in ,

Dünyanın En Genç Yazarıyla Tanışın

Kitap yazmak için ulaşmamız gereken bir yaş var mıdır? “En genç yazar” olma rekorunu 4 yaşından beri elinde tutan Dorothy Straight, bu soruyu tekrar düşünmemizi sağlıyor.

Dünyanın En Genç Yazarı - Dorothy Straight
- Reklam -
- Reklam -

25 Mayıs 1958 doğumlu Dorothy Elmhisrt Straight, sadece dört yaşındayken yazdığı kitapla dünyanın en genç yazarı olmuştu. Aradan geçen bunca zamana rağmen de hâlâ öyle. Üstelik bu başarısı Guinness Rekorlar Kitabı kayıtlarında da yer almakta.

Hâlâ Amazon’da bulabileceğimiz bu kitabın adıysa ilginç: Dünya Nasıl Başladı (How the World Began). Gelin birlikte bu kitabın hikâyesine göz atalım.

Büyükannesinin adını alan Dorothy, 1635’te İngiltere’den Amerika’ya göç etmiş zengin ve köklü bir ailenin mensubu. Babası Michael Whitney Straight’in bir yazar ve Annesi Belinda C. Straight’in de bir psikiyatr olduğu düşünüldüğünde, küçük kızın sanatla iç içe büyüdüğü ortada.

- Reklam -

Aslında her şey, annesinin Dorothy’ye sorduğu “Dünyayı kim yarattı?” sorusuyla başlamış. Bu sorudan çok etkilenen Dorothy önce cevap verememiş. Annesinin ısrarı üzerine cevabını yazılı bir şekilde vermek istemiş ve kitabını bir gecede bitirmiş!

dunya nasil basladi

Kitabı okuyan aile oldukça etkilenmiş ve derhal Pantheon Books’la görüşmüş. İçinde Dorothy’nin bazı çizimlerini de barındıran kitap, yazıldıktan iki yıl sonra, 1964’te basılmış. Dünyanın yaratılışını küçük bir kızın gözünden gördüğümüz eser, 1964 yılında New York Times’ta Altı Yaşındaki Yazar İlk Kitabını Kutluyor başlığıyla haber olarak da paylaşılmış.

- Reklam -

Kitabın en ilginç kısımlardan birinin de sonu olduğu söylenebilir. Finalde pijama giymiş bir Tanrı görseli eşliğinde Tanrı’nın kırk günlük bir uykuya yattığından bahsediliyor.

Ne yazık ki Dorothy yazmaya devam etmemiş. Devam etseydi, sizce bugün ondan ne gibi eserler okuma şansına kavuşurduk?

dorothy straight 1915

Peren Ercan

1995 Çanakkale doğumlu, hayali olan yazarlığın peşinden koşan bir üniversite mezunuyum. Üniversitede beş yılımı geçirdiğim Japonca Öğretmenliği bölümünün bana kattığı kültürel farkındalıkla beraber yeni diller öğrenmeye olan açlığım devam ediyor. Bazıları ödüllü olmak üzere kısa öykü ve roman çalışmalarım var. Büyülü gerçekçiliğin cazibesine yazdıkça kapıldım. O kadar kapıldım ki gerçek hayatta da büyüyü aramaya başladım.

2 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for EmrecanDogan EmrecanDogan dedi ki:

    1980’li yıllardan itibaren 20 yaşında bir kadın. Sanırım döneminin kadın üzerinde kurduğu baskıdan mütevellit hiç devamını getirememiş. Şu anda hala ABD’de yaşıyorsa büyük ihtimalle oldukça sıradan ve sakin bir yaşam geçirmiştir. Eğer bu hayaliyse ve toplum baskısıyla hiçbir şey yapmadan yitip gittiyse o zaman da yazsa da pek güzel şeyler okuyamazdık. Belli ki hayal gücü kıt. Yok eğer hayali bundan başka bir şeyse ve onu gerçekleştirip, gerçek bir birey olabildiyse o zaman çok güzel şeyler kazanabilirdik.

  2. Avatar for Abyss Abyss dedi ki:

    Gönderide kullanılan eski kadın fotoğrafı başka birine ait yalnız :slight_smile:

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

sumerki ust

Dmitry Glukhovsky’nin “Sumerki: Alacakaranlık” Romanı Artık Türkçe

Netflix Devil May Cry Animasyonu

Netflix’ten Devil May Cry Animasyonu Geliyor