Söz konusu bilimkurgu olunca modayla hiçbir bağlantı kuramazsınız. Bunda haklısınız da. Soğuk metal kapılar, ateş gücü temel alınmış silahlar, ucube uzaylılar… Pekala, belki taytlı uzay gemisi kaptanları bunun dışında kalabilir. Tamam tamam, manken gibi uzaylı güzelleri de bir istisna, ama bunlardan fazlası yok. Yok mu gerçekten? O zaman hadi bizimle birlikte bilimkurgu filmlerine göz atın. Fütüristik modayı film film beraber görelim.
Neverunderdressed sitesinde yayınlanan isimlerden en beğendiklerimizi sizler için seçtik ve kendi yorumlarımızla beğenilerinize sunduk.
1. Barbarella
1968 yapımı olan Barbarella, kötü Durand-Durand’ı durdurmak için görevlendirilmiş bir femme fatale’dır. Barbarella gibi güzelliği ön planda olan bir kahraman söz konusu olunca kostüm çeşitliliği de ön plana çıkıyor. Tam olarak 8 tane bulunan bu kostümler Paco Rabanne tarafından tasarlanmış. İşte işin en şaşırtıcı kısmı da burası.
Paco Rabanne’den bahsedince gümüş, deri, plastik ve mücevherlerle donatılmış taytlar bir anlam kazanıyor. Resimdeki melek-adam ve Barbarella da tüm bu ihtişama kendilerince şükrediyor olabilir mi?
2. Æon Flux
Aeon Flux, hükümeti devirmek isteyen bir grup asi için çalışan bir suikastçıdır. Ve sonrasında olaylar bambaşka bir yöne gider. Ama biz Flux’un yetenekleri ve malumunuz olan esnekliğinden öte giyimine bir bakış atacağız.
Kostümün en sıra dışı kısmı yaka bölümü. Ama aslına kostüm ilk tasarlandığında bikinivari bir giyim, omuzlar için birkaç parça ve uzun çizmelerden oluşuyormuş. Sonrasında Aeon Flux’u canlandıran Charlize Theron bu kostüme pantolonu eklemiş, çünkü eski halinden pek memnun kalmamış. Bizce bu son hali Flux’a ölümcül biçimde yakışmış.
3. Blade Runner
Philip K. Dick ustanın dillere destan eseri “Androidler Elektrikli Koyun Düşler Mi?“den hareketle beyaz perdeye aktarılmış olan Blade Runner, bilimkurgu sinema tarihinin gördüğü en iddialı yapımlardan biriydi. 1982’de yapılmış olmasına rağmen hala daha onun üzerine çıkan film gelmedi.
Son zamanlarda, Harrison Ford’u da katarak, yeniden çevrim sözleri etrafta dolana dursun, biz bildiğimiz Rachael’a bir göz atalım. Rachael ve onun bunca zaman geçmesine rağmen sönmemiş şıklığı hala aynı ışıkla parıldıyor.
4. Flash Gordon
“Flash! A-aaa”
Queen’in bu film için hazırladığı soundtrack ile birlikte geliyor Flash Gordon aklımıza. Derken, fotoğraf karesindeki iki kıpkırmızı ceket zihnimize sızıveriyor ve kendilerini hatırlatıyor.
80’lerin bilindik uzay operaları bize bu ceketleri miras bıraktı. Blade Runner esintileri taşıyan tasarımı ve iddialı duruşuyla Flash Gordon’da da moda izlerini bulabileceğimize dair göz kırpıyor. Ama bunun tek nedeni ceketler olmayabilir. Flash’ın dünyayı kurtarmak için savaşmadan önce bir futbol oyuncusu olması da onu modayla bağlamaz mı? Patlasın flaşlar, gelsin ünlüleri giydiren modacılar!
5. Alien: Diriliş
Ellen Ripley geri döndü ve bir kez daha Alien ile yüzleşmeye hazır! Ama bunu yaparken hem rahat hareket etmeli hem de şık görünmeli. Eh, bu bir Alien filmi olduğuna göre gereksiz dekoltelere ya da parıltılı/mücevherli aksesuarlara gerek yok. Ama bu kritik anda çekilmiş fotoğrafında bile Ripley’in şık olmadığını söyleyebilir misiniz? Koşmak, kaçmak ve öldürmek için deriden daha iyi ne olabilir?
6. Jedi’ın Dönüşü
Star Wars’a yer vermeden bilimkurgu moda rehberi olur mu hiç? Hem de güzeller güzeli Leia tüm ihtişamıyla bize dudak büzüyorken… İşte bu yüzden bilimkurguda moda dendi mi Leia’yı işaret eden parmakların sayısının fazlalığına şaşırmamak gerek.
7. Elysium
Giorgio Armani takımı April Ferry’i şık biçimde giydirmek için kolları sıvamış. Hepimiz Jodie Foster’ın ne kadar güçlü göründüğü konusunda hemfikiriz sanırım. Doktor Pençe’den bu yana, bir koltukta oturarak etrafa dehşet saçan en iddialı kötü karakter olabilir mi dersiniz?
