in , ,

Yüksek Valyria Dili Kursu Açıldı

Game of Thrones (Taht Oyunları) hayranlarına güzel bir haberimiz var. Artık siz de Yüksek Valyria Dilini öğrenebilirsiniz.

Yüksek Valyria Dili - Dualingo
- Reklam -
- Reklam -

Kurgusal evrenler için yaratılmış kurgusal diller o kadar gelişti ki gerçek bir dil gibi oturmuş bir yapıya ve büyük söz varlıklarına sahipler. Game of Thrones’taki kurgusal dillerden biri Valyria’dır. Valyria’yı bir dilden çok bir dil ailesi olarak tanımlamak gerekir. Valyria Dillerinin başlıca iki türü vardır. Birincisi Yüksek Valyria, diğeri ise Piç Valyria. Piç Valyria Dili dokuz özgür şehrin dilidir. Her bir şehrin kendi lehçesi vardır. Bunların dışında köle şehirlerinden Yunkai, Meeren ve Asthapor ise Ghiscari dilinden etkilenmiş olan kendi Piç Valyria Dillerini konuşurlar.

Yüksek Valyria Dili ise onlardan son derece farklıdır ve bu iki dili bilenler birbirlerini anlamazlar. Bu dil, gerçek Dünyadaki Latince gibidir. Pek fazla konuşan kalmamıştır ama hâlâ bu dilde yazılı eserler ve şarkılar vardır. Targaryenler bu dili konuşmuşlardı ve onların kendi Valyria isimleri vardı. Piç Valyria avam tarafından konuşulur ama Yüksek Valyria, adından da anlaşılacağı üzere soyluların, şiirin ve ejderhaların dilidir. Essos’un eski dilidir. Khaleesi bu dili akıcı bir şekilde konuşabilmektedir.

Hiçbir ücret talep etmeden herkese dil öğretmeyi hedefleyen Duolingo web sitesi geçen hafta itibariyle Yüksek Valyria Dilinin beta sürümünü duyurdu. Duolingo’nun oldukça eğlendirici bir dil öğretme yöntemi var. Ağırlıklı olarak pratiğe dayalı bir yöntem izliyor. Defteri kitabı masaya koyup ders çalışmaktan hoşlanmayanlar için oldukça faydalı. Yalnız Yüksek Valyria Dilini öğrenmek isteyenler için bir uyarıda bulunacağım. Duolingo bu dili, İngilizce bilenlere öğretiyor. Eğer İngilizce bilmiyorsanız Duolingo’nun öncelikle Türkçe bilenlere yönelik İngilizce kursuna başlamanızı tavsiye ederim. Belki bir gün meraklısı duruma el atar da Duolingo, Türkçe bilenler için de Yüksek Valyria öğretir (kurslar gönüllüler tarafından tasarlanıyor).

- Reklam -

Yüksek Valyria Dili, Duolingo üzerindeki ilk yapay dil değil. Daha önce, tüm insanlığın ortak dili olması için ortaya çıkarılan Esperanto da Duolingo’da öğretiliyor. Bunu yanı sıra Uzay Yolu’nda gördüğümüz Klingonca için bir kurs hazırlığı yapılıyor.

- Reklam -

Duolingo’dan Elfçe için de bir adım atmasını bekliyoruz. O zamana kadar valar dohaeris (herkes hizmet etmeli) diyoruz.

Okan Akıncı

1986’da Ağrı’nın Doğubayazıt ilçesinde doğdu. 1998’den beri ailesiyle birlikte Adana’da yaşıyor. 2010’da Mustafa Kemal Üniversitesi Muhasebe Önlisans bölümünden ve 2013’te Anadolu Üniversitesi İktisat bölümünden mezun oldu. Katı bilimkurguya bayılıyor, kendi çapında öyküler yazıyor. Şu sıralar en büyük hobisi yeni diller öğrenmek ve bir gün tüm dünyayı görebilmek istiyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

beren ile luthien ust

Lúthien: Tolkien’in Amansız Elf Prensesi | Bölüm 2

isik tanrisi titan sireni

Işık Tanrısı ve Titan’ın Sirenleri Dizi Oluyor