C. S. Lewis imzası taşıyan, dünyanın en önemli fantastik edebiyat eserleri arasındaki Narnia Günlükleri serisinden etkileyici alıntılar sizlerle.
Dünya çapında onlarca dile çevrilen ve milyonlarca satışa ulaşan Narnia Günlükleri, yazar Clive Stapless Lewis’in en meşhur eseri. Yazar ayrıca akademik denemeler ve makaleler, bilimkurgu ve fantastik türde edebî metinler, dinî içerikli yazılarla da tanınıyor.
C. S. Lewis, kendi eserlerinin yanı sıra yakın dostu J.R.R. Tolkien’in eserlerinde de katkı sahibi bir isim. İkilinin diğer yazar arkadaşlarıyla yaptığı İnkling toplantıları eserlerinin ilk nüshalarını yazmalarına, ilk adımlarına vesile oldu.
Narnia Günlükleri, özelde Türk ve Doğu kültüründen taşıdığı esintilerle ve genelde Roma, Yunan, Hristiyan mitlerinden aldığı ögelerle oldukça zengin bir yapıya sahip. Eserdeki alegoriler, metaforlar, göndermeler oldukça başarılı ve okuru şaşkınlık hissine yöneltiyor.
Şimdi gelin bu muazzam serinin, insanın kalbine dokunan bazı satırlarına birlikte bakalım.
Narnia Günlükleri Serisinden 10 Alıntı
“Sevgili Lucy, bu hikâyeyi senin için yazdım, ama yazmaa başladığımda çocukların kitaplardan daha çabuk yaşlanacağını hesaplamamıştım. (…) Fakat bir gün tekrar peri masalları okumaya başlayacak kadar yaşlı olacaksın.” (Aslan, Dolap ve Cadı: İthaf)
“Gerçeklik nereden baktığına bağlıdır.” (Aslan, Dolap ve Cadı: Sayfa 47)
“’Sen Âdem ve Havva’dan geliyorsun’ dedi Aslan. ‘Bu en fakir dilencinin bile başını dik tutmasını sağlayacak bir şeref, aynı zamanda dünyadaki en büyük imparatorun bile omuzlarını düşürecek bir ayıptır.’” (Prens Caspian: Sayfa 202)
“Eğer düşmansan senden korkmuyoruz, dostsan düşmanlarına bizden korkmayı öğreteceğiz.” (Şafak Yıldızı’nın Yolculuğu: Sayfa 168)
“Bir evden görülmeden dışarıya çıkmak istiyorsanız öğleden sonra çıkmak gece yarısı çıkmaktan daha iyidir. Kapıların ve pencerelerin açık olma olasılığı fazladır ve yakalanırsanız her zaman uzağa gitmek istemiyormuş, özel bir planınız yokmuş gibi davranabilirsiniz.” (Gümüş Sandalye: Sayfa 116)
“Şairin dediği gibi, ‘İşine sıkı yapışmak zenginliğin kaynağıdır, kendilerini ilgilendirmeyen sorular soranlar aptallardır ve gemileriyle sefalet kayalarına çarparlar.’ derdi.” (At ve Çocuk: Sayfa 2)
“’Ey sahibem’ dedi, ‘Asla canınıza kıymayın, çünkü yaşarsanız şansınız açılabilir. Oysa bütün ölüler birbirine benzer.’” (At ve Çocuk: Sayfa 28)
“‘Çocuğum’ dedi Aslan, ‘Ben sana, senin hikâyeni söylüyorum, onunkini değil. Kimseye kendi hikâyesinden başka hikâye anlatılamaz.’” (At ve Çocuk: Sayfa 104)
“Bir şey kötü gitmeye başlarsa, bir süre için her şeyin daha kötüye gittiğini görürsünüz; fakat o şey yeniden iyiye gitmeye başladığında genellikle her şey çok daha iyi olur.” (Büyücünün Yeğeni: Sayfa 95)
“Özgürlüğün her istediğini yapmak olduğunu sanırsın. Hata ediyorsun. Bu gerçek özgürlük değildir. Gerçek özgürlük sana söylediğimi yapmandır.” (Son Savaş: 14)
Siz Narnia Günlükleri serisi hakkında ne düşünüyorsunuz? C. S. Lewis‘in kitaplarını okuma fırsatı buldunuz mu? Seriye ve yazara dair yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da bizimle paylaşmayı unutmayın.
Güzel bir makaleydi. C. S. Lewis gerçekten önemli bir yazar. Derlediğiniz için teşekkür ederim.
Tolkien’in gölgesinde kalmış bir isim maalesef.
Alıntılar kesinlikle çok güzel, teşekkür ederiz. Lewis’in Narnia Serisi ile İngiliz Edebiyatı için yapmış olduklarına hayranım ve bana ilham veriyor. Kurgu dışı yayımladığı çalışmalarla da çok önemli bir isim olduğunu biliyorum fakat bunların çevirisine ulaşmak güç. Bu konuda tavsiyesi ya da bilgisi olan var mıdır?