in , ,

Edgar Allan Poe’nun Müzik Dünyasına Etkileri

Edgar Allan Poe doğalı 200 yılı aşkın zaman geçti. Ancak yazarın müzik dünyasına etkileri günümüzde hâlâ hissediliyor. İşte ilhamını Poe’dan alan müzisyenler!

Edgar Allan Poe Müzik Etki İlham
- Reklam -
- Reklam -

Korku, gerilim, gotik ve polisiye türlerinde kalem oynatan Edgar Allan Poe, bu yıl 212. yaşını kutluyor. Zaman akıp giderken Poe’nun sanat dünyasındaki etkisi de hiç azalmadan devam ediyor. Biz de bu kıymetli ismin müzik dünyası üzerindeki etkisini takip etmek istedik.

Bu yazıda sizler için Edgar Allan Poe’nun müzik dünyasındaki etkilerine yer verecek, bu sanat dalında yazar için yapılmış göndermelerin bir derlemesini oluşturacağız.

Eserler ya da albümler hakkında detaylı bilgilerin yer almadığı yerlerde de “Grup / Sanatçı, Albüm adı, Şarkının ya da şarkıların adı, Yılı” şeklinde bir sıraya bağlı kalarak kısaca değineceğiz.

- Reklam -

“Poe, Avrupalıların ilk yazınsal mitidir. Bununla Poe’nun bir mite dönüştürülen ilk Amerikalı yazar olduğunu kastediyorum. Poe bir yaratı olmaktan çok, Charles Baudelaire’in çevirisidir. Onun öykülerini çevirirken Baudelaire kendisini çevirir. Poe, Baudelaire’dir”

Octavia Paz, Çamurdan Doğanlar – Can Yayınları, 1996, sayfa:113.

Edgar Allan Poe ve Müzik Dünyasına Etkileri

Klasik Müzik

– Ünlü Fransız besteci Claude Debussy, Usher Evi’nin Çöküşü adlı kısa öyküye dayanan bir opera yazdı ancak bitiremedi.

Andre Caplet’ın 1909’da üstünde çalışmaya başladığı ancak 1924’te yayımlanan eseri “Conte Fantastique Arph and Skilet” adlı eseri, Poe’nun Kızıl Ölümün Maskesi öyküsünün müzikal olarak yeniden yorumudur.

– 1999 yılında Amerikan Orkestrası’nın şefi Leon Botstein, “Tales From Edgar Allan Poe” adlı programını sunarken yazarın edebiyattaki popülerleşmesiyle doğru orantılı olarak müzikal olarak da Avrupa’da, Amerika’dan önce ünlendiğini söylemişti.

– 1907 yılında Grace Chadbourne, Poe’nun aynı addaki bir şiirine dayanarak “Hymn for Solo Voice: At Morn, at Noon, at Twilight Dim” parçasını bestelemişti.

– 1913’te Sergei Rachmanioff, Poe’nun “The Bells” adlı şiirini Rusçaya çevirerek aynı adda bir koro senfonisi oluşturmuştu.

– Amerikalı şef ve besteci Leonard Slatkin 1971 yılında senfoni orkestrası için “Kuzgun” şiirinin bir kısmını bestelemişti. Aynı senfoni orkestrası için daha az tanınan, bir başka Amerikalı besteci Edgar Stillman Kelley “The Pit and the Pendulum” şiirinden yola çıkarak bir parça yazdı.

– Amerikalı besteci Philip Glass, 1978 yılında Arthur Yonks ile birlikte opera için Usher Evi’nin Çöküşü öyküsünü libretto olarak uyarladı.

– Rus besteci Nikita Kushkin 1984’de solo gitarda çalınmak üzere “Usher Vals’ini” yazdı ve bu gitar performansında Usher’in Evi’nin Çöküşü” öyküsünü tasvir etti. Usher Waltz parçası daha sonra John Williams ve Elena Papandreou tarafından kaydedildi.

