in

2017 Man Booker Ödülü George Saunders’ın Oldu

Ödüllü öykücü George Saunders, yazdığı ilk romanıyla Man Booker Ödülü’nü kucaklayarak büyük bir başarıya imza attı.

george saunders man booker
- Reklam -
- Reklam -

Yazdığı kısa öykülerle edebiyatseverleri kendine hayran bırakan ve bugüne dek başta World Fantasy, PEN ve Folio olmak üzere pek çok ödülü kucaklayan Amerikalı yazar George Saunders, kaleme aldığı ilk romanıyla edebiyat dünyasının en saygın ödüllerinden biri olan Man Booker‘ı kazanma başarısı gösterdi.

1958 doğumlu Saunders’a ödülü getiren Lincoln in the Bardo, yazarın diğer kitapları gibi dilimize Niran Elçi‘nin özenli çevirisi ve Delidolu Yayınları‘nın baskı kalitesiyle “Arafta” adıyla, dünyayla aynı anda çevrilmişti. Kitap Amerika’nın ünlü başkanı Abraham Lincoln’ün 11 yaşında toprağa verdiği oğlu Willie’nin arafta sıkışıp kalmasını ve bir yandan babasının dönüşünü beklerken diğer yandan da mezarlıktaki diğer hayaletlerle birlikte yaşadıklarını konu alıyor. Bunun yaparken dönemin Amerikası’nı arka planda tarihi anektotlarla, biyografik metinlerle ve mektuplarla anlatmaktan da geri kalmıyor.

Jüri başkanı Lola Young ödülü neden bu esere layık gördüklerini şu sözlerle açıkladı:

- Reklam -

Kesinlikle sıra dışı bir eserdi. Eşsizdi. İlk başlarda senaryoyu andıran yapısı nedeniyle biraz yıldırdı ama sonra kendimi kitaba kaptırıverdim. Bu durum aslında benzersizliğinden ileri gelen meydan okumanın bir parçası. Sanki kitap bize, ‘Size bu türden bir hikâyeyle, bu türden bir yolla etkileşme geçmeniz için meydan okuyorum,’ diyordu. Son derece tatmin edici bir deneyimdi. Yenilikçiliği, son derece farklı tarzı, başka bir dünyadaki ölü ruhlara neredeyse paradokssal bir yolla hayat verişi sayesinde diğer adayların arasından tam anlamıyla sıyrıldı.

George Saunders ödülü alırken öncelikle kendisi için değerli bir dost ve bir kahraman olarak gördüğü eşine teşekkür etti ve bu ödüle layık görülmesini “muhteşem bir onur” olduğunu dile getirdi. Saunders’ın bu yıl yarıştığı adaylar arasında Paul Auster (4321), Fiona Mozley (Elmet), Mohsin Hamid (Exit West), Emily Fridlund (History of Wolves) ve Ali Smith (Autumn) vardı.

- Reklam -

Saunders’ın kaleme aldığı Pastoralya, Aralığın Onu, Phil”in Dehşet Verici Kısa Saltanatı ve İkna Ulusu kitapların çoğu dilimize yine Delidolu Yayınları tarafından kazandırılmış ve Türk okurların büyük ilgisini görmüştü. Yazarın ülkemizde son çıkan kitabı İçSavaşDiyarı Feci Düşüşte ise Black Mirror dizisinin ilham kaynaklarından biri oldu.

Man Booker’a layık görülen Arafta ile ilgili detaylı incelememize göz atmak isterseniz kendisine buradan ulaşabilirsiniz.

YouTube video

M. İhsan Tatari

Yirmi yılı aşkın bir zamandır fantastik edebiyat, bilimkurgu, çizgi roman ve bilgisayar oyunlarıyla haşır neşir oluyor.

Fantastik edebiyat alanında dört basılı kitabı bulunan yazar, Kayıp Rıhtım'ın yanı sıra Oyungezer dergisinde de serbest yazar olarak çalışmakta, çeşitli yayınevlerinde çevirmen ve editör olarak görev almaktadır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

elemge ust

Yerli Yeraltı Edebiyatımızda Yeni Soluk “Elemge” Raflarda

sifirlananlar ust

Sıra Dışı Zombi Romanı “Sıfırlananlar” Raflarda