in , ,

Giovanni Scognamillo Anısına Düzenlenen ‘Gio Ödülleri’ 9. Defa Sahiplerini Buldu

9. Gio Ödülleri kazananları belli oldu. Fantazya ve Bilimkurgu Sanatları Derneği tarafından düzenlenen yarışmanın ödül töreni Pera Müzesi’nde gerçekleştirildi.

9. Gio Odulleri Kazananlari
- Reklam -
- Reklam -

9. Gio Ödülleri kazananları dün gece Pera Müzesi‘nde düzenlenen tören eşliğinde belli oldu. Fantazya ve Bilimkurgu Sanatları Derneği tarafından düzenlenen yarışma; fantazya, bilimkurgu ve korku türlerinin tanınmasına ve gelişmesine katkı sunmayı hedefliyor.

2011 senesinde kurulan FABİSAD, 2013 yılından beri düzenli olarak spekülatif kurgu türünde verilmiş eserleri ödüllendirmeye devam ediyor. Ödüller, Türkiye’de fantastik kurgu ve bilimkurgunun gelişip yaygınlaşmasında unutulmaz emekleri bulunan ve 2016 yılında yaşamını yitiren Giovanni Scognamillo anısına düzenleniyor.

2022 yılının ödülleri için başvuru süreci geçen yıl mayıs ayında başlamıştı. Geçen haftalarda açıklanan kısa listelerin ardından dün akşam Pera Müzesi’ndeki törende 9. Gio Ödülleri sahiplerini bulmuş oldu.

- Reklam -

9. Gio Ödülleri’nde Roman Kategorisine Bilimkurgu Türü Damga Vurdu

GİO Roman Yarışması birincilik ödülü Selim Erdoğan‘ın 2019 yılında İthaki Yayınları tarafından yayımlanan distopya türündeki Kurbağa Adası adlı eserinin oldu.

GİO Ödülleri 2013’te En İyi Öykü Ödülü’ne layık görülen Gülbike Berkkam ise aradan geçen 9 yılın ardından bilimkurgu türündeki Güneşi Yanında Taşıyan Adam (İthaki Yayınları, 2019) romanıyla Jüri Özel Ödülü’ne layık görüldü.

Erbuğ Kaya İnsanlık Deneyi (Doğan Kitap, 2020) isimli kitabıyla Selim Bektaş Ve Diğer Kutsal Şeyler (Can Yayınları, 2020) ile Şeref Atak (İthaki Yayınları, 2020) ise Efsun Sokağı 137 ile Başarı Ödülü’nü paylaşan isimler oldu.

Hakan Bıçakcı, Sabri Gürses, Sevin Okyay, Sezgin Kaymaz ve Pelin Batu’dan oluşan roman jürisinin gerekçeli karar metni şu sözlerle aktarıldı:

“Selim Erdoğan’ın Kurbağa Adası adlı romanı, yarattığı dünyayı ayrıntılı bir şekilde tasvir ettiği ve bu ayrıntıları ince bir işçilikle ele aldığı için başarılı bulunmuştur. İstanbul’un olası distopik geleceklerinden birinde bir ailenin hayatta kalma mücadelesini ele alan roman, bizi çevre ve iklim felaketlerini sosyal sonuçlarıyla birlikte düşünmeye sürüklüyor.

“Gülbike Berkkam’ın Güneşi Yanında Taşıyan Adam adlı romanı, nüktedan ve sağlam bir dille, farklı bir bilimkurgu hikayesi anlatmayı başarmış. Yapay zekânın yaratacağı bir dünyada insani ilişkilerin, sevgi ilişkilerinin yaşayacağı dönüşümleri kendine has bir atmosfer içinde kurgulayan yazar, klasik makine-insan ilişkisinin geleceğine canlı karakterlerle yeni bir bakış katmış. Her iki kitabın da bilimkurgu tarihimizde kalıcı bir yere sahip olacağını düşünüyoruz.”

9. Gio Ödülleri Kazananları - FABİSAD

Roman Ödülleri’ne bu yıl 65 roman başvurmuş ve bunlardan 14’ü ön elemeyi geçerek uzun listeye girmeye hak kazanmıştı.