– 1986’da Amerikalı besteci James Poulsen, orta yüksek ses aralığı ve piyano için “Five Poems Edgar Allan Poe” parçasını besteledi. Adından da anlaşılacağı üzere bu beste Poe’nun 5 şiirinden oluşuyordu. Bunlar: Alone, Evening Star, Hymn, A Dream ve The One in Paradise. Bu seri 1998 yılında Iowa, Des Moines’den Jack ve Dawn Taylor’dan oluşan bir komisyonca düzenlendi. Des moines Senfonisi bu eserin prömiyeriniyse 1999’da tenor Robin Roewe ile yaptı. Poulsen aynı zamanda Poe’nun bir mektubu, Maria Clemm’in bir mektubunu ve Virginia Poe’nun sevgililer günü için yazılmış bir şiirini yorumladı.

– Fin besteci Einojuhani Rautavaara, 1997 yılında yazdığı koro fantazisi eseri “On the Last Frontier” için Poe’nun Nantucketlı Arthur Gordon Pym’in Öyküsü adlı öyküsünün son iki paragrafından yola çıkarak bestelediğini ifade etti.

– Poe’nun hikâyelerine dayanan diğer operalar, Augusta Read Thomas’ın 1994 tarihli bir operası olan Ligeia ve Bruce Adolphe’ın yazdığı The Tell-Tale Heart’tı. Sonuncu bale Gammaz Yürek öyküsünden esinlenmişti. Poe’nun bir hikâyesine dayanan başka bir bale eseri de Terry Brown’ın 2009 balesi Hop-Frog’dur.

– Amerikalı besteci Dominick Argento, Poe’nun ölümüne dayanan bir opera yazdı.

– Amerikalı besteci Christopher Rouse 2011 yılında yayınlanan senfonik şiiri “Prospero’s Rooms”u, Kızıl Ölümün Maskesi öyküsünde yer alan Prens Prospero’nun kalesinden ilhamla yazdı.

edgar allan poe müzikal

– İngiliz kökenli Amerikalı besteci Tarik O’Regan 2006 yılında bestelediği “The Ecstasies Above”da sesler ve yaylı çalgılar dörtlüsü için Poe’nun şiiri İsrafel’den bölümleri kullandı.

– Amerikalı besteci Emma Lou Dimmer, koro ve piyanoda çalınması için “A Dream Within A Dream” ve “Eldarado” şiirlerini besteledi. Bu çalışmalar 2001 yılında Hinshaw Music tarafından yayınlandı.

– Yunan besteci Dionysis Boukouvalas, Poe’nun şiirlerinden “Zante’ye Sone” şiirini 2001 yılında besteledi. Zante ya da Zakintos adası, bestecinin anavatanıydı. Eser 2012 yılında revize edildikten sonra prömiyerini yaparak yine Zante’li olan başka bir soprano, Andriana Lykouresi tarafından söylendi.

– Amerikalı besteci ve orkestra şefi olan Adam Stern, Poe’nun erken dönem şiirlerinden olan “Spirits of the Dead”i anlatıcı ve orkestra için bir rapsodi olarak düzenleyerek besteleyip sahne yazdı. Eser Ekim 2014 tarihinde Seattle’da dünya prömiyerini yaptı. Anlatıcı Edmund Stone’du ve bestecisi de Seattle Filarmoni Orkestrası’na öncülük etti.

Popüler Müzik

Frankie Lane, Vic Corpora ve Albert Lerner tarafından Poe’nun aynı adlı şiirinden uyarlanan “Annabel Lee” parçasını 1957’de kaydetti.

Jim Reeves 1963 senesinde “Talkin’ To Your Heart” adlı şiir albümü için “Annabel Lee” şiirini kaydederek bu albüme aldı.

– Amerikalı folk ve protest müzik sanatçısı Phil Ochs, Poe’nun “Çanlar” şiirini besteleyerek 1964’te çıkan ilk albümü “All the News That Fit To Sing”de yer verdi.

– 1964 yılındaysa yine Amerikalı olan folk grubu “The 3 D’s” Annabel Lee şiirinin yeni bir versiyonunu besteleyip kaydetti. Bu parçayı “New Dimensions in Folk Songs” albümünde yayınladı.

