in ,

Bilimkurgunun Şaşırtan İlkleri

Bilimkurgu türünün ezber bozma niteliği taşıyan şaşırtıcı ilkleri ile tanışmaya hazır olun! İlk robotlar, ilk yapay zekâ, ilk kıyamet senaryosu ve dahası…

- Reklam -
- Reklam -

Dördüncü Boyutun İlk Kez Ortaya Atılması ve Edebiyata Konu Edilişi

Aslında her şey Charles Howard Hinton adlı matematikçinin 1884’te Dördüncü Boyut adıyla yayınladığı bir broşürle başlıyor. Modern fiziğe bakıldığındaysa uzay ve zaman dört boyutlu Minkowski sürekli dizisinde “uzay-zaman” olarak tanımlanır.

Modern fizikte daha fazla ilerlemeden 1884’e geri dönecek olursak, Hinton’un bu iddiasından sonra bu fikirle yola çıkan Robert Duncan Milne bunu yazıya döküp bilimkurgunun bir alt türü haline getirecek yolu açmıştı. Hinton’un iddiasından tam bir sene sonra, yani 1885’te Esrarengiz Alacakaranlık isimli öyküde bir yan odada yapılan elektriksel deneyler sonucu zamanda atlamalar yapan insanları kurgusuna konu etmiştir.

- Reklam -
- Reklam -

Hazal Çamur

2009 yılında Kayıp Rıhtım'a elimi verdim, sonra da ruhumu kaptırdım. Bu yolun devamında çeşitli gazetelerin kitap eklerinde kitap incelemelerim, TRT Radyo 1'de canlı yayın konuğu olarak katılıp kurgu edebiyatını anlattığım 2 yayın, 5 yıldır süren Kahramanın Yol Türküsü adlı kendi edebiyat temalı radyo yayınım, kitap inceleme videoları serim Kayıp Rıhtım İnceliyor ve bir de bonus olarak Oyungezer Dergisi'nin kültür sanat sayfalarında düzenli yazarlığım oldu. Tüm bunların yanı sıra, gerçek hayatın sıkıcılığında, bir bilgisayar mühendisi olarak yaşıyorum. Ama biz ona Clark Kent kimliğim diyelim.

1 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for Garabet Garabet dedi ki:

    Safari’den giriyorum ve hiçbir ilerlemede ne görsel ne de açıklaması -açıklama olamayabilir- gözükmüyor. Bilginize…

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

John Scalzi ile Röportaj

John Scalzi ile Röportaj

The Winds of Winter (Kış Rüzgârları) 6. Kitap - Ön Okuma

The Winds of Winter (Kış Rüzgârları) | Ön Okuma