İklim değişikliğinin etkileri, Arktika’daki kritik buz alanlarını da ciddi biçimde tehdit ediyor. Bilim insanlarının “Son Buz Alanı” olarak adlandırdığı, yıl boyunca buz barındırması beklenen bölgenin, öngörülen tarihlerden çok daha erken erime riski taşıdığı bildirildi.
“Son Buz Alanı” ifadesi, gezegenin ısınmaya devam etmesine rağmen Kuzey Kutbu’nda yıl boyunca buzların erimediği bölgeyi tanımlamak için kullanılıyor. Söz konusu alan, kutup ayıları ve foklar gibi kutup hayvanları için hayati öneme sahipken, aynı zamanda avcılar için de önemli bir geçim kaynağı. Ancak erimesi durumunda tüm Arktika ekosistemini tehdit edecek olan Son Buz Alanı’nın kaybolması, tahmin edilenden çok daha yakın görünüyor.
Kanada’daki McGill Üniversitesi’nden araştırmacılar, Community Earth System Model adlı gelişmiş bir simülasyon yöntemiyle, Arktika’nın deniz akıntıları ve buz akışını ayrıntılı olarak inceledi. Yapılan hesaplamalara göre, merkezi Arktik Okyanusu 2035 yılına kadar her yıl buzsuz kalabilir; bu durumun ardından bölgedeki son kalıcı buzun 6 ila 24 yıl içinde tamamen erimesi bekleniyor.
McGill Üniversitesi’nden atmosfer bilimci Bruno Tremblay, “Bulgularımız, LBA’nın daha önce öngörülen tarihten çok daha erken kaybolabileceğini ortaya koyuyor,” diyor.
Arktika’nın Son Buz Alanı Koruma Alanı İlan Edildi
Araştırmacılar özellikle alanın kuzey kısmının, buz akışını engelleyerek uzun yıllardır birikmiş buzların korunmasında kilit rol oynadığını vurguluyor. Ancak model sonuçlarına göre, bu koruyucu etki de iklim değişikliğinin etkileriyle hızla bozulabilir.
Son Buz Alanı; sadece küresel iklim dengesi açısından değil, aynı zamanda kutup ayıları, foklar gibi buz bağımlı canlılar ile yerli halkların geçim kaynakları açısından da hayati önem taşıyor. Örneğin 2019 yapımı Our Planet belgeselinde, buzların erimesiyle morsların hayatta kalma mücadelesi gözler önüne serilmişti.
Son Buz Alanı o kadar kritik ki, Kanada hükümeti bölgenin bir kısmını Tuvaijuittuq Deniz Koruma Alanı olarak ilan etmiş durumda. “Tuvaijuittuq”, Inuktut dilinde “buzun asla erimeyeceği yer” anlamına geliyor.
Communications Earth & Environment dergisinde yayımlanan çalışmada bilim insanları, “Bulgular, iklim değişikliğiyle mücadelede acil ve kararlı adımlar atılması gerektiğini gösteriyor,” diyerek uyarıda bulunuyor.
İlginizi Çekebilir: Alarm Zilleri Çalıyor: Antarktika’da Buzlar Çözülüyor, Yeşillik Artıyor

Bahsedilen kritik süreç sizce de bu kadar yakın mı? Fikirlerinizi yorumlarda veya Kayıp Rıhtım Forum’da paylaşabilir, daha fazlası için bizleri Google News ve WhatsApp kanalımızdan takip edebilirsiniz.
Kaynak: Science Daily
Forum üzerinden yorum yapıp sohbete katılmak için tıkla!