Bob Dylan 1965 tarihli “Just Like Tm Thumb’s Blues” şarkısında Edgar Allan Poe’nun Morgue Sokağı Cinayetleri’ne gönderme yaptı.

– Poe’nun son şiiri kabul edilen Annabel Lee, besteci Don Dilworth tarafından bestelendi. Şiirin bu versiyonu 1967 yılında Joan Baez tarafından yayınlanan “Joan” albümünde yer aldı ve İspanyol pop müzik grubu Radio Futura tarafından defalarca söylendi.

The Beatles’ın 1967 yılında yayınladığı ve kendilerini etkilemiş kahramanlarına yer verdikleri “Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band” albüm kapağında en arka sıranın tam ortasında Edgar Allan Poe’nun yüzü yer alıyor. Yine aynı yıl John Lennon anlamsız ve absürt sayılabilecek “I am Walrus” adlı şarkısını yazdı. Şarkının bir bölümünde, “İlkel penguen Hari Krishna’yı söylüyor / Adamım, Edgar Allan Poe’ya vurmalarını görmeliydin” şeklinde bir kısım bulunuyor. Tabii eserin tuhaf konsepti göz önüne alınca bu sözler pek bir anlama gelmiyor.

edgar allan poe the beatles müzik etki

– İsrailli şarkıcı Shlomo Artzi, 1972’de, Ze’ev Jabotinsky’nin İbranice Annabel Lee tercümesini kendi sesiyle kaydetti. Bu olağanüstü çeviri şiirin iç dinamiğini, ritmini ve karmaşık kafiye kalıbını orijinal dilindeki kadar iyi bir şekilde yakalamayı başarmıştı. Ze’ev Jabotinsky daha önce de aynı şiiri Rusçaya çevirmişti ve bu dilde de başarıyı yakalayabilmişti. Bu kayıt daha sonra “Songs of Ze’ev Jabotinsky” albümünde yer aldı.

– 1974 yılında glam rock müzik grubu Queen, Kuzgun şiirinden esinlenilen Nevermore adlı parçayı ikinci albümleri olan Queen II albümünde yayınladı. Plağın B yüzünde yer alan şarkıların tamamının sözleri Freddie Mercury’ye ait.

– 1976 yılındaysa Poe’nun öykülerinden ve şiirlerinden esinlenilen en büyük çalışmalardan biri olan Tales of Mystery and Imagination albümü, Alan Parsons Project tarafından yayınlandı. Poe’nun “Düş İçinde Düş” adlı şiirinden ilhamla yapılan enstrümental bir parçayla açılan albüm “Kuzgun”, “Amantillado Fıçısı”, “Dr. Katran ile Prof. Telek’in Sistemi”, “Cennet’tekine” ve “Usher Evi’nin Çöküşü”nden oluşan beş bölümden oluşan bir rock senfonisi. Yapımcı Alan Parsons 1987 yılında albümün Orson Welles’in anlatımını da içeren remikslenmiş bir halini yayınladı. 2003 yılında gelindiğindeyse sorumlu yapımcı Eric Woolfson konsepti yeniden değerlendirerek bir müzikal oluşturdu: Poe: More Tales of Mystery and Imagination.

– 1985’te synth-pop grubu Propaganda, Poe’nun “Düş İçinde Düş” adlı şiiriyle aynı adda bir şarkı yaptı. Bu parça grubun Secret Wish albümünde 1.parça olarak kendine yer buldu. Poe’nun şiiri, parçanın sözleri olarak kullanılırken beste ise gruba ait.

– Fransız şarkıcı Mylene Farmer’ın 1988 tarihli “Ainsi Soit Je…” albümünde yer alan Allan şarkısını yazara ithaf etti.

– Amerikalı rock grubu The Smithereens, 1989’da “11” albümünde aynı adlı öyküden esinlenen “William Wilson” adlı bir parça yayınladı.