İllüstrasyon Ödülü

GİO İllüstrasyon Ödülü’nün bu senesi kazananı ise Pelerin ve Hançer başlıklı çalışmasıyla Ömer Burak Önal oldu.

Ölümlü ile Murat Çalış, Upload ile Erişcan Türk, Braindead ile Halil İbrahim Karasu ve Bovem the Runner ile Oğuzhan Çetin ise Başarı Ödülü’ne değer bulundu.

İllüstrasyon Ödülü’nün jürisinde Yıldıray Çınar, Devrim Kunter, Melike Acar, Korkut Öztekin ve Sümeyye Kesgin yer aldı.

- Reklam -

Seçici kurulun birinci için gerekçeli kararı ise şöyle aktarıldı:

“Değerlendirmemiz sırasında yaratıcılık, teknik hâkimiyet, görsel kompozisyon oluşturma duyarlılığı, temel desen bilgisi, dinamik figür kullanımı ve sanatsal anatomi bilgisi gibi kriterler üzerine odaklanarak seçimimizi yaptık. Yukarda saydığımız kriterler doğrultusunda, bu seneki FABİSAD Fantastik İllüstrasyon yarışmasının birincisi olarak seçtiğimiz eser Ömer Burak Önal’ın Pelerin ve Hançer adlı çalışmasıdır.”

9. GİO Ödülleri Roman Adayları Belli Oldu 2022

Öykü Ödülü

Yayımlanmamış Öykü kategorisinde Bizden Geriye Kalanlar isimli öyküsüyle Ceyda Özçelik birincilik ödülünün sahibi oldu.

Öykü Başarı Ödülü’nün sahipleri ise şu şekilde:

  • Zamanın Karanlık Çizgisi – Elif Kalay
  • İskender ile Barbaros – Melih Eker
  • İnsani Kusur – İhsan Cihangir
  • Rende Uçuşu – Şükriye Seçil Sis

Öykü jürisinde Altay Öktem, Ceyhan Usanmaz, Çağan Dikenelli, Göktuğ Canbaba ve Gülşah Elikbank yer aldı.

Roman Ödülü Kazananına Umman Tatili

Pera Müzesi‘ndeki ödül töreninin sunuculuğunu müzik yazarı Güven Erkin Erkal ile oyuncu ve heykeltıraş Biğkem Karavus üstlendi.

Bu sene Roman Ödülü sponsoru Umman’daki 5 Yıldızlı Fanar Hotel & Residences oldu. Roman Yarışması’nı kazanan Selim Erdoğan, bir haftalık ve iki kişilik tatil kazandı.

Pera Müzesi, 9. GİO Ödül Töreni’ne mekân işbirlikçisi olarak katkıda bulundu. Bey Giyim Etkinlik Sponsoru olurken ödüllerin bir diğer destekçisi ise bilgisayar oyunu firması Frostline Games idi.

9. Gio Ödülleri kazananları hakkında sizin görüşleriniz neler? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum‘da paylaşabilir, daha fazlası için bizleri Google News‘ten takip edebilirsiniz.

Kaynak: FABİSAD

Eda Aydın

1992 yılında Bursa'da doğdum. Radyo, Sinema ve Televizyon Bölümü mezunuyum. Filmler, kitaplar hakkında inceleme ve görüş yazıları yazıyorum. Tanpınar'ı seviyorum.

2 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for Arqonquin Arqonquin dedi ki:

    Tam isabet olmuş @alper abi.

  2. Avatar for alper alper dedi ki:

    Yıllar önce Ali Demirsoy hocanın iklim krizi ile ilgili olası yakın gelecek tahminleri ve “2035 Sonun Başlangıcı” kitabından çok etkilenmiştim, “Kurbaga Adası” kitabında buna benzeri bir hikaye var.

    Sadece hikayesi ile bile “Kurbağa Adası” eminim okuyan herkesi çok etkilemiştir.

    “Kurbaga Adası” kitabının anlatıkları yakın geleceğimizin bir fragmanı gibi.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

The Flash 2 Gelebilir: Yönetmeden İlk Açıklama

The Flash 2 Gerçek Olabilir: Filmin Yönetmeninden Umutlandıran Açıkama

Vampire Survivors Dizi

BAFTA’da Yılın Oyunu Seçilen “Vampire Survivors” Animasyon Dizisi Oluyor