in ,

Ülkü Tamer: “Nobel, Orhan Pamuk’a Yararlı Olacak, Türk Edebiyatı Açısından ise Abartılmamalı”

Ülkü Tamer, Orhan Pamuk’un Nobel Edebiyat Ödülü’nü kazanmasının ardından ödüle, ödülün yazara ve edebiyata olan etkisine ve 2006 yılının edebiyat ortamına dair düşüncelerini aktarıyor.

ülkü tamer orhan pamuk nobel edebiyat ödülü
- Reklam -
- Reklam -

Ülkü Tamer, Orhan Pamuk’un Nobel Edebiyat Ödülü’ne layık görülmesinden sonra “Türk Edebiyatına Gecikmiş Bir Ödül” başlıklı bir köşe yazısı kaleme aldı.

16 Ekim 2006 tarihinde Sabah gazetesinde yayımlanan yazıda Ülkü Tamer, genel olarak ödül kavramına, Nobel’e ve ödülün Orhan Pamuk ile Türk edebiyatına olası etkilerine dair görüşlerini aktarıyor.

Ülkü Tamer’in Sanat Yolculukları başlıklı kitabında derlenen ve güncelliğini hâlâ koruyan bu köşe yazısını sizlerle buluşturuyoruz.

- Reklam -

Dostoyevski (1821-1881), Nobel Edebiyat Ödülü’nü alamazdı elbet. Ama Tolstoy (1828-1910), 1901 yılında verilmeye başla­nan ödülle onurlandırılabilirdi. Savaş ve Barış’ın dev yazarın­dan esirgenen ödülü, başta Winston Churchill olmak üzere, kimler almadı ki…


Orhan Pamuk’un başarısını küçümsemiyorum. Onun bu ödü­lü hakettiğine inanıyorum. Nobel’in “su katılmamış bir edebiyat göstergesi” olmadığını belirtmek istiyorum sadece. Önemli olan, daha önce Nâzım Hikmet’e, Fazıl Hüsnü Dağlarca’ya, Yaşar Ke­mal’e verilmeyen ödülü sonunda bir Türk yazarının alması.


Alfred Nobel, dinamiti icat etmiş İsveçli bir bilim adamıydı. 1895’te imzaladığı vasiyetnamesiyle, 9 milyonu aşan servetini kendi adını taşıyan bir vakfa bıraktı. Her yıl beş alanda (fizik, kimya, tıp, edebiyat, barış) ödüller verilecek, insanlığa hizmet etmiş kişiler değerlendirilecekti. (1968’de bu dallara ekonomi de eklendi.)

Ödüllerin en ses getireni hep edebiyat oldu. Doğaldı bu. Öte­ki dallarda başarılı çalışmalar yapanlar belirli çevrelerde ta­nınırken, edebiyatçılar sadece kendi ülkelerinde değil, başka ülkelerde de yaygın üne sahipti genellikle. Sözgelimi, bir John Steinbeck ödül almadan önce de ünlüydü. (Bir parantez daha açayım burada, Steinbeck’in yalnız Gazap Üzümleri’nin değil, Fareler ve İnsanlar’ının bile, Nobel ödülünden önce ABD’nin kimi eyaletlerinde yasaklandığını, kopyalarının yakıldığını belirteyim.)

Ödüller İkinci Dünya Savaşı nedeniyle iki yıl (1940-1942) verilmedi. Verildiği yıllarda da genellikle tartışıldı. Tartış­malarda önceliği politika aldı. Winston Churchill gibi başka yetenekleri yazarlığın önünde bulunan ya da Soljenistsin gibi Gulag takımadalarında ansızın keşfedilmiş kişilerin ödüle gölge düşürdüğü öne sürüldü. Ödüllendirilen, ama yine poli­tik nedenlerle Nobel’i reddeden Jean-Paul Sartre, tartışmaları “kazananlar” safına da taşıdı.

O arada ilginç şeyler de oldu. Adolf Hitler, 1935’te barış ödü­lünün “politik düşmanlar”ından birine, Carl von Ossietzky’ye verilmesine kızarak, Alman yurttaşlarının Nobel ödülü alma­sını yasakladı.