– Amerikalı ska-punk grubu Cherry Poppin’ Daddies 1990 yılında yayınladığı “Ferociously Stoned” albümünde Poe’nun Girdaba İniş ve Zıtlık Şeytanı adlı öykülerinden ilham alan “Teenage Brainsurgeon” adlı bir parçaya yer verdi.

– 1991 yılında, Van Der Graaf Generator’dan Peter Hammill “Usher Evi’nin Çöküşü” öyküsünü opera versiyonunu yayınladı. 1999’da bu parçanın remiks edilmiş ve yeniden kaydedilmiş bir versiyonu yayınlandı.

– Amerikalı rock grubu Tool, 1992’de yayınladığı Opiate albümünde yer alan Sweate şarkısında “Kayıyormuşum gibi görünüyor / Bir rüya içinde rüyaya” sözleri ile “Düş İçinde Düş” şiirine bir gönderme yaptı.

Blues Traveler 1994 yılında yayınlanan hiti “Run-Around”da “Yıllar önce bir gece” sözleriyle Kuzgun şiirine bir göndermede bulundu.

kuzgun poe

– Kübalı müzisyen Silvio Rodriguez, 1992 tarihli Silvio albümünde yer alan “Trova de Edgardo” şarkısında Poe’ya gönderme yaptı.

– Quebecli sanatçı Jean Leloup, 1996 yılında yayınladığı Le Dôme albümünde “Edgar” adlı bir şarkıyla yazarın son zamanlarını mizahi yoldan anlattı.

– Çeşitli Sanatçılar – Closed on Account of Rabies, 1997

– Avantgart metal grubu Arcturus, La Masquarade Infemale, Alone, 1997

– A New Found Glory, Nothing Gold Can Stay, Tell- Tale Heart, 1999

– Odes of Ecstasy, Deceitful Melody, Abstract Thoughts, 2000

Britney Spears 2001 – 2002 sezonunda düzenlediği Düş İçinde Düş adlı konser turunun adını Poe’nun aynı adlı şiirinden aldı. Tur boyunca da Poe’nun çalışmalarına yer verdi.

– Thrice, The Illusion of Safety, The Red Death, 2002

– Lou Reed, The Raven, 2003

– Five Iron Frenzy, The End is Near, That’s How The Story Ends, 2003

– Green Day, American Idiot, St. Jimmy, 2004

- Reklam -

– MC Lars, The Laptop EP, Mr.Raven, 2004

– Scarlet’s Well, Black Tulip Wings, To One In Paradise ve Evening Star şarkıları, 2006

– Latent Anxiety, Sensation, Red Death, 2007

– Garage Rock türünde müzik yapan The White Stripes grubu parçalarına Poe’nun Kızıl Ölümün Maskesi adlı öyküsünden ilhamla “Red Death 6:14” adını verdi.

– Nox Arcana, 2007 yılında çıkardığı Shadow of the Raven albümü Poe’nun edebi çalışmalarını gotik müziğe uyarlayan konsept bir albüm olarak karşımıza çıktı.

edgar allan poe müzik etki Shadow of the Raven nox arcana

– Tristania grubu “My Lost Lenore” adında bir parça yayınladı. Bu parçanın adı açıkça Lenore öyküsüne göndermeydi. Şarkının sonunda “onun kuzgun gözleri” sözleri ile Kuzgun şiirine bir gönderme yapıldı.

– Omnia, Alive!, The Raven, 2007

– Nightwish, Dark Passion Play, The Poet and Pendulum, 2007

– İsveç neo glam-rock grubu The Ark’ın Prayer for the Weekend’in dördüncü parçası olan “Little Disfunk You” şarkısında “Morgue Sokağında çözmeye çalıştığın cinayet” sözleri Morgue Sokağı Cinayeti öyküsünü işaret ediyor.

– Kübalı-Amerikalı şarkıcı Aurelio Voltaire, “Graveyard Picnic” adlı şarkısını Poe’ya adadı. Şarkıda Fatih Kurtçuk, Lenore, Annabel Lee şiirleri ve Gammaz Yürek öyküsüne yapılan atıf dışında şairden doğrudan adıyla bahsedildi. Sanatçı aynı zamanda Fatih Kurtçuk şiirine 2014 yılında yayınladığı Raised by Bats albümünde de yer verdi.

