in

Usta Çizer Galip Tekin Aramızdan Ayrıldı…

Türkiye’nin en önemli fantastik ve bilimkurgu karikatüristlerinden usta çizer Galip Tekin hayatını kaybetti…

galip tekin
- Reklam -
- Reklam -

Haber ajanslarının verdiği bilgiye göre bugün Tekin‘in Arnavutköy’de stüdyo dairesinin bulunduğu apartman komşularından biri, Tekin’in dairesinin bulunduğu katta gürültü duyunca Tekin’in ablasına haber verdi. Daireye gelen abla Medret Tekin dairenin girişinde kardeşinin cansız bedeniyle karşılatı. Boyacıköy çıkmazındaki olay yerine polis de geldi. İlk incelemede Tekin’in vücudunda şüpheli bir bulguya rastlanmadı.

Haberi arkadaşı Yılmaz Aslantürk Twitter hesabından paylaştı.

Karikatürist Selçuk Erdem de, çok üzgün olduğunu belirterek Tekin’in ölüm haberini Twitter’dan şöyle duyurdu.

- Reklam -

https://twitter.com/selcukerdem/status/882908106820341761

Galip Tekin‘in vefat haberini alan meslektaşıları, dostları ve sanat dünyasının tanınmış isimleri duydukları üzüntüyü Twitter adresinden gündeme getirdi.

20 Nisan 1958 Konya doğumlu Galip Tekin, fantastik ve bilim kurgu tarzdaki eserleriyle tanınıyordu. Yaptığı bir röportajında fantastik ve bilimkurguya yönelimini şöyle anlatıyordu:
“Ben kurgubilime mecburiyetten başladım. 12 Eylül 80 darbesinde her şey yasaktı. Bizim en büyük beslenme kaynağımız ise politikacılardı. O da yasaklanınca derdimizi kurgubilimle anlatmaya başladık. Mesela ben o dönemde inanılmaz işkence hikâyeleri çizdim ama tümü başka bir gezegende geçiyordu. O zaman da kimse bir şey demiyordu. Bizim kültürümüzde aslında korku hikâyeleri hep vardı. Gece olunca büyükler evde çocuklara oturup korku hikâyeleri anlatırlardı. Anadolu’da nereye gitseniz her bölgede böyle hikâyeler vardır. Bu nedenle bu hikâyeler uzak gelmedi okuyucuya. Fantastik bilimkurguyu sevdiler.”
Galip Tekin, Boğaziçi Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi’nde Art of Animation (animasyon sanatı) derslerine giriyordu. İstanbul Kanatlarımın Altında filminde kullanılan kanatların tasarımı da Tekin’e aitti. Sevilen bazı öyküleri Alavarza, Delik, Son Neoplan, Tursuntur olarak sayılabilir. Haftalık dergilerde devamı haftaya şeklinde uzun soluklu yayınlanan bu öyküler, 2011 senesinde albümleştirilerek yayınlanmaya başlandı.

Güzel bir insan daha ayrıldı aramızdan ve tuhaf öykülerdeki o tekinsiz karakterleri yetim kaldı. Hayatımıza kattığı tüm güzellikler için Kayıp Rıhtım ailesi olarak kendisine bir kez daha teşekkür ediyor, sevenlerine ve yakınlarına başsağlığı diliyoruz.

Hakan Tunç

Kocaeli Üniversitesi'nden mezun. Kitap okumayı, film izlemeyi ve özellikle animeleri çok sever.

3 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for azizhayri azizhayri dedi ki:

    Eski bir haber ama Galip Tekin’in ölüm haberinin üyeler tarafından görmezden gelinmesi acı olmuş. Tabii kendi adıma konuşuyorum ve ben bu utançla da olsa bir iki satır yazmak istiyorum. Galip Tekin, ülkemizin sanat hayatında özellikle Gırgır Dergisinin Gırgır dergisi olduğu zamanlarda çok okunan biriydi. İlginç hikayeleri vardı ve en az hikayeleri kadar ilginç çizgilerle süslüyordu hikayelerini. Yıllar geçtikçe hayatın acımasız çarkları arasında ezilmeye başladıkça kendisinden uzaklaşsam da hala bazı hikayeleri belleğimdeki yerini koruyor. Özellikle Anavarza çok enteresan gelmişti bana. Bu nedenle geçte olsa kendisini rahmetle anıyorum.

  2. Avatar for atakangngor atakangngor dedi ki:

    Forum 2018’de aktif olmaya başladı diye hatırlıyorum. Bu yüzden olabilir.

  3. Avatar for azizhayri azizhayri dedi ki:

    Böyle bir haberi atladığım ve bir kaç kelime etmediğim için kendimi suçluyordum ama şimdi benim şimdi içim rahat. Biliyorum, insanları eserleriyle yargılamak doğru değil. Yani söylediklerimin Erol Taş’ın oynadığı rollerle değerlendirilip kötü biri gibi nitelendirilmesi gibi olsun istemiyorum. Yine de aklımın bir köşesinde, çizdiklerine bakarsak egzantrik biri olduğu kanaati oluşuyor bende, sanki. Galip Tekin’i tanımak isterdim en azından bir çay içmek isterdim doğrusu.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

arka kapak tolkien ust

Arka Kapak’ın 22. Sayısında Dosya Konusu J.R.R. Tolkien Oldu!

beren meets luthien by robleskazeppelin

Lúthien: Tolkien’in Amansız Elf Prensesi | Bölüm 1