in , , ,

Tamamı Yapay Zekâ Tarafından Yazılıp Çizilen Çizgi Roman Gündem Oldu: Eser, İnsan Eti Yiyenlerin Yalnızlığını Anlatıyor

Yapay zekâ tarafından yazılıp çizilen çizgi roman, Reddit’te gündem oldu. Grotesk bir anlatıya sahip olan eser yalnızlığı ve insanlığın zayıf taraflarını gözler önüne seriyor.

yapay zeka çizgi roman
- Reklam -
- Reklam -

Yapay zekâ tarafından yazılıp çizilen çizgi roman, gelecekte sadece edebiyatın değil aynı zamanda çizgi roman sanatının da nasıl şekillenebileceğini test ediyor. InferKit ve Midjourney botları tarafından hazırlanan eser “insan eti yiyen insanların yalnızlığını” konu alıyor.

Edebiyat dünyası yapay zekânın etkisiyle değişmeye devam ediyor. Geçen aylarda, romanını zamanında bitirmek için yapay zekâdan yararlandığını açıklayan bir yazar gündeme gelmişti.

Şimdiyse Reddit’te ThePunchList adlı bir kullanıcı tarafından yapay zekâya komutlar verilerek ortaya çıkarılan Meating People isimli çizgi roman gündem oldu. Çizgi romanın öyküsü InferKit adlı metin oluşturucu bot tarafından yaratılırken çizimleri ise metinleri görsellere dökebilen Midjourney uygulamasının imzasını taşıyor. Kapağın üzerinde yer alan Wasil Bolverton imzası ise 20. yüzyıl grotesk ve farklı çizimlere imza atan Basil Wolverton’a bir gönderme taşıyor.

- Reklam -

Eserin kurmaca yazarı Wasil Bolverton, kitap için 300’den fazla resim ve 20.000’den fazla kelime oluşturduğunu söylüyor. Bunu yaparken kelimeleri mantıklı bir düzene sokmaya çalışmadığını ya da görsellerin üzerinde oynama yapmadığını dile getiriyor.

Meating People

Yapay Zekâ Tarafından Yaratılan Çizgi Roman Önsözünden Hikâyesine Eksiksiz Bir Yapıya Sahip

Eserin en ilginç noktalarından birisi ise bilgisayar tarafından yazılan önsözü. Sunuş yazısı, insan ve yapay zekâ arasında aslında o kadar fazla fark olmadığını söylerken belirli noktalarda bilgisayar zihninin insan zihninden daha ileride olduğunu ifade ediyor. Yapay zekâ önemli olanın orijinallikten geçtiğini kaydediyor:

“Taklitçi fikirlerde gerçek bir yaratıcılık yoktur… Birisi sahte bir haber yapar ve bu sahte haber bir anda popüler olur. Bunlar gerçek dünyada yaşandı. Hayali bir hükumet tarafından sahte haberler var. Bu taklitçi fikirlere bir örnektir.

“Gerçek hikâyeler anlatabilirsiniz. Gerçek bir yazar için yaratmak çok daha kolaydır. Birisi özgün ve taklitçi fikirler içermeyen gerçek bir kitap yazabilir. Yazmak için iş imkânları oluşturur. Fakat kim oldukça özgün ve gerçekçi görünen sahte görüntüleri, sahte kitapları ve sahte posterleri üretecek. Herhangi birisi herhangi bir şeyin taklidini yapabilir, bunun için bilgisayar teknolojisine çok fazla ihtiyacınız yok.

“Sahtelik gerçek değildir.”

“Meating People” Çizgi Romanı İnsanın Yalnızlığını Konu Alıyor

Eser, insanlar için insan etinden hamburger kıyması yapan bir fabrika çalışanının yalnızlığını konu alıyor. Meating People, soyut anlatımı sebebiyle ilk bakışta anlaması oldukça zor bir anlatı ortaya koyuyor. Hikâyede arkadaşsız ve sevgisiz olan başkarakter, ete duyduğu sevgiye eş değer bir dostluk arıyor. Fakat kendi hayatına ve çalıştığı işe karşı nefretinin gerçek yüzünü gördüğü rüya sonrasında her şey değişiyor.

yapay zeka çizgi roman Meating People

Kitabın ikinci bölümü yapay zekâ tarafından oluşturulan evrene dair daha detaylı bir görü sunuyor. Ölü insanların büyük tehlikeler içinde toplanıp fabrikaya getirilmesiyle başlayan yolculuk, çok başarılı öğütücü insanların ellerinde nasıl kıymaya çevrildiğini, paketlendiğini, taşındığını ve restoranlara servis edildiğini anlatıyor.