8. Equilibrium
Her türlü duygunun yasak olduğu ve düzenli alınan bir ilaçla hükümetçe kontrol altında tutulduğu bir dünya bu. Sean Bean ve Christian Bale ise bu distopik düzenin savunucuları. Onlar sistemin adamı. Onlar bir nevi siyah giyen adamlar.
Kostümleri kısmen Gestapo, kısmen Burberry izleri taşıyor. Bu iki müthiş aktör bize siyahın hem düzen savunucusu, hem de sistem karşıtı rolünde ne kadar başarılı bir renk olduğunu omuzlarında taşıyarak gösteriyor.
9. Bilinmeze Doğru: Star Trek
Efsanevi Star Trek’in günümüz uyarlamalarından Bilinmeze Doğru: Star Trek 2013 gibi yakın bir zamanda karşımıza çıktı. Star Trek’in yeni çevrimi, 2009’daki ilk filminden beri sportif uzay savaşçılığını koruyor.
2009’da ilk film çıktığında bu tarzla karşı karşıya gelmiştik ve, ne gariptir ki, Raf Simons’ın spor koleksiyonu ile ciddi benzerliklere sahipti. Bu bir tesadüf müdür dersiniz? Ama şunu da unutmayalım ki, 60’lardaki erkek giyim koleksiyonunu Andre Courreges’ın dar ve sportif üniformaları Simons’a esin kaynağı olmuş.
Tesadüfler silsilesi mi desek?
10. Mad Max Beyond Thunderdome
Sene 1985 ve Mel Gibson’ı post-apokaliptik bir evrende buluyoruz. Mad Max’i duymuş muydunuz? Duymadıysanız çok üzülürüz!
Mad Max deyince Tina Turner’ın çöller kraliçesi, vahşi tarzını unutmak ne mümkün!
Bu arada, Tina Turner’ın o saçları kafasına yapıştırabilmesi için saçlarını kazıdığını biliyor muydunuz?
11. Beşinci Element
Bilimkurgu filmlerinden bahsederken Beşinci Element’i listeye koymamak büyük ayıp olurdu. Neyse ki öyle bir ayıba imza atacak değiliz.
Leeloo karakterinin bol bandajlı beyaz giysisi bu listede kendine elbette yer buluyor. Filmin kostümlerini Jean Paul Gaultier’den olunca çıta iyice yükseliyor!
12. Gattaca
Kadrosunda Uma Thurman, Ethan Hawke, Ernest Borgnine gibi isimleri barındıran bir filmden bahsedeceğiz şimdi. Gattaca, bir başka olmazsa olmazlardan. Kadrosunun tarzı da, filmden bekleneceği üzere, daha düşünsel bir tarza sahip. Uçuk giysiler yerine oturaklı, ciddiyet dolu hatlara sahip giysilerle donatılmışlar. Uma Thurman’ın Prada ve Jil Sander tarzlarından esinlenilmiş giysisi onu daha çok öne çıkarmış.
13. Prometheus
Ridley Scott… Ne güzel de dönmüştün öyle sahneye. Wool gibi bir eseri beyaz perdeye uyarlayacağın için ne kadar mutluyuz…
Ehem, ama konumuz modaydı değil mi? O zaman Charlize Theron’u bir bilimkurgu filmi için daha sahneye çağırıyoruz. Geleceğin fütüristik ve minimalist çizgilerinden oluşan üniformasıyla Meredith Vickers karakteri işte tam karşımızda. Prometheus’un kendi içindeki o karanlık havasıyla da bir şekilde uyuşmuyor mu?
14. Tron Efsanesi
Tron diyince gözümüzün önünden neon çizgiler akmaya başlıyor. Aynı çizgiler giysilere de yansıyınca 2010 yapımı olan Tron Efsanesi bu listede yer buluyor.
Bundan 20 sene önce Jean Giraud isimli çizgi roman çizeri tarafından tasarımları yapılan bu kostümler Michael Wilkinson’ın yorumuyla birleşerek filmdeki halini almış. Ama ancak o neon çizgiler filmin başarısı için yeterli olamadı.
15. Matrix
Matrix es geçilemezdi, değil mi?
Tasarımcı Kym Barrett’ten Trinity’i “su üstündeki yağ” gibi göstermesi istenmiş. O da bunu fazlasıyla başarmış! İlk filmin kısıtlı bütçesinin pahalı kumaşları ya da ruganı kaldıramayacağını düşününce kostümlerde kullanılan malzemelerin ucuz ve streç PVC olması (Neo’nun “deri” ceketi bile) sürpriz değil.
Ama Matrix demişken güneş gözlüklerinden de bahsetmek gerek. Tüm o karizmalarına karizma katan gözlükler Blinde Design’dan Richard Walker tarafından tasarlanmış.
Peki sizin aklınıza hangi filmler geliyor? Bizimle paylaşmayı unutmayın!
Tabiki ilk aklıma gelen Matrix oluyor. Pardesü, gözlük ve botlar. Neo’ nun ilk filmin sonunda taktığı gözlük mü desem yoksa Morpheus’ un taktığı gözlük mü? Modadan sayılır mı bilmem ama Nokia 8110 da unutulmaz.

Ben Blade Runner 2049’daki deri cekete hayran kalmıştım. Kendi deri ceketim beni tatmin ediyorum şimdilik ama onun bir üst seviyesi o ceket! =)