in ,

6.000 Yıllık Batık Mağara Köprüsü, Arkaik İnsanların İspanya’nın Adalarına Beklenenden Çok Daha Önce Ulaştığını Gösteriyor

Batık mağara köprüsü, arkaik insanların İspanya adası Mallorca’ya beklenenden 2.000 yıl önce ulaştığını ortaya çıkardı.

6.000 Yıllık Köprü, Arkaik Göç Tarihini Yeniden Yazıyor
- Reklam -
- Reklam -

İspanya’nın Mallorca adasındaki 6.000 yıllık batık mağara köprüsü, arkaik insanların adaya tahminlerden 2.000 yıl daha önce ulaştığını gösteriyor. Yeni bulgular, insan göçü ve tarih öncesi deniz yolculuğu hakkında bilinenleri yeniden şekillendiriyor.

Güney Florida Üniversitesi’nden jeolog Profesör Bogdan Onac liderliğindeki bir ekip, Mallorca’daki Genovesa Mağarası’nda 7,6 metre uzunluğundaki su altı köprüsünü incelemek için bir araştırma yürüttü. Köprünün varlığı ve diğer buluntular, bölgenin ilk insan sakinleri hakkında önemli ipuçları sunuyor: Prof. Onac şunları söylüyor:

“Bu batık köprünün ve diğer eserlerin varlığı, sofistike bir faaliyet düzeyini gösteriyor ve ilk yerleşimcilerin mağaranın su kaynaklarını tanıdığını ve bunu kullanmak için stratejik olarak altyapı inşa ettiklerini ima ediyor.”

- Reklam -

Mallorca, Akdeniz’in altıncı büyük adası olup birçok inanılmaz tarihi alan ve antik yerleşim yeri kanıtı barındırıyor. Bugün önemli bir turizm merkezi olan ada, büyüklüğüne rağmen bölgedeki insanlar tarafından en son yerleşilen yerlerden biri olarak düşünülüyordu.

6.000 Yıllık Köprü, Arkaik Göç Tarihini Yeniden Yazıyor

Batık Mağara Köprüsü, Arkaik İnsanların Mallorca’ya Beklenenden 2.000 Yıl Önce Ulaştığını Ortaya Çıkardı

Kömür, kül ve kemik çalışmalarına dayanan en son düşünce, ilk insanların adaya yaklaşık 4.400 yıl önce ulaştığını öne sürüyordu. Ancak Genovesa Mağarası’ndaki sırları keşfeden Onac’ın ekibi, bu zaman çizelgesini sorgulamaya başladı.

Kıyıdaki mağara, yıllar içinde yükselen deniz seviyeleri nedeniyle birçok geçitte su altında kalmış durumda. Yüksek su izleri, kalsit minerallerinin aşırı büyümesiyle karakterize ediliyor. Ağaç halkaları gibi, bu işaretler arkeologlara mağaranın özelliklerini tarihlendirmek için bir referans çerçevesi sağlıyor. Verileri köprünün üst kısmındaki belirgin açık renkli bir bantla birleştiren ekip, köprünün 6.000 ile 5.600 yıl önce inşa edildiğini tahmin ediyor.

Bu da ilk insanların adada daha önce düşünülenden 2.000 yıldan fazla bir süre önce var olabileceğini gösteriyor.

Ekip, köprünün o zamanlar mağaranın o bölümünde bir göl olan alanı geçmek için inşa edildiğini öne sürüyor. 5.964 ile 5.359 yıl önce arasında, deniz seviyelerindeki istikrar dönemi, mağaradaki su seviyesinin sabit kalmasını sağlamış ve zamanla mineraller biriktiğinde köprüde bir “küvet halkası” oluşmuş olabilir. Sonunda su seviyeleri tekrar yükseldi ve yapı tamamen su altında kaldı, bugün de öyle kalmaya devam ediyor.

6.000 Yıllık Batık Mağara Köprüsü, Arkaik İnsanların İspanya'nın Adalarına Beklenenden Çok Daha Önce Ulaştığını Gösteriyor

İnsanların Adaya 2.000 Yıl Erken Geldiğini Gösteren Batık Köprü ve Diğer Bulgular

Araştırmacılar, köprünün 400 ila 500 yıl boyunca kullanıldığını, ardından yükselen deniz seviyelerinin mağaranın gölünün köprüyü kaplamasına neden olduğunu düşünüyor.

- Reklam -

Mağara dalgıçları, adada bir zamanlar yaşamış olan ve şimdi nesli tükenmiş bir keçi türü olan Myotragus balearicus’a ait fosil kalıntılar buldular. Ayrıca mağara girişine köprüyle bağlanan bir odada çömlek parçaları keşfettiler. Prof. Onac şöyle açıkladı:

“Bulgular, insanların mağara girişine yakın alanı, büyük bir çöküntü odasını, yaşam alanı olarak kullanmış olabileceklerini gösteriyor. Göle geçerek o odaya ulaşmanın amacı hâlâ belirsiz; bir sığınak, ritüel yeri veya Mallorca’nın sıcak günlerinde yiyecekleri saklama yeri olarak hizmet etmiş olabilir.”

Yeni bulgular , Akdeniz adalarındaki insan yerleşiminin zamanlaması hakkındaki anlayışı değiştiriyor. Mallorca’nın diğer Akdeniz adalarına göre neden daha geç yerleşildiği hâlâ bir soru işareti. Ada büyük ve İspanya anakarasına oldukça yakın olmasına rağmen, sıcak ve kuru bir iklime ve tarım için ince bir toprağa sahipti. Balık ve yerli keçiler dışında Mallorca bolca doğal kaynaktan yoksundu.

6.000 Yıllık Köprü, Arkaik Göç Tarihini Yeniden Yazıyor

Ancak buna karşılık, diğer adalar daha elverişli çevre koşullarına ve mineraller ve hayvancılık gibi bol kaynaklara sahipti, bu da onları erken yerleşimciler için daha çekici hâle getiriyordu.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: Yeni Araştırma, ‘Hobbit’ Olarak Bilinen İnsansı Türün Sanıldığından Daha Kısa Olduğunu Gösteriyor

Yeni çalışmayla ilgili olarak antik dönemlerde yaşamış ilk insanlar hakkında daha ne gibi konular hakkında yanılıyor olabilir? Fikirlerinizi yorumlarda veya Kayıp Rıhtım Forum’da paylaşabilir, daha fazlası için bizleri Google News’ten takip edebilirsiniz.

Kaynak: CNN

Ethem Yekta Ulaş

21 yaşındayım ve Güzel Sanatlar Fakültesi'nde okuyorum. Çocukluğumdan beri bir şeyler üretmeyi seviyorum ve farklı alanlarda deneyim kazanmak istiyorum. Tutkum, öğrenme isteğim ve bu alanlarda kendi tarzımı oluşturma çabamla ilerlemeye devam ediyorum.

Bir Yorum Yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

17 Yaşındaki Lise Öğrencisi Nükleer Reaktör İnşa Etti

17 Yaşındaki Lise Öğrencisi Nükleer Reaktör İnşa Etti

Yaşama Sanatı: Ünlü Rahip Thich Nhat Hanh'ın Kitabı Çıktı

Ünlü Zen Budist Rahip Thich Nhat Hanh’ın Öğretilerini İçeren “Yaşama Sanatı” Türkçede