in ,

Bilimkurgunun Şaşırtan İlkleri

Bilimkurgu türünün ezber bozma niteliği taşıyan şaşırtıcı ilkleri ile tanışmaya hazır olun! İlk robotlar, ilk yapay zekâ, ilk kıyamet senaryosu ve dahası…

- Reklam -
- Reklam -

Robot Kelimesinin Literatüre Kazandırılışı, İlk Robotlar ve Androidler

Tüm dünyada aynı isimle tanımlanmış “robotlar”ın adının nereden geldiğini hiç merak etmiş miydiniz? Daha sonra usta Asimov tarafından Üç Robot Yasası ile çığır açacak, onun robot öyküleri ve pek çoklarının ele alışıyla farklı işlevlere bürünecek bu adın İngilizce olduğunu mu düşünüyordunuz? Eğer öyleyse maalesef çok yanılıyorsunuz, çünkü “robot” Çekçe bir kelime olmakla birlikte “işçi” anlamına gelen bir kelimedir.

Çek yazar Karel Capek tarafından ilk defa yazınsal bir eserde kullanılan ve daha sonra dünya dillerinin neredeyse tamamında yer eden kelime ve kavram, Capek’in 1921’de, R.U.R. adlı eserinde karşımıza çıkıyor. Ancak ilginç olan, Capek’in bu eserinde bahsi geçen robotlarının bildiğimiz metal adamlar olmak yerine aslen günümüz android tanımına daha çok uyması. Çünkü Karel Capek’in robot diye tanımladığı ve bir evin hizmetkârları olarak çalışan çalışanları organik bir yapıya sahiptir.

- Reklam -

Mekanik adam ve şu anki literatürdeki “robot” tanımına ilk uyan örnekse dünyaca tanınan Moby Dick’in yazarı Herman Melville’in 1885 yılında kaleme aldığı Çan Kulesi adlı karanlık öyküsünde ortaya çıkmakta. 300 feet (91.44 metre) uzunluğunda bir kule inşa etme hayaliyle yanıp tutuşan çılgın bir sanatçının bu kuleyi yapışını konu alan öyküde, sanatçımıza robot denilebilecek türden yardımcıları yardım etmektedir. Böylece Herman Melville de bu alanda ilk olmaktadır.

- Reklam -

Hazal Çamur

2009 yılında Kayıp Rıhtım'a elimi verdim, sonra da ruhumu kaptırdım. Bu yolun devamında çeşitli gazetelerin kitap eklerinde kitap incelemelerim, TRT Radyo 1'de canlı yayın konuğu olarak katılıp kurgu edebiyatını anlattığım 2 yayın, 5 yıldır süren Kahramanın Yol Türküsü adlı kendi edebiyat temalı radyo yayınım, kitap inceleme videoları serim Kayıp Rıhtım İnceliyor ve bir de bonus olarak Oyungezer Dergisi'nin kültür sanat sayfalarında düzenli yazarlığım oldu. Tüm bunların yanı sıra, gerçek hayatın sıkıcılığında, bir bilgisayar mühendisi olarak yaşıyorum. Ama biz ona Clark Kent kimliğim diyelim.

1 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for Garabet Garabet dedi ki:

    Safari’den giriyorum ve hiçbir ilerlemede ne görsel ne de açıklaması -açıklama olamayabilir- gözükmüyor. Bilginize…

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

John Scalzi ile Röportaj

John Scalzi ile Röportaj

The Winds of Winter (Kış Rüzgârları) 6. Kitap - Ön Okuma

The Winds of Winter (Kış Rüzgârları) | Ön Okuma