in ,

Chivalry 2 İncelemesi: Orta Çağ’da Kanlı Aksiyon

Chivalry 2 incelemesi sizlerle. Yakın ve uzak dövüşü bir araya getiren, Orta Çağ’da geçen çok oyunculu aksiyon oyunu hakkında ilk yorumlar.

Chivalry 2 incelemesi oyun
- Reklam -
- Reklam -

Torn Banner Studios imzasını taşıyan Chivalry 2 oyunu hakkındaki inceleme yazımız ile karşınızdayız.

Bundan 9 sene önce, 2012’de Chivalry: Medieval Warfare çıkışını gerçekleştirmişti. Orta Çağ’da geçen, kılıç gibi yakın dövüş tarzı silahlarıyla öne çıkan hack-and-slash ve okçuluk becerilerinin konuşturulduğu çevrim içi çok oyunculu oyun, farklı ve eğlenceli tarzıyla hatırı sayılır bir kitleyi kazanmıştı. Şimdiyse serinin sonraki halkası Chivalry 2, 8 Haziran 2021’de bizlerle buluştu.

İlk oyunda olduğu gibi Chivalry 2’da da temel yapının korunduğu görülüyor. Yine aksiyonun doruklarında oldukça kanlı, savaşla iç içe bir oyunla karşı karşıyayız. İkinci oyun nasıl olmuş hep birlikte bakalım.

- Reklam -

Chivalry denince hâliyle akla hikâye gelmiyor. Oyuncunun ilk önemsediği, “Verin silahımı, parçalayım düşmanı,” oluyor. Bu sebeple ne anlatıyor kısmını detaylandırmayacağım, zaten oyun da ayrıntısına hiç girmeden sizi savaşmanız için sahaya sürüyor. Kısa bir öğretici bölümün ardından doğrudan arenaya atılıyoruz.

Chivalry 2 inceleme yorum

Birbirlerine düşman iki taraf var: Bunlardan ilki mavi ve beyaz kıyafetleriyle Agatha Şövalyeleri (Agatha Knights), diğeriyse kırmızı ve siyahla öne çıkan Mason Tarikatı (Mason Order). Öğreneceğimizi öğrendik; hadi kafa, kol, bacak ve bilumum vücut parçasını koparmaya o zaman.

Chivalry 2 İncelemesi – Detaylı Aksiyon

Temel olarak Chivalry 2, birinci ve üçüncü şahıs kamera açısından kişinin zevkine göre oynanabilen, yakın ve uzak dövüşü içeren çok oyunculu aksiyon oyunu. Yakın dövüşte neler yok ki, türlü kılıçlar, balyozlar, baltalar… seç beğen al! Oynanışını zenginleştirecek silah çeşitliliği gayet bol. Diğer yandan uzak dövüşteyse yay ve arbalet kullanabiliyorsunuz. Tabii esinlenilen Orta Çağ dönemi düşünülünce uzak dövüşün daha kısıtlı olması anlaşılır oluyor. Harita içinde tahta, kaya vesaire gibi türlü eşya da alınabilir ve dövüşte kullanılabilir. Bu durum eğlenceli anlara yol açıyor, rakibin kafasına kayayı fırlatmak gibi…

Oyunda uzak dövüşe göre yakın silahlarıyla yapılan hamleler çok daha detaylı. Bu sebeple de şahsen çok kısa süre okçu oynadım. Oyundaki süremin büyük bölümü yakın dövüş sınıflarıyla geçti. Niye öyle olmasın ki? Çook daha keyifli! Üç temel yakın dövüş saldırı stili var; kesme, saplama ve yukarıdan aşağıya yarma. Bunlarla çeşitli kombolar yapabiliyor ve rakibi şaşırtmak için çeşitli hilelere başvurabiliyorsunuz. Burası biraz sizin oyundaki ustalaşma seviyenizle de bağlantılı. Ama yakın dövüşle ilgili küçük bir ipucu vereyim. Genelde ilk başlayanlar yana doğru kesme hareketini arka arkaya kullanıyor. Fakat oyunda rakibe üstünlük sağlamak istiyorsanız tahmin edilemez olmanız gerekiyor, bu yolla rakibinizin önüne geçiyor, savunmasını ve saldırısını ne zaman yapacağı konusunda kafasını karıştırıyorsunuz. Kısacası; hareketli olmalı, saldırı sıranızı sürekli değiştirmeli ve rakibe tekme atarak savunmasını bozmalısınız.

Kim Olacaksın?

Oyunda özellikle bahsetmek istediğim içeriğinin başlangıç için çeşitli olması, daha doğrusu var olan karakter, harita gibi etmenlerin boş yere konulmaması. Örneğin hiç oynanmayan yahut işlevsiz sınıf sayısı pek yok, kişisel olarak da oynamaktan keyif alacağınız birden çok sınıf ve harita olacak. Tabii ki oyunda biraz zaman geçirdikten sonra bazı yönleriyle tekrar eden yapısı var, fakat bu demek değil ki sıkıcı oluyor. Oyunun yapısından dolayı tekrar etmesi ve ilk başladığınızdaki eğlence seviyesinde olmaması gayet doğal. Ama önemli olan arada bir dalayım, kafa dağıtayım için tekrar girmeye oldukça müsait ve zaten bu oyundan istenilen tam olarak bu.

