in ,

Haruki Murakami’den Yazarlık Tavsiyeleri: İşte “Mesleğim Yazarlık” Kitabından Altı Çizilesi Satırlar

Mesleğim Yazarlık alıntıları: Çağdaş Japon edebiyatının önde gelen kalemlerinden Haruki Murakami’den yazarlık tavsiyeleri.

Mesleğim Yazarlık Alıntıları - Haruki Murakami
- Reklam -
- Reklam -

Mesleğim Yazarlık alıntıları ile Haruki Murakami’nin yazar adaylarına ilham veren kitabına küçük bir pencere açıyoruz.

Orijinal adı Shokugyo toshite no Shosetsuka olan ve kendi dilinde ilk defa 2015’te yayımlanan Mesleğim Yazarlık; Türkiye’de Doğan Kitap etiketiyle 2019’da okurların beğenisine sunuldu.

Murakami, deneme olarak ele aldığı Mesleğim Yazarlık kitabında yazarlık serüvenini, yazma rutinlerini ve tavsiyelerini içten bir dille anlatıyor. Üretken yazarlardan Murakami, roman yazarlığının güçlüğünü “roman yazarak yaşamını idame ettirmek, roman yazarı olarak kalabilmek” sözleriyle tanımlıyor.

- Reklam -

Roman yazarının gereksiz şeylere bile bile ihtiyaç duyan bir insan türü olduğunu ifade eden Murakami, Mesleğim Yazarlık kitabında altı çizilesi birçok satıra imza atıyor.

Haruki Murakami’nin “Mesleğim Yazarlık” Kitabından Alıntılar

“Roman yazarlarının bir dolu kusurları olabilir ama birilerinin onların alanlarına girmesi karşısında genelde geniş yürekli ve hoşgörülüdürler.” (Sayfa 14)

“Güç olan, roman yazmayı uzun süre devam ettirmek, roman yazarak yaşamını idame ettirmek, roman yazarı olarak kalabilmektir. Öncelikle, sıradan insanlar bunu yapamaz demek yerinde olur sanırım. Bunu yapabilmek için, nasıl demem uygun olur ki, “özel bir şeye” gereksinim vardır. Kendine özgü yetenek gerektirdiği gibi makul derecede güçlü bir ruh da lazımdır.” (Sayfa 16)

“Roman yazarı, gereksiz şeylere bile bile ihtiyaç duyan insan türüdür.” (Sayfa 21)

“Ne kadar meşgul olursam olayım, yaşamım ne kadar zor olursa olsun, kitap okumak ve müzik dinlemek benim için yerine başka bir şeyin geçemeyeceği en büyük sevinç kaynakları olmaya devam etti.” (Sayfa 33)

“Bu şey, böyle ifade etmek yerinde olur mu emin değilim ama, vahiy gibi bir şeydi. İngilizcede epiphany diye bir sözcük vardır. Japonca’da ” özün aniden tecellisi”, “sezgiyle gerçeğin kavranması” gibi zor anlaşılır bir karşılığı vardır. Basitçe söylersem bu şu demektir: “Bir şey aniden gözünün önünde beliriverir ve onunla birlikte her şeyin görüntüsü değişir.” (Sayfa 34-35)

Mesleğim Yazarlık - Haruki Murakami

“Bir ödülün değeri kişiden kişiye değişir.” (Sayfa 59)

- Reklam -

“Kendi özünü ifade edemeyen insanlar sıradan bir yaşam sürdürürler.” (Sayfa 75)

“Bu haldeki dünyamızda roman yazarı olmak isteyen birinin yapması gereken, çabucak bir sonuca varmak değil, mümkün olduğunca malzeme toplayıp biriktirmektir.” (Sayfa 81)

“Dünya gözünüze sıkıcı görünebilir ama gerçekte bir dolu büyüleyici, gizemli cevherle doludur. Harika olan bir başka şey ise, bunların temelde bedava olmasıdır. Doğru gören bir çift gözünüz varsa bu değerli cevherlerden istediğinizi seçip alabilirsiniz.” (Sayfa 93)

“Yeniden yazma işi bir ila iki ay kadar sürer. O bitince yine bir hafta kadar boşluk bırakıp ikinci yeni yazım aşamasına geçerim. Yine en baştan hızlıca yeniden yazarım. Ancak bu kez daha ince detaylara bakar, onları özenle düzeltirim. Mesela manzara betimlemelerini detaylandırır, diyaloglardaki tonu ayarlarım.” (Sayfa 100-101)

“Çoğu durumda yazarın içgüdü ve sezgisini teorik yorumlar değil kararlılık ortaya çıkarır. Sopayla çalılara vurup içinde gizlenmiş kuşları uçurmak gibi bir şeydir bu.” (Sayfa 106)

“Yürek mümkün olduğunca güçlü olmak zorundadır, uzun zaman boyunca yüreğin gücünü muhafaza etmek için ise onun kabı olan fiziksel gücü artırmak, onu idare etmek şarttır.” (Sayfa 123)

“Roman yazarı kafasının içinde kendi dünyasını kuran kişidir.” (Sayfa 147)


Mesleğim Yazarlık kitabından yapılan alıntılarda eserin Doğan Kitap tarafından Ali Volkan Erdemir çevirisiyle yayımlanan baskısı esas alınmıştır.

Haruki Murakami imzalı Mesleğim Yazarlık kitabından sizin için altı çizilmesi gereken satırlar hangileriydi? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da paylaşabilir, daha fazla edebiyat içeriği için bizleri Google News’ten takibe alabilirsiniz.

Didem Tomaslar

1986 Ankara doğumluyum. Çankaya Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler mezunuyum. Aynı alanda yüksek lisans yaptım.

Bir Yorum Yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

2024 Yaşar Nabi Nayır Gençlik Ödülleri Kazananları

2024 Yaşar Nabi Nayır Gençlik Ödülleri’nde Kazananlar Duyuruldu

Yakup’un Kitapları - Olga Tokarczuk

Olga Tokarczuk’tan Dinler Sahnesinin Esrarengiz Figürü Jacob Frank’in Hikâyesi: “Yakup’un Kitapları” Türkçede