in , ,

76. Cannes Film Festivali Kazananları Belli Oldu: Merve Dizdar En İyi Kadın Oyuncu Seçildi

76. Cannes Film Festivali kazananları duyuruldu. Merve Dizdar, Nuri Bilge Ceylan’ın “Kuru Otlar Üstüne” filmindeki rolüyle En İyi Kadın Oyuncu seçildi.

76. Cannes Film Festivali'nde Kazananlar Duyuruldu
- Reklam -
- Reklam -

76. Cannes Film Festivali kazananları belli oldu. Gecenin en büyük sürprizi Merve Dizdar’ın Nuri Bilge Ceylan’ın Kuru Otlar Üstüne filmindeki Nuray rolüyle En İyi Kadın Oyuncu seçilmesi oldu.

Fransa’nın güneyinde bulunan Cannes kentinde bu yıl 76. defa düzenlenen ve dünyanın en prestijli sinema ödülleri arasında yer alan Cannes Film Festivali, dün akşam düzenlenen bir törenle sona erdi.

Fransız yönetmen Justine Triet, bu yılki festivalin en prestijli ödülü olan Altın Palmiye’yi Anatomy of a Fall adlı filmiyle kazandı. Yönetmen Jonathan Glazer ise The Zone of Interest adlı filmiyle ikinci en büyük ödül olan Grand Prix’yi (Jüri Özel Ödülü) almaya layık görüldü. En İyi Erkek Oyuncu ödülünü ise Perfect Days filmindeki performansı ile Japon aktör Koji Yakusho aldı.

- Reklam -

Ancak gecenin en büyük sürprizi Kuru Otlar Üstüne filmindeki Nuray adlı karakteri canlandıran Merve Dizdar’ın En İyi Kadın Oyuncu seçilmesi oldu. Adı açıklandığı anda şaşkınlığını gizleyemeyen Dizdar, kısa süre içerisinde ülke gündemine oturdu.

Merve Dizdar, yaşadığı şaşkınlık sonrası yaptığı ödül konuşmasını mücadeleden vazgeçmeyen kız kardeşlerine ve Türkiye’de hak ettiği güzel günleri yaşamayı bekleyen tüm mücadeleci ruhlara adadı.

Merve Dizdar Cannes En İyi Kadın Oyuncu

- Reklam -

Konuşmanın tamamı şu şekildeydi:

“Filmde canlandırdığım Nuray karakteri, inandığı şeyler ve varoluşu için mücadele veren ve bu uğurda bedeller ödemek zorunda bırakılmış bir kadın. Onu tanımak ve anlamak için uzun uzun çalışmak isterdim ama ne yazık ki yaşadığım coğrafyada bir kadın olmak, Nuray’ın ve Nurayların duygusunu doğduğum günden beri ezbere bilmeyi gerektiriyor.

Bu ödülü, Nuray ve onun gibi kadınların mücadelesine güç verebilmek için; kendisine layık görülenlere boyun eğmeyip eyleme geçen, bu uğurda her şeyi göze alan ve ne olursa olsun umut etmekten vazgeçmeyen tüm kız kardeşlerim ve Türkiye’de hak ettiği güzel günleri yaşamayı bekleyen tüm mücadeleci ruhlara armağan ediyorum.”

Anatomie d’Une Chute
Anatomie d’Une Chute

İşte 76. Cannes Film Festivali Ödülleri Kazananları

  • Altın Palmiye: Anatomie d’Une Chute (Yönetmen: Justine Triet)
  • Grand Prix: The Zone of Interest / (Yönetmen: Jonathan Glazer)
  • En İyi Yönetmen: Tr?n Anh Hùng / The Pot-au-Feu (La Passion de Dodin Bouffant)
  • En İyi Kadın Oyuncu: Merve Dizdar (Kuru Otlar Üstüne/Yönetmen: Nuri Bilge Ceylan)
  • En İyi Erkek Oyuncu: Koji Yakusho (Perfect Days/ Yönetmen: Wim Wenders)
  • En İyi İlk Film (Camere D’or): Inside the Yellow Cocoon Shell (Yönetmen: Thien An Pham)
  • Jüri Ödülü: Fallen Leaves (Yönetmen: Aki Kaurismäki)
  • En İyi Senaryo: Sakomoto / Monster (Yönetmen: Kore-Eda Hirokazu)

Merve Dizdar’ın başarısı ve diğer Cannes kazananları hakkındaki yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da paylaşabilir, diğer içeriklerimizden haberdar olmak için bizi Google Haberler üzerinden takip edebilirsiniz.

Hakan Tunç

Kocaeli Üniversitesi'nden mezun. Kitap okumayı, film izlemeyi ve özellikle animeleri çok sever.

2 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for fortknoxt fortknoxt dedi ki:

    Keşke siyasi söylemlere girmeseydi. Hele seçim öncesi. Belki başka zaman olsa konuşulur geçerdi. Bu arada yanlış anlaşılmasın söylediklerinde haklılık payı var tabiki de.

    Ülkemiz adına gurur verici.

  2. Avatar for Nefrayto Nefrayto dedi ki:

    Çok güzel bir başarı, can-ı gönülden tebrikler :slight_smile: Ülkemzi tiyatro, dizi ve sinema oyuncularının; yurt dışında daha çok ödül alması ve onore olmaları dileğiyle :slight_smile:

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Havadan Enerji Elde Etmenin Yeni Yöntemi Bulundu

Bilim İnsanları Havadan Temiz Enerji Elde Etmenin “Şaşırtıcı Derecede Kolay” Bir Yöntemini Buldu

Acı için Bir Şey: Bir Hipodrom Hatıratı - Gerald Murnane

Avustralyalı Yazar Gerald Murnane’ın Hayata ‘At Yarışı Merceğinden’ Baktığı Anı Kitabı “Acı için Bir Şey” Çıktı