Üçüncü bölüm ise bütün karanlığın içinde karakterin aşkı ve sevgiyi bulmasını anlatıyor. Bir kasap müşterisinin kendisine “et sevgisiyle dolu” kalbini göndermesi, karakterin sonunda aradığı arkadaşlığı bulmasını sağlıyor. Karakter bütün diğer etleri unutup kendisine kalbini gönderen kişiyle evleniyor ve bu noktadan sonra karakterin karşılaştığı bütün diğer etler kötü ve bozuk bir hâl alıyor.

- Reklam -

Ancak zaman geçiyor ve çizgi romanın başkarakteri “son kullanım tarihi geçen her şey gibi beden daha yalnız ve kokuşmuş” bir hâl alıyor. Sevgilisinin ölmesinden sonra karşılaştığı yalnızlığı, “et tarafının ete olan amansız isteğine benzer şekilde” sadece ve sadece mezarlıklarda bulabiliyor. Ardından kendi mezarının yanına yatıyor, tabutun kapağını kapatıyor ve ölüm oyununu oynayan dostlarının arasına karışmak için kendi vaktini bekliyor.

“Bu Çizgi Roman Yapay Zekânın Atari 2600’ü Gibi”

Diğer taraftan eseri ortaya çıkaran Reddit kullanıcısı ThePunchList, yapay zekânın ilerleyen dönemde daha muhteşem işler çıkaracağına inandığını söylüyor ve ekliyor:

“Kusursuz değil. Aslına bakarsanız, oldukça garip ve hantal ama bana kalırsa olay da bu zaten. Bu kitap yapay zekânın Atari 2600’ü gibi. O zamanlar bu cihazla oynayanlar için oldukça havalı gelse de yapay zekanın N64’ünü gördüğümüzde bu kitap da sadeliği ve acemiliği ile sadece ufak bir nostalji hissi yaşatmaktan öteye gitmeyecektir.”

çizgi roman yapay zeka

ThePunchList geleceğe ve yapay zekânın üretim noktasında nasıl bir yere geleceğine ise şu şekilde atıfta bulunuyor:

“Uyanıp bilgisayarıma, ‘Burgess Meredith ve Audrey Hepburn’ün başrolünde oynadığı, Mel Brooks tarafından yazılan ve David Cronenberg’ün yönetmenliğini yaptığı, müziklerin ise Weird Al’ın bestelediği bir korku filmi aç,’ demeyi sabırsızlıkla bekliyorum.

“Sonra yaşam kutumun içinde yapış yapış protein lapamı yerken eski hayatımızda aptal insanların bir fikir bulup da filmi çekmelerini nasıl beklediğimizi hatırlayacağım.”

Reddit üzerinden ücretsiz olarak sunulan çizgi romana buradan ulaşabilirsiniz. Çizgi romanın yapım sürecine dair hazırlanan videoya ise aşağıdan göz atabilirsiniz.

YouTube video

Siz tamamen yapay zekâ tarafından ortaya konulmuş bu eser hakkında ne düşünüyorsunuz? Fikirlerinizi Kayıp Rıhtım Forum adresinden bizimle paylaşabilirsiniz.

Kaynak: Reddit

Oğuzhan Açıkalın

Gedikli bir çizgi roman geek’i olmasam da beyaz sayfalara doluşmuş renkli resimleri her zaman ilgiyle takip ettim. Çünkü resimlerin ve kelimelerin bizi olduğumuzdan daha iyi bir yere taşıyacağına inanıyorum. Kısa kısa hikâyeler yazıyorum, edebiyatın her türlüsüne ilgi duysam da bilimkurgu konusunda kendimi geliştirmeye çalışıyorum.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

amazon prime yüzüklerin efendisi

Amazon Prime’ın Kaderi 1 Milyar Dolarlık “Yüzüklerin Efendisi” Dizisine Bağlı Olabilir

Kankurutan: Mandragola - Niccolo Machiavelli

Niccolo Machiavelli’nin Ünlü Komedyası “Kankurutan: Mandragola” Okurla Buluşuyor