in ,

Atatürk’ün ‘Kitapçı’ Soyadını Verdiği Aile, 110 Yıldır Aynı Kitapçı Dükkânında Okurlarla Buluşuyor

Mustafa Kemal Atatürk tarafından ‘Kitapçı’ soyadı verilen aile, İzmir’deki kitap dükkânlarının 110. yılını kutluyor.

Atatürk Kitapçı Soyadı Verdiği Aile
- Reklam -
- Reklam -

1913 yılında kurulan bir kitapçı, bugün hâlâ okurlarla buluşmayı sürdürüyor. İzmirli Birgül (85) ve Ragıp (80) Kitapçı kardeşler, amcaları tarafından temelleri atılan kitap dükkânının 110. yaşını kutluyorlar.

Soyadı Kanunu’nun yürürlüğe girmesiyle Mustafa Kemal Atatürk tarafından Kitapçı soyadı verilen aile, bir asrı aşkın zamandır kitapçılık mesleğini icra etmeye devam ediyor.

İzmir’in Konak ilçesinde yer alan Tarihi Kemeraltı Çarşısı’ndaki Yavuz Kitabevi 110. yılını kutluyor. Selanik’ten İzmir’e göç eden Fahrettin-Hüsnü kardeşler tarafından 1913 senesinde kurulan kitabevi, şimdilerde mirasını ikinci kuşağıyla bugünlere taşıyor.

- Reklam -

Birgül ve Ragıp Kitapçı, ilerleyen yaşlarına rağmen her gün dükkânlarını açıyor, kitapları raflara yerleştiriyor ve müşterileriyle ilgileniyor.

Yavuz Kitabevi - Atatürk Kitapçı Soyadı Verdiği Aile

DHA’dan Kenan Yeşil’in haberine göre Ragıp Kitapçı, yıllardır mesleğin içinde olmaktan gurur duyduklarını ifade ediyor.

“Yıllardan beri mesleğin içerisindeyiz. Rahmetli amcam ve babamın kurduğu ve bizlerin devraldığı müessese bu kadar yıldır faaliyette bulunuyor. Çok memnuniyet verici bir şey. Bir asrı geçmiş firmaların olması olmak çok güzel bir şey ve biz de onlardan birisiyiz.”

“Atatürk, ‘Sizin Soyadınız Kitapçı Olsun’ Diyor”

Balkan Savaşları’nın ardından Selanik’ten İzmir’e göç eden bir ailenin ferdi olan Ragıp Kitapçı, dükkânın isminin dönemin meşhur gemisi Yavuz zırhlısından aldığını da kaydediyor.

Kitapçı, soyadlarını Atatürk’ten alışlarının hikâyesini de es geçmiyor. Amcaları Hüsnü Kitapçı’nın Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde vekil olarak görev aldığını belirterek şunları kaydediyor:

“Milletvekilli görevi sırasında ve hemşerisi olarak bizzat Atatürk ile tanışıyor. Atatürk’e kitaplar götürdüğü ve bu işi yaptığı için soyadı yasası çıktığında bizzat Atatürk, ’Kitapçı’ soyadını veriyor. Atatürk, ‘Sizin soyadınız Kitapçı olsun,’ diyor. İlk soyadımızı o şekilde alıyoruz. Bizim için bu çok onur verici bir soyadı ve gururla taşıyoruz.”

Halikarnas Balıkçısı da Kitapçının Okurları Arasındaydı

Dükkânlarını edebiyat meraklısı birçok okurun ziyaret ettiğini aktaran Kitapçı, okurlarından bazılarını şu sözlerle tanımlıyor:

- Reklam -

“Halikarnas Balıkçısı olarak bilinen Türk edebiyatının önemli roman ve hikaye yazarı Cevat Şakir Kabaağaçlı, kendisi uzun yıllar Bodrum’da yaşadı ama sıklıkla İzmir’e gelirdi ve bize de uğrardı. Çok gür sesi vardı. Bir de çok ünlü ’Merhaba’ lafı vardı. Yanında sıklıkla bulunan İzmirli Şadan Gökovalı da olurdu. Bunlar hep edebiyat meraklısı kişilerdi.”

Atatürk Kitapçı Soyadı Verdiği Aile - Yavuz Kitabevi
2013 yılından bir fotoğraf.

Birgül Kitapçı ise babalarının mirasını yaşatmaktan gurur duyduklarını aktararak kitap dükkânının yoluna devam edeceğini kaydetti.

“Bize bırakılan bu mirası en iyi şekilde herkese tanıtmayı ve bu mirasın ne kadar değerli olduğunu herkesin görmesini, bilmesini düşünüyorum. Babamızın bize bıraktığı bu ismi en iyi şekilde temsil etmeye çalışıyoruz. Önemli olan insanın yaptığı işlerde çevreye verdiği faydadır. Önemli olan onu layıkıyla yapabilmek. Biz de kardeşimle onun için çalışıyoruz.”

Ragıp Kitapçı’nın oğlu Cenk Kitapçı da okurlara en iyi şekilde hizmet etme gayretlerini sürdüreceklerini aktardı.

Yavuz Kitabevi’nin adresi ise şu şekilde: Konak Mahallesi Milli Kütüphane Cad. Tibaş İş Hanı. No: 19/H, 35250 Konak.

Kitapçı Ailesi hakkındaki sizin düşünceleriniz neler? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da paylaşabilirsiniz.


En yeni edebiyat haberleri için bizi Google News’ten takip edebilirsiniz.

Kaynak: DHA

Konuk Yazar

Siz de Kayıp Rıhtım'da konuk yazar olabilirsiniz!

İletişim: [email protected]

2 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for MelihAntepli MelihAntepli dedi ki:

    Hem tarih hem kitap kokan bir yer, ne güzel :heart_eyes: İzmir’e bir gün yolum düşerse uğrayacağım.

  2. Avatar for azizhayri azizhayri dedi ki:

    Her İzmir’e gittiğimizde ve Kemeraltı’nı ziyaret ettiğimizde önünden geçtiğimiz bir yer. nasıl atlamışım hala anlayamıyorum. Bundan sonra telafi edeceğimi düşünüyorum.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

En Çok Kitap Okuyan Ülkeler

Asya Ülkeleri Zirvede: Dünyanın En Çok Kitap Okuyan Ülkeleri Açıklandı

Gorevimiz Tehlike 7 Ilk Bakis

“Görevimiz Tehlike” Serisinin 7. Filmi “Dead Reckoning”den Yeni Fotoğraflar Yayınlandı