in ,

Bu Bir Kitap: İşte Bu “Gerçek” Bir Kitap

Bu Bir Kitap, sosyal medya ve teknolojinin esiri olmuş büyüklerin çocuklardan önce okuması gereken muazzam bir yapıt.

bu bir kitap
- Reklam -
- Reklam -

Şimdi size bir kitap anlatacağım ve siz anlattıklarıma inanmayacaksınız. Olsun! Cümlelerimi bitirip de masadan kalkarken gerçekleri söylemenin verdiği rahatlığı geniş bir sırıtışla taçlandırırken inanma işini size bırakacağım.

Bana inanmayacaksınız, çünkü 15 yapraklı bir resimli çocuk kitabının 27-58 yaş arası yetişkinlerin nasıl da bir gününü değiştireceğini anlatacağım size. Üstelik bunu yapan sadece tek bir kitap. Eh, o “gerçek” bir kitap.

Bir öğle arasında şirketime gelen kargonun içinden, elinde bir kitapla kendinden küçük bir koltuğa kurulmuş bir maymun bana doğru baktı. Her şey böyle başladı işte. Sonrasında üzerindeki kocaman yazı bana doğru bağırdı: Bu Bir Kitap! Ancak zihnimde yüksek bir yankı yapmış bu isim kapaktaki okuyan maymunun dikkatini dağıtmış olabilirdi. O nedenle ondan küçük bir özür diledim (sessizce) ve arkasını çevirdim. Bu defa elinde kitabı sallayan bir eşek onun internete bağlanamadığını, e-posta atamadığını ve SMS de yollayamadığını söylüyordu. Çünkü o bir kitaptı! İyi de, ben bunu zaten biliyordum. Zamane çocuklarına göre olmalıydı bu çizimlerle bezeli kitap. Misyonunu da daha şimdiden sevmiştim. Bir ara bakardım nasıl olsa, değil mi? Ancak yanımda oturan arkadaşımın kitabı masamdan çekmesi ve bir çırpıda okumasıyla bir devrim başlamış oldu.

- Reklam -

Bu Bir Kitap, öncelikle şirketimde pek çok masayı gezip birçok kesimden insanın zihnine sızdıktan sonra evime konuk olup, ailemdeki bireylerin yüzlerine gülücükler saçtı. Yoğun geçen mesai saatlerimizde o standart öğle arası molalarının veremediği enerjiyi 15 yaprakta adeta damarımızdan zerk etti. Yetmedi, bir ailenin içine sızıp kanepede aramıza oturarak, çocukları çoktan büyüyüp yetişkinlik mertebesine erişmiş ebeveynlere de bilgiçlik tasladı. Ortak olan bir şey var, o da hepimizin üzerindeki o durgun, kirli enerjiyi silip süpürdüğü.

Bu Bir Kitap, son zamanlarda okuğum en iyi çocuk kitabı ve bu konuda çok ciddiyim. Kitap kurdu bir maymun, teknoloji düşkünü bir eşek ve az ama öz görünen, sürprizli bir fare karakterine sahip. Nereden bakarsanız bakın bu başarılı bir eser. Çocuğa yönelimi tam olarak çağın dilini ve çocuk profilini yakalamış bir sanatçının elinden çıkma. İyi bir analiz ve gözlemin sonucu olduğu apaçık.

Her sayfada en fazla birkaç cümle yer alırken kullanılan dil, Uzay Çağı’nın dili. Esprileri (ki onları nasıl da sevdim!) 7’den 70’e, çok geniş bir yelpazeyi güldürecek cinsten. Ve dahası, bu kitap tabletlere, akıllı telefonlara ve ekranlara alışık çocuklara bu aletlerin sahip olduğu hiçbir şeye sahip olmayan; ama çok daha fazlasını vaat eden “kitabı” anlatırken onların zekasını aşağılamıyor. Aksine, çocuk dili de değil, evrensel bir dille neredeyse tüm insanlığı kucaklıyor.

- Reklam -

Maymun’un sık sık, “Bu bir kitap,” dediğini okuyoruz. Evet, kitabın adı da tam buradan geliyor. Ancak Maymun burada pek çok ebeveynin düştüğü o talihsiz hataya düşmüyor. Başka bir deyişle, nasıl ki yabancılara sanki bizi anlayacakmış gibi bağıra bağıra konuşuyorsak, çocuklarımızı da zaman zaman zeka bakımından kendimizden aşağı görüp aynı şeyleri dön dolaş tekrarlama hareketini gerçekleştirmiyor. Aksine, bize laftan bir türlü anlamayan ve kitap denilen bu basit ama büyülü nesneyi ille de teknolojik nimetlerle kıyaslayan Eşek’e karşı Maymun’un bezginliğini gösteriyor. Üstelik Maymun daha ne desin? Bu bir kitap işte Eşek kardeş. Basit bir kitap! Harika çizimlerindeki detaylar da Maymun’un mimiklerine yansıyarak bunu iyiden iyiye yansıtıyor.

Maymun’un işi çok zor. Arada bir Fare de ona yardımcı oluyor, ama Eşek ille de teknoloji diyor. Sonra… Eh, kitabı eline aldığında işler bir hayli değişecek. Varın oraları okuyun, siz görün.

Bu Bir Kitap, sosyal medya ve teknolojinin esiri olmuş büyüklerin çocuklardan önce okuması gereken muazzam bir yapıt. Artık arkadaşlarınızın kişisel paylaşımlarını barındıran üç beş cümle, ya da sesli harfleri atılmış mesajlar yerine buraya doğru bakın. O unuttuğunuz sade kapaklı nesnenin altında dünyanın en büyük büyüsü yatıyordu. Hatırladınız mı?

Bu kitabı önce kendiniz için alın, sonra da bir çocuğunuz varsa ona, yoksa çevrenizdeki herhangi bir küçüğe armağan edin. Neden mi? Çünkü bu bir kitap! Kitaplar paylaşılmaktan başka ne ister ki?

Hazal Çamur

2009 yılında Kayıp Rıhtım'a elimi verdim, sonra da ruhumu kaptırdım. Bu yolun devamında çeşitli gazetelerin kitap eklerinde kitap incelemelerim, TRT Radyo 1'de canlı yayın konuğu olarak katılıp kurgu edebiyatını anlattığım 2 yayın, 5 yıldır süren Kahramanın Yol Türküsü adlı kendi edebiyat temalı radyo yayınım, kitap inceleme videoları serim Kayıp Rıhtım İnceliyor ve bir de bonus olarak Oyungezer Dergisi'nin kültür sanat sayfalarında düzenli yazarlığım oldu. Tüm bunların yanı sıra, gerçek hayatın sıkıcılığında, bir bilgisayar mühendisi olarak yaşıyorum. Ama biz ona Clark Kent kimliğim diyelim.

Bir Yorum

Yorum Yap

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

john scalzi

John Scalzi’den Yeni Bir Öykü Kitabı Geliyor

kr oneriyor ikna ulusu

Haftanın Kitabı #47 – İkna Ulusu