in ,

Bilimkurgunun Şaşırtan İlkleri

Bilimkurgu türünün ezber bozma niteliği taşıyan şaşırtıcı ilkleri ile tanışmaya hazır olun! İlk robotlar, ilk yapay zekâ, ilk kıyamet senaryosu ve dahası…

- Reklam -
- Reklam -

İlk Karşıt Yerçekiminin Kullanımı (Başka Bir Deyişle: Uzaya Yolculuk)

Yeryüzünden ayrılıp uçsuz bucaksız mavi sonsuzluğa ya da daha da ilerisindeki karanlık uzaya gidebilmek için önce bizi yere bağlayan o muazzam güçten kurtulmak gerekir. Öyle ki o ayağımız kaydığında yere düşme nedenimiz, yüksek atladığımızda sakat kalma ya da ölme sebebimizdir. Oysa ona karşı gelebilsek uzanabileceğimiz kim bilir ne diyarlar vardır.
Antigraviti ya da Türkçesi ile karşıt yerçekimi de tam olarak bunu amaçlar. Böylece uçaklar uçar, mekikler uzayın karanlığında kaybolur…

A Voyage to the Moon, ya da Türkçe çevirisiyle Ay’a Seyahat işte bu alandaki ilk örnektir. Fakat durun! Jules Verne’den[3] mi bahsettiğimi sanıyorsunuz? Hayır, çünkü ben 1650’de Fransız Cyrano de Bergerac tarafından yazılmış aynı isimli eserden bahsediyorum. İsim benzerliği çeviriden kaynaklı bir sorun olsa da, yine de şu bir gerçek ki, Verne ile aynı milletten gelen Bergerac öncülüğü onun elinden almıştır. Ayrıca gençliğinde bu eseri okumuş olan Jules Verne’e de esin kaynağı olduğu iddialar arasındadır.

Cyrano de Bergerac’ın eserine bakacak olursak başkahramanın Ay’a yolculuk edebilmek için bir makine icat ettiğini ve bu makine yardımıyla yerçekimine karşı koyarak, yazarın tıpkı Dünya gibi kendi düzenine sahip olduğuna inandığı Ay’a yolculuk eder.

- Reklam -
- Reklam -

Cyrano de Bergerac’ın o dönemki Ay’ı yorumlayışını şu sözünden anlamak mümkündür: “Bence Ay bunun gibi bir dünya ve Arz da onun ayıdır.”

Hazal Çamur

2009 yılında Kayıp Rıhtım'a elimi verdim, sonra da ruhumu kaptırdım. Bu yolun devamında çeşitli gazetelerin kitap eklerinde kitap incelemelerim, TRT Radyo 1'de canlı yayın konuğu olarak katılıp kurgu edebiyatını anlattığım 2 yayın, 5 yıldır süren Kahramanın Yol Türküsü adlı kendi edebiyat temalı radyo yayınım, kitap inceleme videoları serim Kayıp Rıhtım İnceliyor ve bir de bonus olarak Oyungezer Dergisi'nin kültür sanat sayfalarında düzenli yazarlığım oldu. Tüm bunların yanı sıra, gerçek hayatın sıkıcılığında, bir bilgisayar mühendisi olarak yaşıyorum. Ama biz ona Clark Kent kimliğim diyelim.

1 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for Garabet Garabet dedi ki:

    Safari’den giriyorum ve hiçbir ilerlemede ne görsel ne de açıklaması -açıklama olamayabilir- gözükmüyor. Bilginize…

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

John Scalzi ile Röportaj

John Scalzi ile Röportaj

The Winds of Winter (Kış Rüzgârları) 6. Kitap - Ön Okuma

The Winds of Winter (Kış Rüzgârları) | Ön Okuma