Menu
in , ,

Alice Harikalar Diyarında Hakkında Bilinmeyen 10 Şey

Lewis Caroll mahlasıyla İngiliz yazar Charles Lutwidge Dodgson’ın kaleme aldığı çocuk klasiği Alice Harikalar Diyarında hakkında bugüne dek çok fazla bilinmeyen bilgiler ortaya çıktı ve bizler de kolları sıvayıp sizler için 10 maddelik bir liste hazırladık!

Alice Harikalar Diyarında kitabı hakkında daha önce duymamış olabileceğiniz bazı bilgiler sizlerle! Lewis Caroll’ın büyülü dünyasına davetlisiniz!

Oldukça ilginç olan bu bilgileri sıralamadan önce, hepinizin ilk olarak 1865 yılnıda yayımlanan bu kitabı okuduğunuzu varsayıyoruz. Aksi takdirde spoiler yemeniz kaçınılmaz, sizleri hemen uyaralım.

İşte Alice Harikalar Diyarında Hakkında Bazı İlginç Bilgiler

  1. Romanın ana kahramanı olan Alice, gerçekte yaşayan Alice Liddell adlı bir kızdan esinlenilerek oluşturulmuştur. Ama bir farkla: Liddell aslında kumraldır, çizimlerde gördüğümüz Alice ise bildiğiniz üzere sarışın.
  2. Kitapta yer alan ağaç da yine Alice Liddell adlı kızın Oxford’da bulunan evinin bahçesinde yer alan Cheshire Cat’s adlı ağaçtan esinlenilerek kendisine hikayede yer bulmuş.
  3. Dormouse’un hikayesindeki iki küçük kızın isimleri de Alice Liddell’ın kardeşlerinin adlarından oluşuyor (Elsie, Lacie). Üçüncü kız (Tillie) ise, Matilda Liddell’ın isminin kısaltması imiş.
  4. Yazarın gerçek isminin kökeni Latinceye dayanıyor. Latince “Ludovicus”un Anglikan versiyonu “Lutwidge”dir. Mahlasındaki Carroll ise Charles’ın Latincesi olan “Carolus”tan türetilmiş.
  5. Carroll, eserini 25. yılında yeniden yazdı, ama bu sefer daha küçük çocuklar için (0-5 yaş aralığı). Kısaltılmış olan bu versiyonda da yine orijinal versiyon için John Tenniel’in çizdiği resimler kullanılmış. Gözden geçirilen resimler büyütülmüş ve renklendirilmiş.
  6. Eser, 1931 yılında Çin’de yasaklanmıştır. Gerekçesiyse oldukça komik: Hayvanların insanlar gibi konuşamayacağı ve anlatılanların saçmalıktan ibaret olduğu.
  7. Kitabın yazarı Lewis Carroll, nadir görülen bir hastalıkla cebelleşiyordu. Nesneleri olduğundan daha büyük veya küçük algılayabiliyor ve bazen de halüsinasyonlar görebiliyordu. Bu hastalığa, 1955 yılında psikiyatrist John Todd tarafından Alice Harikalar Diyarında Sendromu (evet, yanlış duymadınız) adı konulmuş.
  8. Kaplumbağa çorbasının da aslında gerçek olduğunu söylersek yalan söylememiş oluruz. Yüzünüzü ekşittiğinizi tahmin eder gibiyiz, lakin Viktorya döneminde kaplumbağaların özellikle sakatat bölümlerinden yapılan çorba hem ucuz hem de popülermiş.
  9. Kraliçe Viktoria, Alice’in macerasını okuduktan sonra Carroll’dan sıradaki kitabını kendisine ithaf etmesini istemiştir. Carroll bu isteği kıramayıp yazdığı bir sonraki cebirle ilgili kitabını kraliçeye ithaf edip, hediye etmiş.
  10. Kitabın İngiltere’de yayımlanan tüm baskılarında toplam 33 kitap illüstratörü ve 227 yayınevi çalışanı görev almış.

Lewis Caroll imzalı Alice Harikalar Diyarında kitabının sanat dünyasında etkilediği eserler dosyamıza BURADAN ulaşabilirsiniz.

- Reklam -

Sizlerin bu maddeler haricinde eklemek istediğiniz başka detaylar var mı? Görüşlerinizi bizlerle Kayıp Rıhtım Forum üzerinden paylaşabilirsiniz.

Bahri Doğukan Şahin

1995, Erzurum. Küçük yaşlarımdan itibaren fantastik şeylere merakım vardı. Bunun önünü açan ve bugünkü ben olmamı sağlayan Pokemon, Digimon, Harry Potter ve Yüzüklerin Efendisi gibi serilere minnettarım. Zamanla bu ilgi bilimkurguya kaydı. Sinemaya ve sürpriz yumurtalara olan ilgim de azımsanmayacak boyutta. Şu sıralar amatör haberci ruhumu profesyonel boyuta taşımak uğruna çabalıyor, Kayıp Rıhtım ve Bilimkurgu Kulübü gibi platformlarda yazmaya devam ediyorum.

Yorum Yap

Exit mobile version