in

Birleşik Arap Emirlikleri, Kitap Okuma Alışkanlığı Teşviklerini “Yasalaştırıyor”!

Birleşik Arap Emirlikleri, kitap okumayı günlük bir alışkanlığa dönüştürmeyi hedefleyen bir yasal düzenlemenin müjdesini verdi. Kitap vergilerinin kaldırılmasından, iş yerinde okuma saatine kadar birçok heyecan verici madde içeren yasa hem özenilecek hem de üzerinde düşünülecek kısımlar içeriyor.

Birleşik Arap Emirlikleri Okuma Yasası
- Reklam -
- Reklam -

Genellikle adını “Dünyanın en yüksek gökdeleni…” satırlarıyla başlayan haberlerde duymaya alıştığımız Birleşik Arap Emirlikleri hükumeti hem kendi ülkelerini kalkındırmak, hem de yakın coğrafyada bulunan halklara örnek olmak açısından oldukça önemli bir işe imza attı. The Guardian‘ın haberine göre toplumun neredeyse her tabakasında kitap okumayı gündelik bir alışkanlığa dönüştürmeyi amaçlayan ve geçtiğimiz günlerde başkan Sheikh Khalifa bin Zayed al-Nahyan tarafından duyurulan “Ulusal Okuma Yasası” dünya üzerinde türünün tek örneği olarak kayıtlara geçti bile.

Peki bu yasal düzenlemenin içerisinde neler var? 

Devlet memurlarına iş saatleri içerisinde serbest okuma zamanı tanınması, haberin basına yansıma şekline de bakıldığında yasal düzenlemenin en çok dikkat çeken maddesi diyebiliriz. Fakat bu şanslı memurların okuma zevklerini kısıtlayacak ufak bir detayı da gözden kaçırmamak gerekiyor. Bu özel okuma saatlerinde çalışanların kendilerini kişisel ya da profesyonel yönden geliştirecek kitaplar okuyor olmaları bekleniyor. Tabii bireyi hangi kitapların “geliştirdiği” kısmının da tartışmaya açık olduğu ortada.

- Reklam -

Yasal düzenlemenin bir diğer ilginç maddesi, bizim gibi tüketim aşkını betondan anıtlar dikerek ifade etmeyi seven bu milletin alışveriş merkezlerinden çıkmayan kesimini yakından ilgilendiriyor. Çünkü bundan böyle devlet, alışveriş merkezlerindeki bazı dükkanları kendi bütçesiyle satın alarak kütüphane şubelerine çevirecek. Böylece kitaba erişimin kolaylaşması sağlanmaya çalışılacak.

BAE’nin başkan yardımcısı ve Dubai Emirliği’nin yöneticisi Sheikh Mohammed bin Rashid al-Maktoum,Amacımız okumayı vatandaşlarımızı için günlük bir alışkanlık haline getirebilmek ve bu düzenlemeleri gerçekleştirmek için gereken bütçe yakında sağlanacak. Bu yasa kitap okumak gibi çok önemli bir değerin devletle entegre biçimde yürütülmesini sağlayacak.” diyerek amaçlarını özetliyor aslında. Bu maddelere ek olarak da, bundan böyle kitapların tüm vergilerden muaf tutulacağı müjdesini veriyor. Kitabın lüks tüketim olarak görüldüğü ülkemizin kitapseverleri olarak iç geçirdiğinizi duyar gibiyim. Daha durun yeni başlıyoruz.

- Reklam -

Kahve dükkanları gibi vakit geçirmek için kullanılan mekanlar da yasal düzenlemenin odağında. Artık, bu dükkanların da kitap okuma seferberliğine katılarak, müşterilerine okuma materyalleri sunması bekleniyor.

Bu alışkanlığın toplum düzeyine yayılması ve orada tutunması için en önemli hamleyi unutmayan hükumet yetkilileri, tıpkı Finlerin yeni doğan çocuklar için hazırladığı bebek kutuları benzeri bir fikri hayata geçirerek yasayı sağlamlaştırmayı umuyorlar. Fakat bebek kutularıyla, Arapların tasarladığı “Bilgi Çantaları” arasında ufak bir fark var. Bahsi geçen Bilgi Çantaları, yeni doğan bebeklerin ailelerine devlet tarafından temin edilen kitaplarla dolu oluyor ve bu okuma materyalleri çocuğa dört yaşına gelene dek yetecek şekilde tasarlanıyor.

Bir hayli ilginç ve bazı imrendirici maddelerden oluşan düzenlemenin birkaç nesil sonra meyvelerini vereceğine hiç şüphe yok. Fakat okumak gibi kişiyi özgürleştirmeye yönelik bir aktivitenin – özellikle de devlet memuru maddesi için – devlet kontrolünde yapılacak olması epeyce distopyavari bir çağrışım yapmıyor mu sizce de?

Beyza Taşdelen

1996 yılının Ekim ayında İstanbul’da doğdum. Sainte Pulchérie Fransız Lisesi’nde başladığım eğitim hayatımı Galatasaray üniversitesi Karşılaştırmalı Dilbilim bölümünde sürdürmekteyim. Fantastikle Harry Potter sayesinde tanışıp, okuma sevgisi kazanmış çocuklardanım. Aktif olarak Kayıp Rıhtım’da yer almaya ve irili ufaklı yazılar yazmaya devam ediyorum.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

gercegin gözleri serisi üst

Onur Gürleyen’in “Gerçeğin Gözleri” Üçlemesi Raflardaki Yerini Aldı

Behzat Ç. Romanı

İki Behzat Ç. Romanı Tek Ciltte Toplandı