in , ,

Roma’daki Aşk Çeşmesi İklim Aktivistlerinin Hedefi Oldu: Tarihi Çeşmeye Kömür Döktüler

Aşk Çeşmesi olarak da bilinen Roma’daki Trevi Çeşmesi iklim aktivistlerinin hedefi oldu. Eylemciler, tarihi çeşmeye kömür dökerek suyu siyaha boyadı.

Ask Çesmesi İklim Aktivistleri Protestosu
- Reklam -
- Reklam -

Aşk Çeşmesi, Ultima Generazione (Son Nesil) adlı iklim aktivistleri tarafından hedef alındı. Eylemciler, tarihi çeşmenin suyuna seyreltilmiş kömür karıştırarak suyu siyaha boyadı.

İklim aktivistleri dünya çapında eylemlerine devam ediyor. Daha önce Londra’daki The National Gallery’de Vincent van Gogh tablosuna domates çorbası fırlatılmış, Louvre Müzesi’ndeki Mona Lisa tablosuna pasta atılmış ve Londra’daki Aston Martin bayisi eylemciler tarafından turuncuya boyanmıştı.

Şimdi ise Ultima Generazione adını taşıyan eylemciler 18. yüzyıldan kalma Trevi Çeşmesi’ne seyreltilmiş kömür dökerek fosil yakıt kullanımını protesto ettiler.

- Reklam -

Ask Çesmesi İklim Aktivistleri Protestosu - Roma

İklim krizini protesto eden 7 aktivist, eylem sırasında, “Fosil yakılar için para ödemeyeceğiz,” pankartları açarak, “Ülkemiz ölüyor,” diye bağırdılar.

Aşk Çeşmesi İklim Protestocularının Yeni Hedefi Oldu

Paylaşılan video görüntülerinde bir polisin eylemcileri uzaklaştırmak için suya girdiği, birçok turistin eylemi kaydettiği ve bazı izleyicilerin protestoculara hakaret ederek bağırdığı görüldü.

Ultima Generazione yaptığı açıklamada, fosil yakıtlara yönelik kamu sübvansiyonlarına son verilmesi çağrısında bulundu. Protestoların sebebi olarak İtalya’nın kuzeyindeki Emilia-Romagna bölgesinde son günlerde yaşanan ve ölümle sonuçlanan sel felaketleri gösterildi. Grup ayrıca İtalya’daki dört evden birinin sel riski altında olduğunu söyledi.

YouTube video

(Olaya ait görüntüleri YouTube üzerinden izlemek için buraya tıklayabilirsiniz.)

- Reklam -

Roma Belediye Başkanı Roberto Gualtieri, İtalya’daki sanat eserlerini hedef alan bir dizi eylemin sonuncusu niteliğindeki protestoyu kınadı. Twitter üzerinden paylaşımda bulunan Gualtieri, ”Sanat mirasımıza yönelik bu saçma saldırılardan bıktık,” ifadelerini kullandı.

Roma Tatili (1953), Aşk Çeşmesi (1954), Federico Fellini’nin klasik Tatlı Hayat’ı (1960) ve Lizzie McGuire (2003) dahil birçok sinema filminde kendisine yer bulan Aşk Çeşmesi’nin tarihi 18. yüzyıla dayanıyor.

Ask Çesmesi İklim Aktivistleri Protestosu

Aşk Çeşmesi Neptunus (Poseidon), Ceres (Demeter) ve Salus (Hygieia) heykellerine ev sahipliği yapıyor. Tarihi çeşmeyi ziyaret edenlerin, dilek tutarak omuzları üzerinden tarihi çeşmeye bozuk para fırlatması ise bir gelenek hâline gelmiş durumda.

İklim aktivistlerinin son dönemlerde giderek sıklaşan bu eylemlerini nasıl karşılıyorsunuz? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da paylaşabilir, daha fazlası için bizleri Google News’ten takibe alabilirsiniz.

Kaynak: The Guardian

Devrim Beyaz

Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü mezunuyum. 2016'dan beri serbest editörlük yapıyor, çeşitli internet siteleri ve dergiler için haber ve incelemeler kaleme alıyorum.

3 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for murgul murgul dedi ki:

    İklim değişikliğinin sebebi fosil yakıtlar ise bu fosil yakıtların kullanıldığı otoyollarda veya fosil yakıtla elektrik üretimi yapılan santrallerinde eylem yapabilirsin bir mantığı olur veya yasama organı olan mecliste eylem yaparsın yine bir anlamı olur ancak sanat eserlerine müdahale etmek dümdüz faşistlik.

  2. Avatar for Nefrayto Nefrayto dedi ki:

    Bu tür yapıtlara bir şeyler yapmak, bence eylemcilerin amaçlarına dikkat çekmek yerine hem onları hem de dikkat çekmek istedikleri şeyi arka plana atıyor - sevimsiz yapıyor … Zarar vereceksen, git insanları kötü yönde etkileyen başka şeylere zarar ver. Hem anlatmak istediğin şey her neyse, o amacına ulaşsın hem de doğru bir iş yaptığınız halde insanlara kötü görünüp te amaçalrınıza zarar vermeyin …

  3. Avatar for alper alper dedi ki:

    İklim ile ilgili olumsuz durum böyle devam ederse 2050 sonrası için İtalya - Avrupa sıcaklıkları bugünden 4-6 derece daha fazla olacak.

    O günlerde Aşk Çeşmesinin bir anlamı Roma 'nın yaşanılır bir durumu olmayabilir.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Ray Stevenson Hayatini Kaybetti

HBO Klasiği “Rome” Dizisinin Yıldızı Ray Stevenson 58 Yaşında Hayatını Kaybetti

Cinderella's Curse, Külkedisi'ni Bir Katile Dönüştürüyor

Cinderella’nın Hikâyesi Kanlı Bir Korku Filmi Olarak Yeniden Ele Alınıyor