– Post-hardcore grubu Chiodos’ın ikinci albümü olan Bone Pallace Ballet’ta yer alan aynı adlı şarkıya Poe ilham kaynağı oldu. Albüm ise adını Bukowski’nin edebi eserlerinden alıyor.

– Progresif metal grubu Symphony X’den Michael Romero, Dark Chapter adlı albümünde Edgar Allan Poe’nun pek çok çalışmasına atıf yaptı. “Amontillado Fıçısı”. “Kızıl Ölümün Maskesi” ve “Diri Diri Gömülüş” bu tür şarkılar arasında. Symphony X ise daha sonra Twilight in Olympus albümünde yer alan “Through the Looking Glass” adlı şarkılarında Düş İçinde Düş şiirine gönderme yaptı. Grubun başka bir albümü olan The Odyssey’de yer alan “King of Terrors” şarkısı da “Kuyu ve Sarkaç” öyküsünden ilhamla yazıldı.

– İtalyan rock noir grubu Belladonna albümleri Metaphysical Attraction için Poe’nun Ligeia adlı kısa öyküsünden ilham aldı. Albümün adı, bu öyküden gelmekte.

Christian Metal grubu olan Tourniquet yazdığı “Tell-Tale Heart” şarkısını aynı adlı öyküden ilham aldı ve şarkıyı Poe’ya ithaf etti. Grup aynı zamanda yazarın kendilerine ilham verdiğini de söyledi ve Vanishing Lessons albümünde, albümle aynı adı taşıyan şarkısında Kızıl Ölümün Maskesi’nden bir satır da kullandı.

– Thrash metal grubu Annihilator, Poe’nun kısa öykülerinden birisi olan Ligeia’dan esinlenerek aynı adda bir şarkı yazdı. Şarkı 1989 yılında yayınlanan Alice in Hell albümünde kendisine yer buldu.

Utada Hikaru, kariyerinin erken dönemlerinde Poe’nun meşhur Kuzgun şiirinden esinle “Kremlin Dusk” adlı bir şarkı yazmıştı.

– Alman Ambient Doomrock grubu The Ocean “The City in the Sea” adlı şarkıda şarkı sözleri olarak Denizdeki Kent şiirini kullandı. Şarkının ritmine uyabilmesi için sözlerin bir bölümü değiştirildi. Şiir hem grubun ortak Poe sevgisi hem de grubun şairle kullandığı ortak temalar yüzünden tercih edildi.

– Blues/Rock grubu The Yardbirds, Poe’nun “Düş İçinde Düş” şiirinin ikinci kıtasını (ve ilk kıtasının bir kısmını) müziğe uyarladı.

– Steampunk grubu Abney Park, 2008 yılında çıkardığı Lost Horizons albümünde yer alan “The Secret Life of Dr.Calgori” şarkısıyla Poe’ya kısaca atıfta bulundu.

– Arjantinli grup Soda Stereo’nun Corazón Delator adlı şarkısı Poe’nun Gammaz Yürek öyküsünden esinlenildi.

– Kıbrıs Rumu söz yazarı ve şarkıcı Alkinoos Ioannidis Edgar Allan Poe adlı bir şarkı yazıp bu şarkıyı O Dromos, O Hronos Kai O Ponos albümü için kaydetmişti.

– Buddy Morrow ve Orkestrası, çok sayıda Poe çalışmasını içeren bir albüm kaydetti. Poe for Moderns adı verilen bu albümü 1960 yılında New York şehrinde Webster Hall’de caz grubu kaydetti. Albümde şu parçalar yer almakta: “The Murders In The Rue Morgue”, “Annabel Lee”, “The Gold Bug”, “A Descent Into The Maelstrom”, “The Bells”, “The Fall of TheHouse of Usher”, “The Pit And The Pendulum”, “Ulalume”, “The Black Cat”, “The Raven”, and “Quoth The Raven/The Tell-Tale Heart.”

