Antarktika’da buz tabakasından kopan dev bir buzdağının altı ilk kez görüntülendi. Bilim insanları, burada yaşamla dolu gizli bir ekosistem keşfetti.
Antarktika’nın Bellingshausen Denizi’ndeki bir buz sahanlığından 13 Ocak 2025 tarihinde 600 kilometrekarelik bir buzdağı koparak ayrıldı. Bu olayla birlikte daha önce hiçbir insanın erişemediği deniz tabanı da ortaya çıkmış oldu.
Schmidt Okyanus Enstitüsü’ne ait Falkor (too) adlı araştırma gemisinde bulunan bilim insanları, bu yeni keşfedilen bölgeyi incelemek için planlarını değiştirdi. Ekip, bölgedeki deniz tabanını ve burada gelişen yaşamı inceleyerek iklim değişikliğinin Antarktika ekosistemleri üzerindeki etkilerini araştırdı.
Araştırma ekibinin liderlerinden Sasha Montelli keşif hakkında şu ifadeleri kullandı:
“Tam anlamıyla bilinmeyene gidiyormuşuz gibi bir his vardı. Burada bir yaşam olabileceğini düşünüyorduk ama bu kadar zorlu bir ortamda yaşamın bu denli gelişmiş ve uzun süredir varlığını sürdürüyor olması gerçekten şaşırtıcıydı.”
Antarktika’da Gizli Kalan Biyolojik Zenginlik Ortaya Çıktı
Ekip, SuBastian adlı insansız denizaltıyı buzdağının altındaki yeni açığa çıkan bölgeye gönderdi. İncelemelerde, Dr. Seuss’un Truffula Ağaçlarını andıran deniz şakayıkları, deniz örümcekleri, buz balıkları, ahtapotlar ve sadece Antarktika’ya özgü olabileceği düşünülen çok sayıda yeni tür keşfedildi. Bölgenin milyonlarca yıldır Antarktika Çevresel Akıntısı ile izole kalması, bu eşsiz biyolojik çeşitliliğin oluşmasına katkı sağladı.
Araştırmanın diğer liderlerinden Patricia Esquete şöyle konuştu:
“Bellingshausen Denizi, derin deniz biyolojik çeşitliliği açısından çok az araştırılmış bir bölge. Bu keşiften birçok yeni tür çıkmasını bekliyoruz ve bazılarını çoktan doğruladık. Bunlar arasında salyangozlar, çok kıllı solucanlar, kabuklular ve balıklar bulunuyor.”
Bilim insanları ayrıca boyutlarıyla dikkat çeken büyük, vazo biçiminde süngerlerle karşılaştı. Bu canlıların büyüklüğü, onların onlarca hatta yüzlerce yıldır bu bölgede yaşam sürdüklerini gösteriyor. Esquete, “Gözlemlediğimiz canlı topluluklarının büyüklüğü, onların onlarca yıldır, belki de yüzyıllardır burada bulunduğunu gösteriyor,” açıklamasını yaptı.
Akıllara Amerikalı spekülatif kurgu yazarı H.P. Lovecraft’ın Deliliğin Dağlarında adlı kozmik korku eserindeki kadim canlıları getiren bu hayvanlar, Antarktika’nın buzla örtülü derinliklerinde uzun süredir varlığını sürdüren karmaşık ve gizemli bir yaşamın ipuçlarını sunuyor.
Kopan Buzdağı Sonrası Ekosistemin Geleceği Belirsiz
Daha önceki çalışmalarda buz altı yaşamı, buzun delinerek kamera sarkıtılması veya buzdağının kopmasından uzun zaman sonra yapılan gözlemlerle incelenmişti. Bu çalışmalar, sınırlı tür çeşitliliğine sahip, yoksul ekosistemler olduğunu ortaya koymuştu. Ancak son araştırma, buz sahanlıklarının ön kısmına yakın olan ilk 15 kilometrelik bölgede oldukça çeşitli ve oturmuş ekosistemlerin var olduğunu ortaya koydu.
