in

J.R.R. Tolkien’in Resmi Biyografisi Ön Siparişte!

Fantastik edebiyatın babası J.R.R. Tolkien’in ailesi tarafından onaylanmış resmi biyografisi Çiğdem Erkal İpek çevirisiyle bizlerle!

tolkien ust
- Reklam -
- Reklam -

Üstat Tolkien hakkında daha önceden sarf edilmemiş birkaç kelam etmek cidden zor iş. Dile kolay, bundan tam 100 yıl önce hikâyeler yazmaya başlayan, eserleriyle fantastiğin başlı başına bir edebiyat dalı olarak kabul görmesini sağlayan ve sayısız tez ve makaleye konu olan birinden söz ediyoruz burada. Öyle ki kendisi çoğu zaman “fantastiğin babası” olarak anılır. Kendisi hakkında bugüne dek pek çok biyografik eser verildi ama bunlardan bir tanesi var ki oğlu Christopher Tolkien‘in onayını taşımasıyla öne çıkıyor: Humphrey Carpenter‘ın kaleme aldığı Tolkien.

tolkienİngiliz biyografi yazarı Carpenter’ın üstadın tüm evraklarına sınırsız yetkiyle erişerek ve merhum yazarın ailesi ve arkadaşlarıyla röportajlar gerçekleştirerek kaleme aldığı kitap, J.R.R. Tolkien’in hayatını tüm yönleriyle ele alıyor. 1892’de Güney Afrika’da gerçekleşen doğumu, evlat edinilişi ve fakirlik içinde geçen çocukluğu; Birinci Dünya Savaşı ve Somme Cephesi’ndeki çarpışmalar sırasında yaşadıkları, kaybettiği dostları; daha sonra üniversiteye girişi, bir akademisyen oluşu ve profesörlüğe kadar yükselişi. C.S. Lewis ve diğer arkadaşlarıyla birlikte Inklings adlı grubu kuruşu. Ve tabii ki öğrencilerin sınav kâğıtlarını okurken boş bir sayfaya tüm hayatını kökten değiştirecek o meşhur cümleyi yazdığı an:

- Reklam -

“Topraktaki bir kovukta bir hobbit yaşardı.”
İşte Yüzüklerin Efendisi ve Silmarillion‘un yazım süreci de dâhil olmak üzere büyük üstadın hayatını kendi belgelerine ve yakınlarının anlattıklarına göre derleyen bu biyografik eser, artık bir başka büyük ustanın, Çiğdem Erkal‘ın çevirisiyle bizlerle! Kitabın tanıtım metni şu şekilde:
“Yazar kurguladığı dünyanın tanrısıdır” lafı doğruysa eğer, Yazar J. R. R. Tolkien bu ulu makamı kesinlikle hak eder.
Orta Dünya’yı kurgulayıp farklı halklar yerleştirmekle kalmadı, Her kavme ayrı bir lisan ve o lisana gerçek bir tarih yarattı.
Dağlarını, göllerini, denizlerini, çöllerini oluşturdu, Ormanlarını ağaçlarla, yaylalarını canlılarla doldurdu. Kavimleri, geçmişleri ve efsaneleriyle birlikte halk etti, Her bedene ayrı bir ruh üfledi, her mahluğa farklı biçim verdi. Başta Yüzüklerin Efendisi olmak üzere birçok fantastik macera romanının yazarı John Ronald Reuel Tolkien (1892-1973), aslında hayatında maceraya yer olmayan bir üniversite profesörüydü. 16 yaşındayken âşık olduğu kızla sonradan evlenip bütün ömrünü onunla geçirdi. Öğrenciliğini ve yetişkin hayatının neredeyse hepsini Oxford’da yaşadı.
Ama lise yıllarından beri Tolkien’in dile müthiş bir yatkınlığı vardı. Bu yönünü işleyen lisedeki ve üniversitedeki hocalarının da etkisiyle ilgi alanını filolojiden geçmişin kaybolmuş kavimlerine ve lisanlarına doğru genişletti.
Hayatının en büyük olayı oğlunun hastalığı olabilirdi ama efsaneler diyarında nice kahramanlıkların izini süren, türlü tehlikelere göğüs geren biriydi o.
“Yaratıldığımız yasalar neyse, Onlara göre yaratırız biz de” diyerek yaratıcılığa ilahi bir anlam yükleyen Tolkien’in sade hayatını ve esin kaynaklarını yalın bir dille anlatan elinizdeki biyografi, Yüzüklerin Efendisi’ni doğuran kendine özgü bu dehanın geçtiği evreleri gayet güzel belgeliyor.
İş Bankası Kültür Yayınları aracılığıyla dilimize kazandırılan 336 sayfalık eser, 9 Kasım’dan itibaren raflardaki yerini alacak. Dilerseniz ön sipariş yoluyla da şimdiden edinebilirsiniz elbette. 
Creoso, mellonamin. Nae saian luume’

- Reklam -

M. İhsan Tatari

Yirmi yılı aşkın bir zamandır fantastik edebiyat, bilimkurgu, çizgi roman ve bilgisayar oyunlarıyla haşır neşir oluyor.

Fantastik edebiyat alanında dört basılı kitabı bulunan yazar, Kayıp Rıhtım'ın yanı sıra Oyungezer dergisinde de serbest yazar olarak çalışmakta, çeşitli yayınevlerinde çevirmen ve editör olarak görev almaktadır.

10 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for MelihAntepli MelihAntepli dedi ki:

    Eski haberler tekrar düşmeye başlamış :smiley:

  2. Avatar for eleutheiros eleutheiros dedi ki:

    Gündüz yeni baskı diye sevindim , şimdi fark ettim haber 2017’nin haberiymiş.

  3. Avatar for Akahige Akahige dedi ki:

    Bir an @mit döndü diye sevinmiştim. :frowning_face_with_open_mouth:

  4. Avatar for BilgeOzan BilgeOzan dedi ki:

    Arkadaşlar bu kitabın yeni baskısı olmayacak mı? Telif problemi mi var? İş Bankası’na mail atsak da tekrar çözseler şu işi. Serinin en özel, en güzel kitaplarından biri. Yazık olmasa.

  5. Avatar for Kitapdeposuu Kitapdeposuu dedi ki:

    Keşke tekrardan basımı yapılsa :pensive:

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

2 cevap daha var.

10 Yorum

Yorum Yap
  1. Bkmkitap.com sitesinde ön sipariş ile 9,90 liraya satışta! Ben kimseler uyanmadan siparişi geçtim 🙂

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

metro ust2

Metro: Kıyamet Sonrası Ayakta Kalan Son Kaleye Hoş Geldiniz

buyulu beyoglu ust

Nazlı Eray’dan Yeni Kitap: Büyülü Beyoğlu