Uzayın derinliklerinden sıradışı bir keşif geldi. Astronomlar dev bir gözlem çalışması sonucunda 15 yeni gezegen keşfettiklerini duyurdu. Bu keşifler arasında ise oldukça ilginç bir Süper Dünya bulunuyor. Adı TOI-1798 c olan ötegezegen, yıllık döngüsünü sadece 12 saatte tamamlıyor.
Uluslararası bir ekip tarafından yürütülen ve NASA’nın TESS (Geçiş Halindeki Ötegezegen Araştırma Uydusu) ile Mauna Kea Dağı’ndaki W.M. Keck Gözlemevi’nin verilerini harmanlayan çalışma, 126 ötegezegenin kütlesini de ortaya çıkardı. Sonuçlar, The Astrophysical Journal Supplement’ta yayımlandı.
Kansas Üniversitesi’nden doktora öğrencisi Alex Polanski liderliğindeki araştırma ekibi, TESS’in keşfettiği gezegenlerin fiziksel özelliklerini ve yıldız sistemlerinin mimarilerini anlamaya yönelik en kapsamlı katkıyı sundu. Polanski şunları söyledi:
“Bu tür kataloglar, astronomların tek tek gezegenleri, ötegezegenler topluluğunun geri kalanıyla bağlantılı olarak değerlendirmelerine yardımcı oluyor.”
TESS, Dünya atmosferinin üzerinde yörüngede bulunan ve gökyüzünü tarayarak gezegenler keşfeden bir uydu. Yörünge belirlemek ve bir gezegenin boyutunu tahmin etmek için gezegenin ana yıldızının önünden geçişini ve ışığındaki küçük sönmeyi gözlemliyor. Ancak kütle bilgisi olmadan gezegenin bileşimini anlamak mümkün değil.
İşte bu noktada Keck Gözlemevi devreye giriyor. “Radyal hız” tekniği ile ana yıldızın küçük salınımları gözlemleniyor. Bir gezegenin çekimsel kuvveti, yıldızı hafifçe sallandırarak ışık spektrumundaki emilim çizgilerinin kaymasına neden oluyor. Bu kayma miktarı, gezegenin kütlesiyle doğrudan ilişkili.
12 Saatlik Bir Yıl: TOI-1798 c Adlı Süper Dünyanın Aşırı Hızlı Yörüngesi
Çalışmaya göre TOI-1798 sistemindeki turuncu bir cüce yıldızın iki gezegeni bulunuyor: 8 günlük bir yörüngede dolanan bir Neptün-altı gezegen TOI-1798 b ve ultra kısa bir yörüngede dolanan süper Dünya TOI-1798 c. Bu süper Dünya 12 saatten daha kısa bir sürede yıldızının etrafında bir tur atıyor ki bu inanılmaz bir hız demek.
Kansas Üniversitesi’nden Ian Crossfield, bu aşırı ortamda TOI-1798 c’nin başlangıçtaki atmosferini muhtemelen kaybetmiş durumda olduğunu söylüyor ve ekliyor:
“TOI-1798 c, yıldızının etrafında öylesine hızlı dolanıyor ki bu gezegendeki bir yıl, Dünya’daki yarım günden daha kısadır. Yıldızlarına bu kadar yakın oldukları için bu tür ultra kısa dönemli gezegenlere Dünya’nın Güneş’ten aldığının 3.000 katı radyasyon düşüyor.”
Bir diğer ilginç keşif ise TOI-1824 b. Bu Neptün-altı gezegen boyutuna göre son derece yüksek bir kütleye sahip. Dünya’nın 19 katı kütlesi ve 2,6 katı büyüklüğüyle çok yoğun bir yapıya sahip. Benzer büyüklükteki gezegenlerin genelde Dünya kütlesinin 6-12 katı aralığında bir kütlesi oluyor.
Güneş Sistemi’nden Çok Farklı Yıldız Sistemleri
Polanski’ye göre ötegezegenler ve yıldız sistemlerini daha iyi anlamak, kendi Güneş Sistemi’mizi de daha net kavramak anlamına geliyor. Uzun yıllar Dünya’nın evrende merkez olduğu sanılmış, sonra bu görüşün yanlışlığı anlaşılmıştı. Araştırmalar, güneş benzeri yıldızların yarısından fazlasının bir ikiz yıldıza, sadece %10’unun ise Jüpiter ya da Satürn gibi gaz devlere sahip olduğunu gösteriyor. Bu da Güneş Sistemi’nin tahmin edilenden daha özel olabileceğine işaret ediyor.
Günümüzde 5.632 ötegezegenin varlığı teyit edilmiş durumda. Bununla birlikte Samanyolu’ndaki trilyonlarca gezegen içinde, hayat olasılığı taşıyanların yanı sıra bir sürü garip ve aşırı örneğin de bulunması bekleniyor. Yeni gözlemler uzayın bu çeşitliliğini keşfetmeye yardımcı olacak.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: Dünya Büyüklüğünde Yeni Bir Gezegen Keşfedildi (Ancak Bir Sorun Var)
Yeni keşfedilen ötegezegenlerle ilgili yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da paylaşabilir, daha fazlası için bizleri Google News’ten takibe alabilirsiniz.
Kaynak: KU News
Ne güzel yahu. Desene adamlar saat başı maaş alıyorlar.
Her dakika da zam geliyormuş
Onlarda nas mas diyip ekonomiyi rezil etmek yoktur bence. O yüzden enflasyon da düşüktür.