Yine de ekosistemin geleceği belirsizliğini koruyor. Derin deniz canlıları genellikle sabit çevresel koşullara uyum sağladıkları için küçük değişikliklerden bile büyük ölçüde etkilenebiliyor. Bellingshausen Denizi’nde ortaya çıkarılan yaşam formları için buzdağının oluşturduğu tavanın kaybı, yaşadıkları çevreyi önemli ölçüde sarsabilir.
Montelli, son 50 yılda buzdağının koptuğu buz sahanlığının yaklaşık 40 kilometre içe çekildiğini belirtti. Bu durum, kıtadaki buz kayıplarının hızlandığının somut bir göstergesi. Montelli değerlendirmesini şu sözlerle noktaladı:
“Antarktika buz tabakasındaki kayıplar, küresel deniz seviyesindeki yükselmenin en önemli nedenlerinden biri. Yaptığımız çalışmalar, bu değişimlerin uzun vadeli bağlamını anlamamıza katkı sağlıyor ve gelecekteki değişimleri öngörebilme kapasitemizi geliştiriyor.”
İlginizi Çekebilir: Antarktika Derinliklerinden Çıkarılan Buz Çekirdeği Geçmişe Işık Tutacak
Antarktika’da keşfedilen yeni deniz canlıları hakkında neler düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlarda veya Kayıp Rıhtım Forum’da paylaşabilir, bilim dünyasından son gelişmeler için bizleri Google News ve WhatsApp’tan takip edebilirsiniz.
Kaynak: Scientific American
Megaladon gibi yaratıklar Hala var Ama Gizli ya Mariana çukurunda Yada Buzların altında
Mariana çukurunda onların besin kaynağı olmadığın dan ve yüksek basınç dan dolayı yaşayamazlar
Süper.
Evren genişliyor buna bağlı olarak dünya da genişliyor demek ki hergun yeni birşeyler bulunuyor
Dünya genişletiyor, yok oluyor. Bugün elimizde olan şeyin değerini bilmediğimiz için küresel ısınmaya yol açtık. Halihazırda ki buz kütleleri parçalanıyor. Ve bunların altında canlı ekosistemi bulundu diye buluş yaptık diyoruz. Halbuki onların yaşam alanını da bu yolla mahvediyoruz
Antartikanin altında kayıp şehir nedomada yaşayan dünya dışı zenovarliklar var. Yusuf Güney hocamın tavsiyesiyle astral seyahat yapıp oradaki varlıkları bizzat tarayıcımla keşfettim. Bu 8 gözlü ama kör varlıklar yakında dünyaya kendilerini tanıtacaklar ve insanlar onları kabul etmek zorunda kalacak. Lakin bu varlıklar çok zeki, sert ve her zaman aç oldukları için besin zincirinin tepesinde insanların kaynaklarını hızlıca tüketecekler insanlar savaşıp bu varlıkları yok etmeyi deneyecek ama atmosferimizde bekleyen dünya dışı yıldız gemileri aktif hale gelip Antartika hariç bütün dünyaya yıkım getirecekler. Amaçları oksijen seviyesini düşürüp dünya yüzeyini kendi ırkları için daha yaşanabilir hale getirmek olacak. Tabi bunu yaptıktan sonra dünyanın atmosferi Göçecek ve insan ırkı 6. Kitlesel yok oluşu yaşayacak.
Denetimciler bu tolganınkini aldınızda benim bilgi dolu yorumumu neden almadınız
Ne yazdin ben acayip merak ettim sahsen
Size diyorum size
Demek gerceklerin ortaya cikması birilerini rahats8z etmiş rahatsız mı oldun ey editor er ya da gec halk maniklerin hikayesini deneyimleyerek ogrenecek
Allah türlü türlü canlılar yaratmış, her geçen gün yenileri bulunuyor.