– Bir West End müzikali olan Snoopy!!! The Musical adlı müzikalin ilk sahnesinde yer alan oyunlardan birisi “Edgar Allan Poe” adını taşıyor. Bu oyunda bir grup karakter, öğretmenlerinin onlara Poe hakkında birşeyler soracağından korkarken, başka bir grup karakterse yazarın karakterlerinin listesini, öykü ve şiir başlıklarını sıralamakta.

– İrlandalı şarkıcı ve söz yazarı Fionn Regan, Lord Help My Poor Soul şarkısında, sözlerinde yazardan söz etti: “Tanrım, zavallı ruhuma yardım et, Edgar Poe gibi düştüm.”

Glass Wave grubu 2010 yılında Annabel Lee adlı bir albüm yayınladı.

– Escape the Fate grubu Dying Is Your Latest Fashion albümünde pek çok Poe çalışmasına göndermede bulundu. When I Go Out I Want to Go Out in a Chariot Fire şarkısında, Ronnie Radke’nin söylediği “kalbin alt katta atıyor” sözleri, Poe’nun Gammaz Yürek öyküsüne bir gönderme içeriyor.

– Thirty Seconds to Mars’ın Hurricane adlı şarkısının klip versiyonunun sonunda yer alan sözler Kuzgun’dan alıntı: “Karanlıkta nazarım, bir başıma bizarım. Düşümde fethedilmez bir hafakan nev- peyda! Fakat sükût raşesiz- karanlık telaşesiz / Tek bir sözcük neşesiz hatifin şom ağzında”

Thirty Seconds to Mars Hurricane

– Black Rebel Motorcycle, Beat The Devil’s Tattoo, Annabel Lee, 2010

– Alman Krautrock grubu Tangerine Dream 2011 yılında The Island of the Fay adlı bir albüm yayınlayarak online mağazalarda satışa sundu. Albüm adını yazarın aynı addaki kısa öyküsünden aldı.

– Conducting from the Grave, Nevermore

– Trevor Tanner, 2011 yılında dijital platformlarda The Ballad of Edgar Allan Poe adlı bir parça yayınladı.

– Propaganda, A Secret Wish, A Dream Within a Dream, 1984

– Antony and the Johnsons, 2004 yılında “The Lake” adlı bir üç parçalı EP yayınladı.

– Amerikalı klasik müzik, org sanatçısı, vokalist ve besteci Kristen Lawrence, 2012 yılında Poe’nun şiiriyle aynı ritimde ve 18 parçadan oluşan The Raven albümünü yayınladı.

– Circus Maximus, From Childhood’s Hour

– Stevie Nicks, In Your Dreams, Annabel Lee, 2011

– 2006 yılında Los Angeles’ta kurulan Edgar Allan Poets adlı noir rock grubu adını yazardan almasının yanı sıra onun kısa öyküsü Gammaz Yürek’ten yola çıkarak 2012 yılında Crow Girl adlı bir şarkı yayınladı.

– Ahab, The Giant, Evening Star, 2012

– 2013 yılında, tarihi ve kurgusal kişilikleri cosplay oyuncularıyla canlandırıp hayali rap atışmaları kurgulayan Epic Rap Battles of History adlı Youtube kanalı 3. sezonunda Stephen King vs Edgar Allan Poe adlı bir bölüm hazırladı.

Stephen King vs Edgar Allan Poe | İZLE

YouTube video

– Nolwenn Leroy, Gemme, A Dream ve The Lake, 2017

– Amerikalı besteci ve viyolinist Edward W. Hardy, 2018 yılında violin solosu olarak Nevermore, keman çalışması için Evil Eye ve yine keman çalışması için A Fantasy adlı çalışmaları besteledi. Nevermore çalışmasında Kuzgun şiirine, Evil Eye’da Gammaz Yürek öyküsüne ve A Fantasy parçasında Kızıl Ölümün Maskesi öyküsüne gönderme yaptı.

