in , ,

Küçük Deniz Kızı Filmindeki Gemi Enkazı Arkeologlar Tarafından İncelendi

Küçük Deniz Kızı masalının Disney versiyonunda gördüğümüz batık geminin ardındaki bilimsel gerçeklere ve Ariel’in alternatif geleceğine dair bir arkeoloğun bakış açısına göz atmaya ne dersiniz?

Küçük Deniz Kızı
- Reklam -
- Reklam -

Hans Christian Andersen tarafından dünya edebiyatına kazandırılan Küçük Deniz Kızı masalını mutlaka duymuşsunuzdur. Bir insan prense aşık olunca kendisi de insana dönüşmek isteyen ve kötü cadı Ursula’yla sesi karşılığında anlaşma yapan Ariel’e dair bilgilerimizin çoğunu da Disney’in 1989 yapımı çizgi filmine borçluyuz.

Hatırlarsanız çizgi filmde Ariel, suların derinliklerinde batık bir gemi buluyor ve bu geminin içerisindeki bazı nesneleri toplayarak, insanlara ait eşyaları biriktirdiği koleksiyonuna ekliyordu. Ariel’in bu davranışından ve batık gemiden etkilendiğini belirten Atlas Obscura adlı bloğun yazarı Sarah Laskow  ise merakını bir adım ileriye götürerek bir uzmana danışmaya karar vermiş.

Teksas’taki Center for Maritime Archaeology and Conservation (Sualtı Arkeolojisi ve Koruma Merkezi) müdürü Kevin Crisman’a batık geminin tasarımının herhangi bir gerçeklik payı içerip içermediğini soran Laskow Disney’in sihirli dünyasının ardındaki gerçeklik payının peşine düşmüş. Aldığı cevaplar ise gerçekten ilginç.

- Reklam -

Hollywood’un yarattığı gemi enkazlarındaki hatalarla ve bu konudaki bilgisizlikle dalga geçmeyi oldukça sevdiğini belirten Crisman, çizgi filmden sahneleri izleyerek gemiyi her yönden incelemiş. Arkeoloğun dediğine göre gemi muhtemelen 1500’lerin sonu 1600’lerin başı gibi yani Avrupa’nın Rönesans döneminde İspanyol savaş gemileri düşünülerek tasarlanmış. Gemide asılı olan halatlar ise geminin ne zaman battığı ile ilgili bilgi veriyormuş. Organik malzemeden yapılan eşyaların su altında çürüme süresi yaklaşık dört ile altı hafta arasında değiştiği için geminin de bu süre zarfında battığını düşünüyor Crisman.

Küçük Deniz Kızı Filmindeki Geminin Batma Sebebi de Araştırıldı

Ayrıca arkeoloğa göre geminin neden battığı da oldukça barizmiş. “Suyun bu geminin dümeni etrafında akması mümkün değilmiş. Bu yüzden de gemiyi idare etmek mümkün olmamış.” Geminin tıpkı bir fıçının tepesi gibi düz bir kıç kısmı olduğundan dümenin suya girmesi teknik olarak mümkün değilmiş.

Küçük Deniz Kızı

Geminin içerisindeki eşyalara bakıldığında ise biraz problemli nesnelere rastlandığını söylüyor Chrisman.

- Reklam -

“Ariel’in bulduğu çatal biraz problemli. Çatal o dönemden birkaç asır sonrasına kadar yaygın bir kullanım alanına sahip değildi. Yaygınlaştığı dönemde bile bu şekilde görünmüyordu. O dönemdeki çatallarda yalnızca iki uç bulunuyordu. Ayrıca metal okyanusta hızlı bir şekilde paslanır; bu bir aydan fazla süredir suda bulun bir çatala göre fazlaca parlak.”

Ayıca Ariel’in bulduğu bir diğer eşya olan pipo da dönemi biraz ıskalamış bir define. Tütünün daha yeni yeni Avrupa’ya ulaştığı bu dönemde insanlar sigaralarını daha ziyade sararak içiyorlarmış. Pipo da 17. yüzyıla kadar kullanılan bir eşya değilmiş.

Hans Christian Andersen “Küçük Deniz Kızı”nı 1830’larda yazmasına rağmen karakterlerin giysileri de 19. yüzyıl modasına göre tasarlanmış. Bu noktada Crisman durumla ilgili teorisinin, 19. yüzyılda yaşayan bir gemi yapımcısının antika bir 16. yüzyıl İspanyol savaş gemisi yapmaya karar vermiş ve bunu da pek becerememiş olması olduğunu söylüyor.

Geminin problemlerini bir köşeye bırakırsak Crisman Ariel’i eşyaları izlerken onun için alternatif bir gelecek de yazmayı ihmal etmiyor. Koleksiyoneriğini bilimsel bir metotla gerçekleştiriyorsa ve enkazdan çıkardığı eşyaları düzenli bir şekilde kaydediyorsa belki de Ariel de arkeologluğu düşünmeye başlayabilir.

Beyza Taşdelen

1996 yılının Ekim ayında İstanbul’da doğdum. Sainte Pulchérie Fransız Lisesi’nde başladığım eğitim hayatımı Galatasaray üniversitesi Karşılaştırmalı Dilbilim bölümünde sürdürmekteyim. Fantastikle Harry Potter sayesinde tanışıp, okuma sevgisi kazanmış çocuklardanım. Aktif olarak Kayıp Rıhtım’da yer almaya ve irili ufaklı yazılar yazmaya devam ediyorum.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

angel catbird

Margaret Atwood’un İlk Çizgi Romanı “Angel Catbird” Geliyor!

haftanin kitabı okumadiginiz icin tesekkurler

Haftanın Kitabı #51 – Okumadığınız İçin Teşekkürler