in

Matrix Kodunun Sırrı Açığa Çıktı

İkonik Matrix kodunun sır perdesi yıllar sonra aralandı! Yeşil kod, tasarımcının eşine ait bir Japon yemek kitabından geliyormuş meğer…

Matrix kod
- Reklam -
- Reklam -

Makineler ile insanların savaşı sonucunda insanoğlunun bir simülasyona entegre edilip güç kaynağı olarak kullanıldığı distopik bilimkurgu kültü Matrix‘i bilmeyen yoktur. Felsefî altyapısı, bünyesindeki bilimkurgu etmenleri, aksiyon ve dövüş sahneleri bir yana dursun, filmin popüler kültürü en derinden etkileyen kısımlarından biri de ünlü Matrix kodudur. Siyah ekran belirir ve yeşil harfler yukarıdan aşağıya doğru akmaya başlar, ama Japonca karakterlerin seçilebildiği bu kodda yazan nedir? İşte milyonlarca hayranın yıllardır sormakta olduğu bu sorunun artık bir cevabı var: Bir yemek kitabından alınan Suşi tarifleri…

Evet, doğru okudunuz. Filmin açılış ve kapanış jeneriklerinin yanı sıra birçok sahnede de karşımıza çıkan kodun yaratıcısı Simon Whiteley, CNET‘e yaptığı açıklamada kodun kaynağının bir yemek kitabı olduğunu belirtti.

matrix1

- Reklam -

“İnsanlara Matrix kodunun Japon suşi tariflerinden yapıldığını söylemek hoşuma gidiyor. Bu kod olmadan bir Matrix olamaz,” diyen Whiteley, bu kodu eşinin yemek kitabının sayfalarını rastgele tarattıktan sonra karakterleri ters çevirip karıştırarak yaratmış.

- Reklam -

Matrix kodunun Mamoru Oshii’nin 1995 yapımı Ghost in the Shell filminden esinlendiği Wachowski Kardeşler tarafından defalarca dillendirilmişti fakat kodun aslını okuyabilen şimdiye dek çıkmamıştı.  Evet, anlaşılan o ki yıllar boyunca Matrix kodları diye suşi tarifi okuyormuşuz.

İhsan Çağatay Boz

1991 yılında geldiğim bu dünyanın mevcut gerçekliğinden hiçbir zaman memnun olmamam hasebiyle oyunların ve kitapların sonsuz dünyasında yaşarken, her şeyi istediğim şekilde bükebildiğim öyküler yazıyorum. Tarih ve felsefenin yanı sıra insanlığın nükleer savaşlar, durdurulamayan virüsler veya kontrolden çıkan yapay zeka ile intihar ettiği veya karanlığa gömüldüğü eserlere de ilgim ve takdirim sonsuz. Son olarak, George Romero ile başlayan zombi sevdam katlanarak devam etmekte.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

lifeline ust

Lifeline: Youtube’un Orijinal Bilimkurgu Dizisi

H.P. Lovecraft

H.P. Lovecraft: Yıldızlar Karşısında Huşu Duyan Adam