– Rotting Christ, The Heretics, The Raven, 2019

– Kanadalı pop-rock grubu Marianas Trench, 2019 yılında Phantoms adlı albümlerinde yazarın pek çok çalışmasına gönderme yaptı. “Eleonora” Poe’nun aynı adlı kısa öyküsüne, “Echoes of You” parçasıysa “Gammaz Yürek” öyküsünü selamladı.

Listeye baktığımızda Edgar Allan Poe isminin çoğunlukla heavy metal ve türevi müzik türlerinde çalışmalar yapan sanatçılar üzerinde etkili olduğu görülüyor. Onun tarzı bu müzik türüyle neredeyse tamamen uyumlu. Birçok heavy metal grubu Poe’ya şarkılarında veya albümlerinde atıfta bulundu.

Murders in the Rue Morgue iron maiden edgar allan poe

Iron Maiden, 1981 yılında yayınlanan ikinci albümü Killers’ta “Murders in the Rue Morgue” şarkısında Morgue Sokağı Cinayetleri adlı öyküye atıf yaptı. Grave Digger’ın 2001 yılında yayınlanan albümü Grave Diggeris, Poe’ya adanmıştı ve yazarın Kuzgun şiiriyle, Usher Evi’nin Çöküşü öyküsü albümdeki birçok şarkının temelini oluşturuyordu. Progresif/thrash metal grubu Nevermoret, görebileceğiniz üzere adını Kuzgun şiirinden almıştı.

Poe’dan esinlenmiş parçalar hazırlayan diğer heavy metal grupları kısaca şöyle: Agathodaimon, Crimson Glory, Ra’s Dawn, Manilla Road, Donor, Hawaii, Rage, Metal Church, Stormwitch ve Turbo.

Yukarıda yer alan gruplar ve sanatçılar dışında müzik dünyasında Edgar Allan Poe’dan etkilenerek öykü ya da şiirlerini müziğe uyarlayan, esinlenen ya da sadece eserlerinde ona atıfta bulunan pek çok sanatçı ve grup bulunuyor. Bazılarını Bright Eyes, Alone adlı şarkısıyla Green Carnation, Good Charlotte, Mr. Bungle, The Crüxshadows, Roses Neverfade, Cradle of Filth, Team Sleep Elysian Fields, Rozz Williams, Siouxsie and the Banshees, Tiger Army, Sopor Aeternus & The Ensemble of Shadows, Overlord, Insane Clown Posse, Marissa Nadler, Lloyd Cole, Panic! At the Disco, Michael Hurley, AFI ve Dredg şeklinde sayabiliriz.

Listede yer alan şarkılardan hangilerini dinlediniz? Yorumlarınızı, ilhamını Edgar Allan Poe’dan alan başka parçaları bizimle Kayıp Rıhtım Forum’da paylaşabilirsiniz.

Kaynaklar:

Emrecan Doğan

13 Ağustos 1996’da İstanbul’da doğdum. Halen Medeniyet Üniversitesi’nde Türk Dili ve Edebiyatı okuyorum. Daha önce Kayıp Rıhtım forumunda ve Aylık Öykü Seçkisi içerisinde yer aldım. Gölge E-Dergi, Bilimkurgu Kulübü, Genç Yazı ve Pejmürde Dergisi bünyesinde gerçekleştirilen Ortak Hikâye projesi gibi elektronik platformlarda ve basılı olarak da Adı Yok dergisinin 75. sayısında yazılarım yayımlandı. Yaklaşık olarak 12 yaşımdan beri yazıyorum. | İletişim: [email protected]

2 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for Duygu_Korkmaz Duygu_Korkmaz dedi ki:

    :heart_eyes:bekledigim yazı gelmiş sonunda

  2. Avatar for EmrecanDogan EmrecanDogan dedi ki:

    Ne demek, her zaman :heart_eyes:

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

İçki Cumhuriyeti - Mo Yan

Nobelli Yazar Mo Yan’dan Epik Bir Anlatı: İçki Cumhuriyeti

Balkan Edebiyatı ile Tanışmak İsteyenlere Ketebe

Balkan Edebiyatı ile Tanışmak İsteyenlere Ketebe’den 10 Kitaplık Bir Derya