in ,

Fransız Sosyolog Alain Touraine 97 Yaşında Hayata Veda Etti

Alain Touraine yaşamını yitirdi. Ünlü Fransız sosyolog, entelektüel ve düşünce insanı, 97 yaşında, Paris’te hayata veda etti.

Alain Touraine Yaşamını Yitirdi
- Reklam -
- Reklam -

Alain Touraine 97 yaşında hayatını kaybetti. Fransız sosyoloğun ölüm haberini ailesi duyurdu.

Le Monde gazetesinde yer alan habere göre Fransız sosyolog Alain Touraine bu sabah erken saatlerde aramızdan ayrıldı. Ölüm haberi, Touraine’in kızı Marisol tarafından açıklandı. Marisol Touraine, 2012-2017 yılları arasında Fransa’da Sağlık Bakanı olarak görev yapmıştı.

Eserleri Türkiye’de Yapı Kredi Yayınları tarafından yayınlanan Alain Touraine’in bugüne dek Modernliğin Eleştirisi, Birlikte Yaşayabilecek miyiz?, Bugünün Dünyasını Anlamak için Yeni Bir Paradigma ve Demokrasi Nedir? kitapları okurlarla buluşmuştu.

- Reklam -

Touraine Fransa ve dünya çapında emek, feminizm ve kapitalizm konuları üzerinde yaptığı çalışmalarla tanınıyordu.

Alain Touraine

Alain Touraine Parlak Bir Kuşağın Temsilcisiydi

Alain Touraine sosyal bilimlere ve Batı düşüncesine 20. yüzyılın ortalarından 21. yüzyılın başlarına kadar damgasını vuran parlak bir kuşağın hayatta kalan son temsilcilerinden biriydi. Bir sosyolog olarak çalışma alanı, ülkeyi inşa eden savaş sonrası fabrikalardan sanayi sonrası topluma, toplumsal hareketlerden modernitenin krizine kadar uzanıyordu.

Fransa’nın yanı sıra İspanya ve Latin Amerika gibi diğer Avrupa ülkelerinde de kamusal tartışmalara yaptığı katkılarla Touraine, ülkesinde sosyal demokrat ve anti-totaliter bir karaktere sahip olan ikinci sol olarak adlandırılan akımı için bir sembol hâline gelmişti.

Alain Touraine Öldü

- Reklam -

Ünlü sosyolog, 2010 yılında Asturias Prensi İletişim ve Beşeri Bilimler Ödülü’nü, Polonyalı düşünür Zygmunt Bauman ile paylaştı. İkili “özellikle benzersiz bir dünyanın sosyal gerçekliğinin daha iyi anlaşılmasına katkıda bulunan Avrupa düşüncesinin aydınları” oldukları için bu ödüle layık görülmüştü.

Koronavirüs pandemisi sırasında EL PAIS’e konuşan, dünyadaki mevcut durumu şöyle değerlendirmişti:

“Günümüzün bir sosyoloğu ya da tarihçisi olarak beni en çok etkileyen şey, uzun zamandır böyle bir boşluk hissetmemiş olmam. Aktörlerin, duyguların, fikirlerin, hatta ilginin yokluğu söz konusu: Virüsün tek hedefi yaşlı insanlar. Çare ya da aşı da yok. Silahımız yok, çıplak ellerimizle gidiyoruz, tek başımıza kilitli ve izole edilmiş, terk edilmiş durumdayız. Temas hâlinde olmak zorunda değilsiniz ve kendinizi eve kilitlemek zorundasınız. Bu bir savaş değil!”

Alain Touraine hakkındaki görüşlerinizi Kayıp Rıhtım Forum üzerinden bizlerle paylaşabilirsiniz.


Kayıp Rıhtım’ı Google Haberler üzerinden takip edebilirsiniz.

Kaynak: Rival Times

Eda Aydın

1992 yılında Bursa'da doğdum. Radyo, Sinema ve Televizyon Bölümü mezunuyum. Filmler, kitaplar hakkında inceleme ve görüş yazıları yazıyorum. Tanpınar'ı seviyorum.

1 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for socialfollowers socialfollowers dedi ki:

    Allah rahmet eylesin

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Alan Wake 2 Oynanış Fragmanı

Psikolojik Gerilim ve Aksiyon Oyunu “Alan Wake 2” için Oynanış Fragmanı Yayınlandı

Perry Mason 3. Sezon İptal Kararı

HBO’nun Tarihi Draması “Perry Mason” 2. Sezonun Ardından İptal Edildi