Alice Munro hayatını kaybetti. Kanadalı eleştirmenlerin “Bizim Çehov’umuz” sözleriyle andığı usta yazar, Nobel Edebiyat Ödülü ve Booker gibi prestijli ödüllerin de sahibiydi.
Özellikle gündelik yaşamı anlattığı öyküleriyle hatırlanan Alice Munro, Kanada’nın Ontario kentindeki bakım evinde 92 yaşında hayata veda etti. Ünlü yazar, on yılı aşkın süredir demans hastalığıyla mücadele ediyordu.
Dramatik olmayan, küçük bir Kanada kasabasındaki sade insanların abartısız hikâyeleri, yazara 2013 Nobel Edebiyat Ödülü de dahil olmak üzere bir dizi uluslararası ödül getirdi.
Margaret Atwood’un bir defasında, “Zamanımızın en büyük İngilizce yazan kurgu yazarlarından biri,” sözleriyle andığı yazar için Salman Rushdie “biçimin ustası” övgüsünde bulunmuştu. Jonathan Franzen ise, “Munro kurgu benim dinimdir dediğimde aklıma gelen, bazıları yaşayan, çoğu ölmüş bir avuç yazardan biridir,” ifadelerinde bulunmuştu.
Alice Munro Çağdaş Edebiyatın En Önemli Öykücüleri Arasındaydı
1931 yılında Ontario’nun Wingham kasabasının dışında dünyaya gelen Alice Munro; Büyük Buhran yıllarında hayatta kalma mücadelesi veren bir çiftçi ailenin çocuğu olarak doğdu.
Munro, 1951 yılında ilk eşi James Munro ile Vancouver’a taşınmadan önce burslu olarak üniversiteye gitti ve iki yıl okudu. Kızları uyurken yazmaya başlayan Munro, uzun süre konsantre olacak zamanı bulamadığı için öykülerini kısa tutmaya başladı.
Munro’nun öyküleri ilk olarak Tamarack Review, Montrealer ve Canadian Forum gibi dergilerde yayımlanmaya başladı. 1968’de basılan öykü kitabıyla adından söz ettirdi.
Türkiye’de eserleri Can Yayınları tarafından yayımlanan yazarın dilimize çevrilen kitaplarından bazıları Castle Rock Manzarası, Gençlik Arkadaşım, Bazı Kadınlar, Kaçak ve Sevgili Hayat oldu.
1980’de Man Booker Ödülü kısa listesine kalan, 1998 ve 2004’te ise Giller Ödülü’ne aday gösterilen yazar; 2009’da Booker’ı, 2013’te ise Nobel’i kazandı.
“Alice’in Öyküleri Sayısız Yazara İlham Verdi”
Kanadalı yayınevi McClelland & Stewart’ın CEO’su Kristin Cochrane tarafından yapılan açıklamada Alice Munro şu sözlerle anıldı:
“Alice’in öyküleri sayısız yazara ilham verdi… ve eserleri edebiyat dünyamızda silinmez bir iz bıraktı.”
Kanada Kültür Bakanı Pascale St-Onge ise şu açıklamayı yaptı:
“Alice Munro Kanadalı bir edebiyat ikonuydu. Öyküleri altmış yıl boyunca Kanada’nın ve dünyanın dört bir yanındaki kalpleri büyüledi.”
Alice Munro hakkındaki hislerinizi bizlerle Kayıp Rıhtım Forum’da paylaşabilirsiniz.
Kaynak: The Guardian
Kayıp Rıhtım’ı Google News, Facebook, X ve Instagram’dan takip edebilirsiniz.
Forum üzerinden yorum yapıp sohbete katılmak için tıkla!