in ,

Youtube’un Derinliklerinden: Abridging

Türkçede “kısaltılmış” anlamına gelen “abridged” kelimesi, görünen o ki anime dünyası için bambaşka bir şey ifade ediyor. Gelin bu kavramın ortaya çıkışına ve örneklerine hep birlikte göz atalım.

dragon ball z abridged
- Reklam -
- Reklam -

Animelere ilgisiz kesimin dahi kulak aşinalığı olduğuna emin olduğum bir isim varsa, o da Dragon Ball. Zamanında ülkemizde de yayımlanan, bir dönemin çocuklarını ekranların başına kilitleyen, hatta anime kültürünün dünya çapında yaygınlaşmasında büyük bir etkisi olduğu dahi iddia edilebilecek Dragon Ball bir klasik olarak belleklerimizde yer etti. Hayranları tarafından çok sevilen ve popüler bir başka Dragon Ball var ki, o da DragonBall Z Abridged. Geçen günlerde altmışıncı bölümü yayınlanan DragonBall Z Abridged’te Cell hikayesinin tamamlanmasının ardından, yapımcısı Team Four Star grubu seriye devam edeceklerini ancak işlerin ilerleyişinde değişikliğe gideceklerini açıkladılar. Ben de bu dönemin, Abridged serileri hakkında birkaç kelam etmek için mükemmel bir fırsat olduğunda karar kıldım.

Peki özellikle anime camiasında ayrı bir kült haline gelmiş Abridged serileri nedir?

Abridged kelimesi, Türkçe “kısaltılmış” anlamına gelir. Ve aslında Abridged serilerinde yapılan da aslen budur. Animelerdeki uzun, yorucu, gereksiz ve gergin bakışmaların, arkadaşlığın gücü adına ana karakterlerin yaptıkları bitmek bilmeyen konuşmaların, beş dakikanın beş saate kadar uzatıldığı dövüş sahnelerinin kesilerek veya kırpılarak bölümlerin yeniden şekillendirilmesi esasına dayanır. Bu işlem sırasında doğal olarak bozulan diyalogların üzerine yeni seslendirme yapılır. Bu aşamada genelde daha komik ve alaycı bir ton takip edilir. Sonuçta, ortalama yirmi dakikalık bir bölümden geriye yapımcının izlediği tarza göre iki ila on beş dakika arasında bir video kalır. Saydıklarımı tercih ettiğiniz bir anime, çizgi film hatta video oyunu için dahi bölümler halinde düzenli olarak tekrar ettiğinizde sizin de nur topu gibi bir Abridged seriniz olabilir.

- Reklam -

tenor

Pekala şimdiye kadar yapılmamış bir anime bulabilirseniz.

Yayımlanmış serilerin kayıtlarını tutmak için kurulmuş Wiki sayfasına göre, yarım kalanlar da dahil olmak üzere toplam üç yüzün üzerinde farklı Abridged projesi bulunuyor. Bunların küçük bir kısmına, aynı anime serisinin farklı gruplar veya kişiler tarafından hazırlananları da dahil. Abridged serilerin arasında anime sayısı ezici bir çoğunluğa sahip olsa da, Justice League, My Little Pony, Ben 10 gibi animasyonlar, Final Fantasy X, Mega Man, Silent Hill benzeri çeşitli oyunlar mevcut. Sıralı tam listeye buradan ulaşabilirsiniz.

Popüler fikre göre 2008-2013 yılları arasında zirve yapan Abridged projelerinin tarihi aslında çok daha öncesine gidiyor. 90’ların sonundan itibaren, “gag dub” olarak bilinen, asıl kaydın üzerine özgün ve absürt seslendirme yapılarak oluşturulan The Matrix Reloaded, Mortal Kombat, GI Joe parodileri hatta Japonya’dan alınan serileri yerelleştirme ile görevli şirketlerin asıl senaryoyu bir kenara atarak kendi hikayelerini yazdıkları Ghost Stories ve Samurai Pizza Cats benzeri yapımlar bulunuyor. Bu çalışmalar, Abridged serilerinin atası olsa da, Abridging işleminin temel taşlarından birini oluşturan kısaltma ve video editleme işleminden yoksunlar. Ayrıca hatırı sayılır miktardaki kısmı hevesli hayranlar tarafından değil, daha profesyonel grupların oluşturduğu yapımlardır ki Abridged serilerinin ruhu kabul edilen fan çalışmaları geleneğine aykırıdır.

