in ,

Mary Shelley’ye İlham Veren Frankenstein Kalesi ve Simyacı Johann Conrad Dippel

Mary Shelley, kült romanına giden yolculukta pek çok esin kaynağına sahipti. İşte Frankenstein Kalesi ve Simyacı Johann Conrad Dippel hakkında bazı detaylar!

Mary Shelley frankenstein kalesi
- Reklam -
- Reklam -

Frankenstein, üzerinden 200 yıl geçmesine rağmen hâlen hak ettiği değer verilerek saygıyla anılıyor. Yazıldıktan sonraki dönemlerde ondan ilham alan eserleri saymakla bitiremeyiz. Peki ya eserin yazarı Mary Shelley kimlerden esinlendi? Gelin bu kült roman üzerinde önemli etkiye sahip olan “Frankenstein Kalesi” ve eksantrik simyacı Johann Conrad Dippel‘in hayatına göz atalım!

Gotik edebiyatın kraliçesi Mary Shelley’nin felsefik altyapısı ve bilimkurgu kökeniyle büyüleyen eseri Frankenstein, bundan 200 yıl önce yayımlanmıştı. Shelley yıllar sonra anılmayı hak eden çok değerli bir zihin. Hele “19 yaşında” yazdığı devrim niteliğindeki çalışması düşünülürse kesinlikle saygı duruşunda bulunulmayı hak ediyor. Tabii yazarın hayatı ve eseri hakkındaki detayları Kayıp Rıhtım okurları zaten biliyorlar, büyük kalemin enteresan hayatına doğru yolculuğa çıkmak isterseniz siz de önceden hazırladığımız dosyamıza göz atabilirsiniz.

Mary Shelley, Frankenstein Kalesi ve Simyacı Johann Conrad Dippel’dan İlham Almıştı

johann conrad dippel
Johann Conrad Dippel

Bu yazıdaysa romana muhtemelen ilham kaynağı olan yapıdan, “Frankenstein Kalesi“nden ve eksantrik simyacısından söz edelim. Johann Konrad Dippel, bu kalede 1673 yılında doğuyor. İddiaya göre Dippel; çeşitli iksirler hazırlayan, “elektrik terapisi” uygulayan ve mezarlıktan çaldığı vücut parçalarıyla birbirinden ürkütücü deneyler yapan bir simyacı. Özellikle son kısım çok tanıdık geldi değil mi? Zaten kitabın bilim insanı Victor Frankenstein ile kalenin adı aynı, bunun yanı sıra simyacının yaptığı kadavra deneylerinden de esinlenildiği aşikâr.

- Reklam -

Alman simyacıyı özellikle kendi adını taşıyan Dippel’ın Yağı adlı “Yaşam İksiri” olduğunu iddia ettiği hayvansal bir üründen biliyoruz. Kötü kokusu ve tadının yanı sıra tıp biliminin de gelişmesiyle birlikte, 18. yy. sonlarına doğru Dippel’ın hayvansal yağı itibarını kaybetti. Meraklı biri olduğu açık, zaten hayatı da ilginçliklerle geçmiş; bir yanda Berlin’de altın yapımı için laboratuvar kurulmasında rol oynarken diğer yanda siyasi faaliyetlerinden dolayı Danimarka’da 7 yıl boyunca hapiste yatmış. 1734’te ölümü de hayatı gibi tuhaflık barındırıyordu. Arkadaşlarına göre tam olarak bilinmemekle birlikte kendisinin veya başkasının eliyle zehirlendi. Aynı şekilde inme geçirdiğinden ölmüş olabileceği de söyleniyor. İronik olarak kendisi, ölümünden 1 yıl öncesinde 135 yaşına kadar yaşayacağını ileri sürmüştü. Görünen o ki yaşayamadı. Belki de dünyayı sarsacak bu buluşu engellendi(!)

- Reklam -

Şimdilerdeyse bu tuhaf simyacının bir zamanlar yaşadığı o ünlü Frankenstein Kalesi; iki kule, restoran ve şapelden oluşmak üzere tahmin edeceğiniz gibi kalıntılardan ibaret. Özellikle Cadılar Bayramı’nda olmak üzere, ünlü romanla arasındaki bağlantıdan dolayı ününü hâlâ koruyor. Tüyler ürpertici harikulade eser Frankenstein’ı sevenler için kale hâlen gezilebilecek, hiç olmazsa fotoğraflarına göz atılabilecek güzelliğini sürdürüyor.

Kaynakça:

Atod Magazine
Atlas Obscura
BBC
Wikipedia | Frankenstein Kalesi
Wikipedia | Johann Conrad Dippel


“Frankenstein”ın 200. Yaşını Büyüleyici Grafiklerle Anıyoruz

Cem Altınışık

1993 yılında Ankara’da doğdu. Çocukluğunun bir kısmını İzmir’de geçirdi ve şu an İstanbul'da yaşamakta. Psikoloji bölümünde eğitim gördü. Edebiyat, sinema, bilgisayar oyunları, müzik ilgisi ve bunları paylaşma sevgisiyle çeşitli kültür-sanat sitelerinde yazdı.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

ikinci vakif ust

Isaac Asimov’un Kült Bilimkurgu Serisinde “İkinci Vakıf” Zamanı!

star trek senaryo

Star Trek 4 İçin 3 Farklı Senaryo Geliştiriliyor