Orhan Pamuk’un ödüllendirilmesinin arkasında sadece si­yasal nedenler arayanlar var. Buna katılmıyorum. Bir ede­biyatçının kitapları, siyasal nedenlerle 45 dile çevrilmez. Orhan Pamuk iyi bir PR’cı olabilir. Kendine göre “doğru söz­ler”i “doğru zaman”da söylemiş olabilir. Ama Nobel almak için bunun yeterli olduğuna inanmıyorum. Bırakın bizim okurun ilgisini ya da kimi eleştirmenlerimizin övgüsünü bir yana, kitapları yayımlanınca Batı basınında çıkmış olumlu yazıları düşünün.

Katılmadığım bir şey daha var: Bu ödülün başka ülkelerde Türk edebiyatına ilgiyi büyük ölçüde arttırması.

Birazcık belki… Ama Orhan Pamuk Nobel’i aldı diye başka ül­kelerin yayıncıları kolları sıvayıp Türk yazarlarını kapışacak­lar gibi bir izlenim uyandırılıyor.

Sanat Yolculukları


Bir anı: Yıllar önce bir sabah erkenden kapım çalındı. Uyan­dım. Karşımda Doğan Hızlan. O sıralarda Altın Kitaplar’ı yö­netiyor. “Günaydın” bile demeden heyecanla sordu: “Sende Kawabata var mı?”

“Kawabata ne ola ki?”

- Reklam -

“Japon yazar.” dedi Doğan. “Nobel aldığı açıklandı biraz önce.”

“Adını ilk duyuyorum.” dedim.

Doğan başkalarından Kawabata aramaya gitti. İki hafta sonra da Altın Kitaplar Japon yazarın bir romanını yayımladı.

Ama Kawabata pek ilgi görmedi okurlarımızdan. Ödül, başka Japon yazarlarına ilgimizi de arttırmadı.

Imre Kertesz, Nobel’le ödüllendirilince Macar edebiyatı bir­denbire “patlamadı” dünyada. Başka Macar yazarlar arka ar­kaya öteki dillere çevrilmedi.

Bu yüzden, ününün yaygınlaşması ve okur sayısının artması bakımından ödülün Orhan Pamuk’a yararlı olacağını, Türk ede­biyatı açısından ise abartılmaması gerektiğini düşünüyorum.


Türk edebiyatı, ödülle ilişkili ancak bir biçimde değerlendiri­lebilir:

Orhan Pamuk, önemli bir edebiyat zincirinin halkasıdır. Ar­kasında son derece değerli bir Türk edebiyatı kaynağı vardır. Şimdi o kaynağın bir temsilcisi olarak, elbette kendi alınteriy­le, hakedilmiş (ve gecikmiş) bir ödülü almıştır.

En doğrusunu Ferit Edgü söyledi galiba:

“Bugün Orhan Pamuk’u eleştirme günü değil, kıvancı paylaş­ma günüdür.”


Ülkü Tamer imzalı Sanat Yolculukları: Bütün Yazıları 2 kitabı Mart 2021’de Ketebe Yayınları tarafından yayımlandı. Yazarın güncel baskısı tamamlanan bütün külliyatına buradan göz atabilirsiniz.

Siz Ülkü Tamer’in görüşlerinizi hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da bizimle paylaşabilirsiniz.

Eda Aydın

1992 yılında Bursa'da doğdum. Radyo, Sinema ve Televizyon Bölümü mezunuyum. Filmler, kitaplar hakkında inceleme ve görüş yazıları yazıyorum. Tanpınar'ı seviyorum.

1 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for eleutheiros eleutheiros dedi ki:

    Ülkü Tamer dirildi mi diye uzun süre başlığa ve habere baktım. 2006’daki yazısıymış. Nereden esti şimdi haber yapmak diye düşünmeden edemedim.

    Her neyse yazdığı yazıya şimdi bakınca haklı çıktığı görülüyor. Bu ödülü almak insanlar tarafından o yazarı veya o yazarın yer aldığı ülke edebiyatını bir anda ilgi çekici kılmıyor.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Üç Spider-Man Bir Arada: Örümcek Adamlar Birlikte Röportaj Verdi

Üç Spider-Man Bir Arada: Örümcek Adamlar Birlikte Röportaj Verdi

Space Force 2. Sezon Fragmanı | İZLE

Space Force 2. Sezon Fragmanı: Steve Carell’lı Netflix Dizisi Geri Dönüyor