in ,

Kadınlara Yönelik Cinsel Şiddete Başkaldıran Bir Süper Kahraman: Priya

Kadınlara yönelik cinsel şiddetin her geçen gün arttığı Hindistan ve yakın coğrafyamızda, tecavüz mağdurlarının elinden tutacak yeni bir kahraman doğdu.

o SUPERHERO PRIYA facebook
- Reklam -
- Reklam -

Priya’s Shakti, şiddet ve zulme dur demek, zor durumdaki kadınlara umut olmak için yola çıkan, kendisi de cinsel şiddete maruz bırakılmış bir kadın süper kahramanın hikayesi.

Yıl 2012. Belki hatırlarsınız, Hindistan’da erkek arkadaşıyla otobüse binen genç bir kadının altı kişi tarafından vahşice tecavüze uğrayıp ölüme terk edilmesi ülke çapında büyük protestolara sebep olarak, kadına yönelik şiddetin giderek artıyor oluşu bir süreliğine gündeme taşınmıştı. Birkaç belirgin kelimeyi değiştirerek rahatlıkla kendi ülkemizin de gerçeği haline getirebileceğimiz bu cümleye konu olan olayı unutmamayı tercih eden Hint asıllı Amerikalı film yapımcısı Ram Devineni ise dünyanın her tarafında şiddet gören kadınlara umut olması amacıyla 2014 yılında Priya’s Shakti‘yi yaratarak kendisi için küçük ama kadına yönelik toplumsal algıların değişmesi yolunda büyük bir adım attı.

Priya’s Shakti, toplu tecavüze uğrayıp sağ kalan genç bir kadının, Priya’nın başından geçenleri konu alan bir çizgi roman. Başından itibaren, tecavüze ilişkin hepimizin -maalesef- çok iyi bildiği tüm toplumsal yaklaşımların sergilendiği fakat diğerleri gibi devam etmeyen bir hikayesi var Priya’nın. Çünkü hayatını alt üst eden, ailesi tarafından dışlanmasına neden olan bu olaydan sonra ona yardım eli uzatan, Hindu mitolojisinin güçlü simalarından biri, Tanrıça Parvati sayesinde yepyeni bir kimlik, bir süper kahraman sureti kazanıyor. Priya, Tanrıça Parvati’den aldığı güçle kendisi gibi acılar çeken ve ataerkil toplum düzeni altında ezilirken sesini duyuramayan kadınlara yardım etmek için kaplanının sırtına atlıyor ve hikayesini daha umut dolu bir yola sokuyor. Bu noktada da çizgi romanımızın adının bir parçası olan “Shakti” sözcüğü anlam kazanıyor: “Kadının Kutsal Gücü”.

- Reklam -
- Reklam -

2014-12-12-16-17-10

Çizgi romanın yaratıcılarından Ram Devineni, bu projenin başlangıç noktasının toplumun kafasındaki kadın ve kadına biçilen yaşayış biçimi algısını değiştirmek olduğunu dile getiriyor Mashable’a verdiği röportajda. 2012’de gerçekleşen protestolar sırasında konuştuğu bir polis memurunun kendisine söylediği “Hiçbir düzgün kız gece evine yalnız gitmez.” cümlesinin altında yatan kadına yönelik suçlamanın ve asıl suçluyu mazur görme geleneğinin asıl sorun olduğunu dile getiriyor.
“O an anladım ki bu kanunlarla ilgili bir konu değil, kültürel bir problemdi. Bu yüzden bir film yapımcısı ve sanatçı olarak bu konuyu tamamen kültürel kontekstin içinde ele almak istedim.”
Vikas K. Menon’un yazımına yardım ettiği ve Dan Goldamn’ın çizimlerini yaptığı Priya’s Shakti, ele aldığı konunun önemi ve kitlelere yayılma gereksinimiyle birlikte çizgi roman dünyasında daha önce yapılmamış bir işe de imza atılmasına vesile olmuş.  Blippar uygulamasının da gönüllü iş birliğiyle çizgi roman arttırılmış gerçeklik konsepti sayesinde daha geniş bir okur kitlesine yayılmayı başarmış. Mumbai’de sokakları ayıran duvarlar şu sıralar Priya’s Shakti çizgi romanından resimlerle süslü ve akıllı telefonlarıyla bu resimleri taratanlar karşılaştıkları çeşitli video ve animasyonlar sayesinde Priya’yla tanışma ve onu destekleme fırsatı buluyorlar.Priya's Shakti Dyvar Resimleri

Devineni, geniş kitlelerle etkileşime geçmeye çalışsalar da felsefelerinin “Ağaç yaşken eğilir.” mantığına dayandığını da belirtiyor.
“Hedef kitlemiz 10-12 yaşındaki çocuklardan genç yetişkinlere kadar uzanıyor. Bunlar hayattaki en kritik yaşlar ve bu da onlarla iletişim kurabilme yolundaki bir girişim.”
Priya’s Shakti’ye, çizgi romanın internet sitesinden online ve ücretsiz olarak ulaşabilirsiniz. Ayrıca çizgi romanın arttırılmış gerçeklikle bir araya geldiğinde nasıl göründüğünü merak ediyorsanız haberimizin başındaki tanıtım videosuna bir göz atmanızı öneririz.

YouTube video

Beyza Taşdelen

1996 yılının Ekim ayında İstanbul’da doğdum. Sainte Pulchérie Fransız Lisesi’nde başladığım eğitim hayatımı Galatasaray üniversitesi Karşılaştırmalı Dilbilim bölümünde sürdürmekteyim. Fantastikle Harry Potter sayesinde tanışıp, okuma sevgisi kazanmış çocuklardanım. Aktif olarak Kayıp Rıhtım’da yer almaya ve irili ufaklı yazılar yazmaya devam ediyorum.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

kanla yasiyoruz

Son Kurtadam Üçlemesi Tamamlandı: “Kanla Yaşıyoruz”

vahsi kartlar 2 ust

Vahşi Kartlar Televizyon Dizisi Oluyor