in ,

Detayları ile Büyüleyen 47 Milyon Yıllık Ağustos Böceği Fosili Keşfedildi

47 milyon yıllık ağustos böceği fosili, türün evrim hızının sanılandan daha yavaş olduğunu gösterdi.

Ağustos Böceği Fosili
- Reklam -
- Reklam -

Almanya’daki Bonn Üniversitesi’ne bağlı Bonn Organizmik Biyoloji Enstitüsü’nden bilim insanları, 47 milyon yıllık olağanüstü derecede iyi korunmuş bir ağustos böceği (cicada) fosili keşfetti.

Gün yüzüne çıkartılan fosil, detay seviyesiyle bilim dünyasında büyük yankı uyandırdı. Eosen Dönemi’nden kalma bu örnekte, ağustos böceğinin kanat damar yapıları dahi açıkça seçilebiliyor. Bu olağanüstü korunmuşluk seviyesi, hem morfolojik incelemeler hem de evrimsel analizler için eşsiz bir kaynak sunuyor.

Fosil, ses çıkarmayan bir dişi bireye ait olmasına rağmen, bilim insanları bu yapının ses çıkarabilen erkeklerin bulunduğu bir gruba ait olduğunu değerlendiriyor. Araştırmacılar, fosilin Afrika ve Asya’da yaygın olarak bulunan Platypleurini adlı modern ağustos böceği kabilesiyle benzerlik taşıdığını belirtti.

- Reklam -

47 Milyon Yıllık Fosil, Ağustos Böceği Evrim Tarihini Baştan Yazabilir

Keşfedilen fosilde günümüzde yaşayan birçok ağustos böceğinin ağaç gövdelerine kamufle olmak için kullandığı renk ve desenlerin izleri de bulundu.

Ayrıca bitki dokularından beslenmede kullanılan rostrum yapısı da fosilde mevcut. Bu yapının göreviyle ilgili detaylı incelemeler ise devam ediyor.

Ağustos Böceği Fosil

Çalışmanın baş yazarı Dr. Hui Jiang, fosilin ses üreten Platypleurini ailesinin bilinen fosil kaydını yaklaşık 20 milyon yıl geriye çektiğini belirtti. Jiang, “Bu durum, bu grubun çeşitlenmesinin daha önce sanılandan çok daha erken gerçekleştiğini gösteriyor,” dedi.

Smithsonian Enstitüsü’nden fosil uzmanı Dr. Conrad Labandeira ise yeni bulgunun ağustos böceği grubunun evrimsel hızının DNA verilerine dayalı önceki tahminlerden daha yavaş olduğunu ortaya koyduğunu söyledi.

Labandeira, “Bu tür keşifler, evrimsel oranların daha gerçekçi bir şekilde belirlenmesinde çok önemlidir,” diyerek daha eski fosillerin henüz ortaya çıkarılmadığına dikkat çekti.

- Reklam -

Ağustos Böceği Fosili Almanya

Bilim insanları ayrıca yeni keşfedilen fosilin günümüzde yaşayan ağustos böceği türlerinden farklı olarak ön kanat yapısına sahip olduğunu da belirtti.

Yapılan keşif, ağustos böceklerinin evrimi ve yayılım tarihi konusunda mevcut bilgilerin yeniden gözden geçirilmesini gündeme getirdi.

İlginizi Çekebilir: ABD’de 100 Milyon Yıllık Dinozor Yumurtaları Keşfedildi

Yeni keşfedilen ağustos böceği fosili hakkında siz ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlarda veya Kayıp Rıhtım Forum’da paylaşabilir, arkeoloji dünyasından yeni haberler için bizleri Google News ve WhatsApp’tan takip edebilirsiniz.

Kaynak: NDTV

Ayşe Yılmaz

Ankara doğumlu, Antalya'da yaşıyor. Hacettepe Üniversitesi'nde İngiliz Dili ve Edebiyatı bölümünden mezun. Hayalleri arasında iyi bir İngilizce öğretmeni olmak veya çevirmenlik yapmak var. İngilizce dışında Almanca da bilmekte. Boş zamanlarında kitap okumayı, yürüyüş yapmayı ve arkadaşlarıyla vakit geçirmeyi sever.

Bir Yorum Yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

The Penguin 2. Sezon İhtimali

The Penguin 2. Sezon İhtimali Azaldı

Denzel Washington Cannes'da Fotoğrafçıyla Tartıştı (Video)

Cannes’da Gergin Anlar: Denzel Washington Fotoğrafçıyla Tartıştı (Video)