Chivalry 2 oynanış

En fazla 64 kişiyle oynanan (kaosun boyutunu siz düşünün) herkesin birbirini öldürdüğü team deathmatch’in yanı sıra çeşitli objektifler doğrultusunda hareket edilen (örn. karşının altınını çalma, kaleye saldırı) modlar var. Herkesin birbirine daldığı oyun modunu da unutmamak gerekiyor tabii.

- Reklam -

Chivalry 2 oyununda ilki okçu, diğerleri yakın dövüş olmak üzere 4 sınıf ve bunların kendi içinde 3 kategoriye bölündüğü bir yapı var. Yani oynamak için farklı özellikleriyle 12 seçeneğiniz var. Örneğin bir tanesinde iki elli silahlarla çevrenize sert darbeler vurabilir, kafa koparabilirsiniz. Bir diğerinde kılıç ve kalkan kuşanarak rakibi sağlı sollu daraltabilirsiniz. Kısacası o anki oynamak istediğinizi karşılayacak ve sizi tek bir karakterle sınırlı bırakmayacak birbirinden eğlenceli farklı sınıflar mevcut. Umarım ileride de daha çok genişletirler, haliyle böyle bir oyunda modların, haritaların, oynanan karakterlerin zenginleşmesi iyi olur.

Yukarıda da söz ettiğim gibi, tamam belki 12 seçeneğiniz var, ama bazı oyunlarda seçeneğiniz ne kadar fazla olsa bile eğlenceli ve oynananlar çok daha kısıtlı olabiliyor. Yani sayı fazlalığı tek başına hiçbir şey ifade etmiyor aslında. Fakat Chivalry 2’da farklı oynanış stiline sahip sınıflar gayet işlevsel ve oynanıyor. Bu da salt sayıdan bağımsız oynanış zenginliğine dair önemli bir veri bana kalırsa.

Son Olarak Chivalry 2 Hakkında

Dediğim gibi içerikler ilk çıkış için fena olmasa bile bir süre sonra tekrara dönme riski bu oyunlar için gayet bekleniyor. O sebeple oyunun yol haritası (E3’te ve sitelerinde çalışmalarını paylaştılar, paylaşıyorlar biraz) çok önemli. Gelecekte oyunun genişletilmesi ve arkasında durulmasının önemli olacağı aşikâr ve geliştiricilerin oyuncuyu üzmeyeceğini umuyorum. İlk çıktığında da gayet yüksek oyuncu sayılarına ulaşması da oyunun arkasında duracaklarına dair bize güvence veriyor.

Chivalry 2 hakkında

Ayrıca çok karşılaşmasam bile sunucu problemlerinin yer yer olduğunu söylemeliyim. Birkaç kez internetimde hiçbir sorun yokken maçtan düştüm, yine az da olsa oyun içinde takılmalar yaşadım. Ama buradan oyunu suçlamak pek doğru olmaz. Çünkü genel itibarıyla gayet akıcı ve keyifli deneyim yaşadım. Arada yaşadığım internetle ilgili sorun ilk çıkışın verdiği oyuncu bolluğundan olabilir yahut sunucularda iyileştirmeler yapmaları daha kusursuz bir oynanış için hoş olur.

Eh, bir de ana menüyle ilgili küçük bir eleştirimi yöneltmek istiyorum. O da ana menüde oyundaki sınıflarla, silahlarla ilgili detayları görebileceğim bir bölümün olmaması, sadece giysilerin ve silahların özelleştirme ekranı var. Bu dediğim özelliklere sadece maç içinde bakabiliyoruz. Fakat insan istiyor ki sınıflarla ilgili önceden bilgi alınabilecek, hâlihazırda maç içinde değilken bakılabilen bir bölüm de olsun.

Ama bunlar küçük ve oyundan alınan eğlenceyi pek etkilemeyen söylenmeler. Epic Store’da şu an 69 TL gibi fiyat/performans açısından şaşkınlıkla karşılanacak ücrete sahip. Yukarıda uzun uzun övdüm, kısaca anlatmak gerekirse çok eğlenceli bir oyun! İlgisini çekenlere hemen tavsiye edebileceğim Chivalry 2, gerçekten arada bir kafa dağıtmak isteyenler için iyi bir seçim olacaktır.

Chivalry 2 Fragmanı

YouTube video

Chivalry 2 oyunu hakkında yorum ve eleştirilerinizi Kayıp Rıhtım Forum’da bizimle paylaşabilirsiniz.

Cem Altınışık

1993 yılında Ankara’da doğdu. Çocukluğunun bir kısmını İzmir’de geçirdi ve şu an İstanbul'da yaşamakta. Psikoloji bölümünde eğitim gördü. Edebiyat, sinema, bilgisayar oyunları, müzik ilgisi ve bunları paylaşma sevgisiyle çeşitli kültür-sanat sitelerinde yazdı.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

the witcher 2. sezon geralt tanıtım video

The Witcher 2. Sezon: Henry Cavill’lı Geralt’a İlk Bakış

Dünya Yaşam İzi bulunmayan toprak Antarktika

Mikrop Bile Yok: Üzerinde Yaşam İzine Rastlanmayan İlk Dünya Toprağı Keşfedildi