yu gi oh abridged

- Reklam -

Modern anlamda Abridged serileri, 2006 yılında Yu-Gi-Oh! hayran kitlesi arasında LittleKuriboh lakabıyla bilinen sıradan bir fanfiction yazarının, animenin ilk bölümünü tüm karakterleri kendisinin seslendirdiği kısa bir komedi haline getirip, Yu-Gi-Oh: The Abridged Series adı altında izleyicilere sunması ile başladı. O zamana kadar Youtube’da bulunan komedi ve anime temalı kanalların yaklaşımlarına taze bir yenilik getiren YGO:TAS kısa bir süre içerisinde sadece YGO! değil, anime severlerler arasında popülerlik kazandı. LittleKuriboh’dan ilham alan hevesli hayranlar tarafından hazırlanan, Naruto: The Abridged Series, Berserk Abridged, Yu Yu Hakusho Abridged gibi yapımlar 2006-2008 yılları arasında birbiri ardına baş gösterdi. YGO:TAS bugün hâlâ devam ediyor ve seksen bir bölümle en uzun Abridged serisi ünvanını taşıyor.

naruto abridged

O dönemde genelde her koyunun kendi bacağından asıldığı kişisel ve amatör yapımlar olarak seyreden Abridged serilerinin bir sonraki aşamaya geçişi, 2008 yılında Lanipator, Takahata101 ve KaiserNeko lakaplarıyla bilinen üç kişinin Team Four Star grubunu oluşturmasıyla gerçekleşti. Tek başlarına Abridged camiasında kendilerine ün edinmiş LittleKuriboh, MasakoX, Megami33, ve Vegeta8936 gibi isimleri de kadrolarına eklediler. DragonBall Z Abridged, ilk bölümünün Mayıs 2008’de Youtube’a eklenmesi ile yayın hayatına başladı. Deneyimli kadronun bir araya gelerek oluşturduğu seri, hâlâ amatör bir yapım olarak kabul edilmesine rağmen daha geniş bir kitleye hitap edebilecek kadar törpülenmişti. Kısa bir süre içerisinde o güne kadar başka hiçbir Abridged’in yapamadığını yaparak, YGO:TAS kadar ünlendiği, hatta, arkada bıraktığı bile söylenebilir.

hellsing ultimade abridged

DBZA, bugün hâlâ en popüler Abridged olarak kabul ediliyor. Team Four Star grubu, DBZA dışında Hellsing Ultimate Abridged, Final Fantasy VII: Machinabridged başlıkları altında iki seri daha yayınlıyorlar. Hukuki sorunlardan dolayı Attack on Titan Abridged’ı sonlandırmak zorunda kaldılar. Karşılaştıkları ilk telif hakkı problemi bu değildi elbette. Özellikle 2009-2012 yılları arasında pek çok Abridged yapımcısı, şovlar hakkındaki parodilerin artık bu konuda para kazanılabilecek kadar çok popüler olmasından rahatsızlık duyan şirketlerin baskıları sebebiyle defalarca bölümlerin yayından kaldırılması hatta kanallarının kapatılması gibi problemlerle karşı karşıya kaldı. Bu sebepten ötürü pek çok Abridged serisi, internetten tamamen kaybolarak tarihin tozlu sayfaları arasına karıştı. Abridged severler tarafından şimdiye kadar kaybolan serileri arayıp bulmak ve gelecekte silinebilme ihtimallerine karşı bir arşiv dahi oluşturuldu.

Eğer tek kişilik dev kadrolar tarafından oluşturulan bu hayran yapımları ilginizi çektiyse, şimdiye kadar yazıda bahsi geçenler dışında favorilerim arasından Code MENT, Sailor Moon Abridged ve Dumb of the North Star serilerini tavsiye ederim. Eğer artık Dragon Ball oyunlarında seslendirme yapmak için işe alınan üyeleri bulunacak kadar ustalaşmış Team Four Star’dan DBZA ilginizi çektiyse aşağıya sizler için ilk bölümü bırakıyorum. İyi seyirler!

YouTube video

Ece Gürkan

1991 yılında, Tekirdağ’da doğdum. İlk ve orta öğretimimi Tekirdağ’da tamamladıktan sonra, İstanbul Üniversitesi, Moleküler Biyoloji ve Genetik bölümünü, bir adli tıpçı olma umuduyla kazandım. Türkiye’de adli tıbbın, küçük yaşlardan beri televizyonda izlediğim gerçek suç programlarında gösterildiği gibi olmadığını fark etmemle birlikte, hayal kırıklığına uğrasam da zaman içerisinde kendime yeni hayaller edinmeyi öğrendim. Bilimkurgu, fantastik kurgu, masaüstü oyunlar ile bilgisayar oyunları hobilerimden önde gelenler arasında ve bunların birleşiminden ortaya çıkan yapımlar benim için kısa zamanda bir tutkuya dönüştü.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

doctor who yeni sezon inceleme

Doctor Who 11. Sezon İlk Bölüm İncelemesi: Yeni Doctor, Yeni Senarist, Yeni Heyecanlar

dresden files ust

Dresden Dosyaları Yeniden Televizyon Dizisi Olma Yolunda