in ,

Liseler Arası Suna Kıraç Öykü Yarışması 10. Yılını Kutluyor

Suna Kıraç Öykü Yarışması’nda ödül kazanan öyküler ücretsiz e-kitaplar hâlinde yayınlanmaya başlandı.

Liseler Arası Suna Kıraç Öykü Yarışması
- Reklam -
- Reklam -

Türk edebiyatına genç yazarlar kazandırmayı amaçlayan ve 2008 yılından bu yana düzenlenen Suna Kıraç Öykü Yarışması, 10. yılında şimdiye dek sınırlı sayıda yayınlanmış olan 200’den fazla öyküyü okurlarla buluşturuyor.

14-17 yaş arası lise öğrencilerini kapsayan yarışma, her yıl belirlenen temalarla ilgili öyküleri dikkate alırken en son 2017’de “Sınır” temasıyla karşımıza çıktı. 2017’de yarışma duyuru metninin “Sunuş” bölümünde ise şu ifadeler yer aldı:

“doğada ilk kirlenmedir
ülkelere
bölünmesi
yeryüzünün (Fazıl Hüsnü Dağlarca, Kara Çizgiler)

- Reklam -

Bu yıl, Fazıl Hüsnü Dağlarca’nın yukarıda paylaştığımız Kara Çizgiler isimli şiiri “sınır” temasını seçmemizde bize yol gösterdi. Dağlarca’nın da değindiği gibi ‘sınır’ kadim bir kavram. Hep sınırlara ihtiyacımız olduğu algısıyla büyümedik mi? İlk sınırlarımız benliğimizi korumak için ördüğümüz duvarlardı. Bu algı o kadar yerleşti ki, varlığımızı iki biçimde konumlandırıyoruz artık. Murathan Mungan’ın deyişiyle ya dışında kalıyoruz o görünmeyen “çember”in ya da içinde. Peki, ruhumuzu ancak bir bedenin içinde duyumsayabiliyor olmak? Bir sabah bambaşka bir bedende uyandırırken Gregor Samsa’yı, bu bunalımı tartışmıyor muydu Kafka? Peki ya sokakların, mahallelerin, şehirlerin, ülkelerin sınırları? Gençlerimize tema üzerine düşünmeye iten sorular sorarken onlara bir çerçeve çizmek yanılgısından hep çekindik. Gençlerimizi, Orhan Veli’nin sözünü ettiği o ‘her şeyi söylemenin mümkün olduğu yer’i bulmaya, dilin aklımızı çevreleyen sınırlarını zorlamaya davet ettik.”

Murat Gülsoy, Yekta Kopan, Ayfer Tunç gibi isimlerin jüride olduğu yarışmada “Sınır” teması dâhilinde yazdığı “Hat” isimli öyküsüyle Galatasaray Lisesi’nden Kardelen Nur Kaplıca birinci; Üsküdar Amerikan Lisesi’nden Eylül Naz Baklacı “Göç” öyküsüyle ikinci, TEV İnanç Türkeş Özel Lisesi öğrencisi Zeynep Çekinmez ise “Böyle Buyurdu Şair” öyküsüyle üçüncü olmuştu.

- Reklam -

Ve artık tüm bu öyküler e-kitap serisi olarak Pera Müzesi’nin internet sitesinde yayımlanacak. Her hafta çarşamba günleri yayımlanacak olan e-kitaplara buradan ulaşabilirsiniz.

Uygar Özdemir

Sanat tarihi, Türk mitolojisi ve fantastik edebiyat meraklısı; sıklıkla okur, çizer, yazar.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Comikon 2017

Comikon 2017 “GOLDEN TAMAGO Genç Çizer Yarışması” ile Geliyor

silver surfer ust

Stan Lee Silver Surfer’ı Sinemada Görmek İstiyor