in ,

Avustralyalı Yazar Gerald Murnane’ın Hayata ‘At Yarışı Merceğinden’ Baktığı Anı Kitabı “Acı için Bir Şey” Çıktı

Gerald Murnane imzalı “Acı için Bir Şey” okurla buluşuyor. Dedalus Kitap tarafından yayımlanan eser, Avustralyalı yazarın anılarını bir araya getiriyor.

Acı için Bir Şey: Bir Hipodrom Hatıratı - Gerald Murnane
- Reklam -
- Reklam -

Gerald Murnane’ın sosyal tarih ve otobiyografi niteliğindeki Acı İçin Bir Şey: Bir Hipodrom Hatıratı kitabı okurla buluşuyor. Eser, Dedalus Kitap etiketiyle yayımlanıyor.

Çağdaş Avustralya edebiyatının önde gelen kalemleri arasında bulunan Gerald Murnane Türkçede daha önce Düzlükler ve Bulutlarda Bir Ömür ile okurların karşısına çıkmıştı.

1939 yılında Melbourne’un banliyölerinden Coburg’da doğan Avustralyalı yazar Gerald Murnane, Melbourne Üniversitesi’nde sanat eğitimi aldı. Yaratıcı yazarlık dersleri veren yazarın ilk kitabı Tamarisk Row 1974’te yayımlandı. 1999’da Patrick White Ödülü’ne, 2009’da ise Mellbourne Edebiyat Ödülü’ne layık görülen yazar için The New York Times 27 Mart 2018’de yayımlanan özel sayısında “çoğu insanın adını daha önce hiç duymadığı, yaşayan en büyük İngilizce yazan yazar” tanımlamasını yaptı.

- Reklam -

Orijinal adı Something For The Pain: A Memoir of the Turf olan Acı için Bir Şey kendi dilinde ilk olarak 2015’te çıktı. Eser, yarış sever bir yazar olan Murnane’ın hayatına at yarışlarının merceğinden bir bakış atma fırsatı veriyor.

Acı için Bir Şey: Bir Hipodrom Hatıratı – Gerald Murnane | Arka Kapak Tanıtımı

Acı için Bir Şey: Bir Hipodrom Hatıratı - Gerald Murnane

Başka insanların kendilerini dinî, politik ya da kültürel işlere adamaları gibi ben de at yarışına adadım kendimi ama sanırım yine de kendimle biraz dalga geçebilirim. Bir yerlerde bazı bestelerin (Bach’ınki miydi? Beethoven’ınki miydi? Unuttum) insan ruhunun kendini Tanrı’ya açıklama çabası gibi geldiğini okumuştum. Kahverengiyle leylağın kusursuz kombinasyonunu bulabilirsem ben de kendimi açıklamış gibi hissedeceğim. Ama kusursuz renk setimi asla bulamayacağım gibi görünüyor. Bunun sebebi hayatımın büyük bölümünde kendimi kandırmış olmam mı? Yarış renkleri inandığımın yarısı kadar bile anlamlı değil mi? Yoksa ruhum açıklanamayacak denli bir keşmekeşin içine mi düşmüş?

Taşrada büyüyen, at yarışlarına kafayı takmış bir yazar var karşımızda. Spor dergilerindeki resimler, atların isimleri, yakın ve uzak kasabalardaki yarışlara dair yapılan yorumlar Murnane’i büyülüyor. At yarışıyla ilgili her şey onun için hayal dünyasına açılan kapılar âdeta. Murnane, kişiliğinin tuhaflıklarının tamamen farkında, tıpkı bu kişiliğin gelişimini at yarışı prizması (veya aynası) aracılığıyla açıklamaya çalışmanın tuhaflığının farkında olduğu gibi.

- Reklam -

Bu eşsiz ve büyüleyici anı kitabında Murnane, hayatının hikâyesini at yarışı merceğinden anlatıyor. Hem bir sosyal tarih hem de keyif verici bir otobiyografi olarak Acı İçin Bir Şey, edebiyat ve yarış severler için bir ziyafet vadediyor.

Toplamda 230 sayfadan oluşan kitabın tercümesini Serkan Toy üstleniyor. Eserin editörlüğü Haluk Kürşad Kopuzlu, dizgisi Burhan Üçkardeş ve kapak tasarımı Ömer Faruk Yıldız imzalarını taşıyor. Anı türündeki kitap Mayıs 2023 tarihi itibarıyla raflardaki yerini almaya başladı.

Gerald Murnane kitapları ve yazarın Türkçedeki son eseri Acı İçin Bir Şey hakkındaki görüşlerinizi Kayıp Rıhtım Forum’da paylaşabilirsiniz.


Yeni çıkan kitaplar hakkında daha fazla haber için bizleri Google News’ten takibe alabilirsiniz.

Eda Aydın

1992 yılında Bursa'da doğdum. Radyo, Sinema ve Televizyon Bölümü mezunuyum. Filmler, kitaplar hakkında inceleme ve görüş yazıları yazıyorum. Tanpınar'ı seviyorum.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

76. Cannes Film Festivali'nde Kazananlar Duyuruldu

76. Cannes Film Festivali Kazananları Belli Oldu: Merve Dizdar En İyi Kadın Oyuncu Seçildi

Thunderbolts Filmi Çekimleri Ertelendi

Thunderbolts, Çekimlere Günler Kala Senarist Grevi Nedeniyle Ertelendi