in ,

Ezoterik Ritman Kütüphanesi Belgeseli’ni Ücretsiz İzleyin

Simyadan okültizme, büyüden mistisizme dek on binlerce eski cilt ve el yazması barındıran Ritman Kütüphanesi’ni kendi gözlerinizle görün.

ritman kutuphanesi ust
- Reklam -
- Reklam -

Hollanda’nın Amsterdam şehrinde yer alan Ritman Kütüphanesi’ni daha önce de duymuş olabilirsiniz. Tam adı The Bibliotheca Philosophica Hermetica (Hermetik Felsefe Kütüphanesi) olan, aynı zamanda kurucusunun ismiyle Ritman Kütüphanesi olarak da anılan mekân hermetizm, ezoterik öğretiler ve okült gelenekler üzerine 23.000’den fazla eski kitaba ve el yazmasına ev sahipliği yapmasıyla ünlü. Bunların 4.500’ü ise 1800’lü yıllardan önce basılmış.

Rafların arasında simya, kabala, büyü, mistisizm, Rozikrusyenizm (Gül Haçlıların ezoterik öğretileri), teosofi, gnostizm, sufizm ve farmasonluk gibi tarih boyunca farklı farklı medeniyetler tarafından kabul görmüş birbirinden çeşitli öğretinin eserleri bulunuyor. Üstelik bunların çoğu çok nadir bulunan ilk baskılardan oluşuyor ve parşömenlerden tutun da ağaç baskılarına dek çeşitli türleri bulunuyor.

Kütüphanenin en nadide parçaları arasında Dante’nin İlahi Komedya’sının 1481 tarihli ilk illüstrasyonlu baskısı ve Cicero’nun Yükümlülükler Üzerine’sinin 1465 tarihli baskısı yer alıyor. Ritman Kütüphanesi aynı zamanda Dan Brown’a da (Da Vinci Şifresi, Melekler ve Şeytanlar) çalışmaları sırasında oldukça fayda sağlamış. Ünlü yazar geçen yıl buraya yüklü bir bağışta bulunarak eserlerden bir kısmının internete taşınması için çalışmalara başlanılmasına da imkân sağlamış.

- Reklam -

ritman kutuphanesi 01
İşte bu kütüphane için geçen yıl The Ritman Library: Amsterdam adlı 90 dakikalık bir belgesel hazırlanmaya başlandı. Böylece gidip de görme imkânı olmayan bizlere de gün doğdu. Dahası bu muhteşem mirastan kimsecikler mahrum kalmasın diye söz konusu belgesel kısa süre önce Amazon Prime üzerinden ücretsiz olarak izleyicilere sunuldu. Eğer kanala aboneliğiniz varsa hemen girip izleyebilirsiniz. Yok mu? Üzülmeyin, 30 günlük ücretsiz deneme programı sayesinde tek kuruş ödemeden izlemeniz yine mümkün. Ben bunlarla uğraşamam derseniz kütüphanenin Youtube kanalından yayınlanan sempozyum videolarına da göz atabilirsiniz.

Sadece aşağıdaki fragmanı izlemek, birbirinden enteresan o kitapları şöyle bir görmek bile insanı etkiliyor doğrusu. Bir gün gidip kendi gözlerimizle görebilmek dileğiyle…

- Reklam -

M. İhsan Tatari

Yirmi yılı aşkın bir zamandır fantastik edebiyat, bilimkurgu, çizgi roman ve bilgisayar oyunlarıyla haşır neşir oluyor.

Fantastik edebiyat alanında dört basılı kitabı bulunan yazar, Kayıp Rıhtım'ın yanı sıra Oyungezer dergisinde de serbest yazar olarak çalışmakta, çeşitli yayınevlerinde çevirmen ve editör olarak görev almaktadır.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

can avar gizemli karanlik sinema ust

Can Avar ve Arkadaşlarının Maceraları “Gizemli Karanlık Sinema” İle Devam Ediyor

hakan bıçakcı - uyku sersemi

Hakan Bıçakcı’dan Yeni Kitap: Uyku Sersemi