in

Stephen King’in Bazı Önemli El Yazmaları ve Taslakları Sular Altında Kaldı!

Sırada Maine’den yürek burkan bir haber var! “Gerald Winters and Son” adlı kitabevinin bodrumu geçtiğimiz günlerde sular altında kaldı. Zarar gören envanterler arasında pek çok kıymetli Stephen King eseri de bulunuyordu!

stephen king maine
- Reklam -
- Reklam -

Yaklaşık bir yıl önce Tayland’dan Stephen King‘in meşhur eyaleti Maine’e taşınan Gerald Winters‘ın bir hayali vardı: King’in şimdiye kadar yayınladığı her eseri, ilk basım ve taslakları da barındıracak detayda bir nadir kitap dükkânı açmak. Winters bu hayal uğruna yıllardır dünyayı dolaşıp nadide baskılar peşinde koşuyordu. Fakat geçtiğimiz günlerde kader ona gerçekten de büyük bir oyun oynadı.

Tam da Gerald Winters’ın dükkânının önünde, ana caddede patlayan bir su borusu kitabevinin arşivini büyük oranda yok etti. Sular Winters’ın bodrumunu doldurup metrelerce yükselirken düzinelerce ilk ve sayılı basım King kitabı, imzalı kopyalar, farklı dillerdeki basımlar ve 7 orijinal el yazması telef oldu.

Bay Winters tüm bu nadide yapıtları kendi deyimiyle “satmak için değil, insanlara göstermek için” dükkânında sergiliyordu. Tahminen 2000 eserin hasar gördüğü düşünülüyor. Bunların arasında “Dolan’s Cadillac”, “Maximum Overdrive”, ve “The Eyes of the Dragon” kitaplarının ilk el yazmaları da var.

- Reklam -

Bu korkunç kazada sadece King kitapları değil, J.R.R. Tolkien, J.K. Rowling ve George R.R. Martin‘in de imzalı ve nadir eserlerinin olduğu ve 80 yıldan önceye uzanan birçok kitap yok olmuş durumda.

Gerald Winters Son

- Reklam -

Winters üzüntüyle, “Bu şeyleri yenisiyle değiştiremezsiniz…” diyor. Üstelik Winters o kadar şanssız ki, kelimelerle anlatamayız! Kendisi dükkânını yeniden organize ederken kitapların çoğunu bodrumuna indirmişti. Ve bu tatsız kaza da tam o zamana denk geliyor! Şu an tahmini olarak envanterinin sadece %10’luk bir bölümü su baskınından etkilenmemiş hâlde.

Sai King de bu haberi duyduğunda içten bir şekilde üzüntüsünü dile getirmekte gecikmedi. Geçtiğimiz çarşamba günü yaptığı açıklamada şöyle konuştu:
“Dehşete kapıldım. Bir kitap aşığı olarak kalbim onunla. Nihayetinde ona ulaşıp herhangi bir şekilde yardım edip edemeyeceğimi göreceğim.”
Gerald Winters’ın kaybının telafisi mümkün değil, biliyoruz. Yaşadığı mutsuzluğu hayal bile edemiyoruz.

Siz ne dersiniz, gerçekten de korkunç değil mi?

Kaynak: Bangor Daily News

Burak İpek

Özellikle bilimkurguya ve çizgi romanlara bayılır. Çizgi romanlara girişi Dylan Dog, bilimkurguya aşkı ise Dune serisi ile başladı. 7 yaşından beri bilgisayarla ve elektronik aletlerle iç içe yaşamayı seçerek göbeğini büyüttü. Düşüncelerini başkalarıyla tartışmak adına Kayıp Rıhtım’da yazılar yazıyor.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Bir Yorum

  1. Aslında bu bizim edebiyatımızda da Tomris Uyar’ın başına gelmişti. Ilk kitabı Suya Yazılı, Papirüs dergisi yangınında kaybolup, gitti. Yazarında da kopyası olmadığından basılamadı. Kitaptan geriye sadece tek bir öykü kaldı. Ama yazar buna yakınmakla zaman kaybetmeden ikinci kutabı yazdı. Gerald Winters and Son’da aynı mantıkla hareket ederler umarım 🙂

cosmic zion zine5

CosmicZion Zine #5’te Mısır Mitolojisinden “Anubis” Var!

Değiştirilmiş Karbon İncelemesi

Değiştirilmiş Karbon: Bilimin Bedeninden Kurguyla Ayrılmak