in , ,

Apple Yeni Bir Çağ Başlatmaya Hazırlanıyor: Sanal Gerçeklik Gözlüğü Vision Pro Tanıtıldı

Apple Vision Pro cihazı MWC 2023 etkinliğinde tanıtıldı. Teknoloji devi, sanal gerçeklik gözlüğü sektörüne yeni bir soluk getirmeye hazırlanıyor.

Apple Vision Pro Özellikleri
- Reklam -
- Reklam -

Apple Vision Pro sanal gözlüğü tanıtıldı. Teknoloji devinin iPhone’dan sonraki en büyük adımı olarak görülen akıllı VR gözlük için fiyat ve özellik bilgisi paylaşıldı.

Her sene Barcelona kentinde düzenlenen Mobil Dünya Kongresi Mobile World Congress MWC 2023 bu yıl da birçok önemli tanıtıma ev sahipliği yaptı. Günün en çok konuşulan ürünü ise Apple imzalı Vision Pro sanal gözlükleri oldu.

Apple’ın bir “karma gerçeklik” gözlüğü üzerinde çalıştığı uzun süredir biliniyordu. Ancak şirket yeni ürünlerini piyasaya sürmek için doğru zamanı bekliyordu. Özellikle teknoloji dünyasındaki bazı krizler ve işten çıkarma süreçleri, yeni tanıtımların önünü oldukça kesmişti.

- Reklam -

Neticede Apple WWDC 2023 etkinliğinde Vision Pro adını verdiği gözlüğü kullanıcılara sundu. Kullanan kişinin çevresi ile entegre bir şekilde hareket edebileceği cihaz; gözler, ses ve eller ile kullanılacak.

Apple Vision Pro

Sanal ve artırılmış gerçekliği bir arada sunmayı hedefleyen gözlük, yalnızca üzerinde bulunduğu ekrana bağlı olmayacak. Kameraları aracılığıyla içinde bulunduğu alanı da bir tür ekrana dönüştürebilecek.

Apple Vision Pro Artırılmış Gerçeklik ile Sanal Gerçekliği Bir Araya Getiriyor

Bilimkurgu filmlerini gerçeğe yaklaştıran cihazın sunumu Steve Jobs sahnesinde gerçekleştirildi. Apple’ın geliştirdiği M2 ve R1 çiplerine sırtını yaslayan cihaz üzerindeki kameralarla kullanıcıların dijital avatarlarını da yaratma imkânına sahip olacak. Aygıtın işletim sistemi ise visionOS adını taşıyacak.

Apple Vision Pro Fiyatı

Bir Apple klasiği olarak teknoloji devinin ekosisteminde yer alan uygulamalarla entegre şekilde ilerleyecek olan Vision Pro, içindeki uygulamaları üç boyutlu olarak da çalıştırabilecek.

Vision Pro Fiyatı ve Özellikleri

Şimdilik 3.499 dolarlık etiket fiyatına sahip olan cihaz; benzer özelliklere sahip Meta’nın Quest Pro’sundan üç kat daha pahalı.

Mesajlar, Fotoğraflar ve FaceTime gibi uygulamaları karma gerçeklik ile gerçek dünyaya taşıyan alet, iş birliği yaptığı Zeiss’ın sağladığı lensler ile ultra yüksek çözünürlüklü bir deneyim sağlayacak. Bu sayede gerçek ve sanal dünya birleştirilecek, yeni çalışma ve oyun oynama yolları ortaya çıkabilecek.

- Reklam -

Apple Vision Pro Gözlük

Apple’ın yeni gözlüğü ile Apple Arcade oyunları oynanabilecek, sinema salonu deneyimine benzer bir film deneyimi yaşanabilecek, üç boyutlu videoları izleyebilecek, kullanıcılar çalışma arkadaşlarıyla aynı sanal odada FaceTime görüşmesi yapabilecek.

İlk Ortaklık Disney’den

Tanıtımda ayrıca Disney’in Vision Pro için atacağı bazı adımlara da yer verildi. Disney CEO’su Bob Iger, gözlük piyasaya sürüldüğünde Disney Plus üzerinden kullanıcıların erişebilecekleri Star Wars, Marvel ve National Geographic içeriklerinden bahsetti.

Disney - Apple Vision Pro

Tanıtımda kullanıcıların Disney yapımlarını izlerken bulundukları ortamı, filme ya da diziye göre şekillendirebileceklerine de yer verildi. Örneğin bir The Mandalorian bölümünü izlemek isteyen kullanıcı, çevresindeki ortamı odasının görüntüsünden çıkartıp Tatooine gezegenine dönüştürebilecek.

Apple Vision Pro Ne Zaman Piyasaya Sürülecek?

Teknoloji meraklılarının heyecanla beklediği alet ABD’de 2024’ün ilk çeyreğinde raflara çıkacak. Ancak cihazın Türkiye ya da diğer ülkeler için nasıl bir takvim belirleyeceği henüz bilinmiyor. Türkiye için en olası tarihin ise 2024’ün ikinci yarısı gösteriliyor.

YouTube video

(Tanıtım videosunu YouTube üzerinden izlemek için buraya tıklayabilirsiniz.)

Sizin Apple Vision Pro hakkındaki görüşleriniz neler? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da paylaşabilir, daha fazlası için bizleri Google News’ten takibe alabilirsiniz.

Kaynak: The Verge, CNN

Eda Aydın

1992 yılında Bursa'da doğdum. Radyo, Sinema ve Televizyon Bölümü mezunuyum. Filmler, kitaplar hakkında inceleme ve görüş yazıları yazıyorum. Tanpınar'ı seviyorum.

3 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for alper alper dedi ki:

    2024 ikinci çeyrek dolar kuru ile 100 bin olsa iki de sayın hükümetimize almam gerektiği için Türkiye fiyatı 300 bin civarı olur. Ekosistem olmadan pek işimi yaramaz deyip İphone, İpad ve ve macbook de eklemem gerekecek, 500 bin olduk.

    O paraya bölgesel amatör de futbol takımı alır daha çok eğlenirim. :slight_smile:

  2. Avatar for Pardus Pardus dedi ki:

    Apple! Yeni bir çağ başlatmak istiyorsan şunu biraz daha küçült! İnsan takacak bunu! Hala çok kaba. Mesela lens olarak yap ya da beyine takılan çip olarak yap vb. Ya da yapma! Yapsan da alamayacağız zaten yapmasan da!

    doktorbune

  3. Avatar for Prenscukas Prenscukas dedi ki:

    Dostum kapitalist sistemde öyle her şey şipşak olmaz yoksa adamlar bundan nasıl kazanç sağlasın değil mi, ya da kendilerini neden meşgale bulsunlar? Piyasaya yavaş yavaş sürerler ufak tefek gelişmelerlede ürünü geliştirirler. Şimdi hızlıca gözlük boyutunda veya lens gibi bir şey yapsalar insanoğlunun doğası gereği çabuk sıkılır yeni arayışlar içerisine girer. Piyasa böyle ayakta kalıyor.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Ortaçağ Batı Uygarlığı - Jacques Le Goff | Haftanın Kitabı #272

Ortaçağ Batı Uygarlığı – Jacques Le Goff | Haftanın Kitabı #272

Spider-Man: Across The Spider-Verse Gişe

“Spider-Man: Across the Spider-Verse” Gişe Macerasına Hızlı Başladı: Açılış Haftasında Büyük Ses Getirdi