in ,

Aydın’daki Aphrodisias Antik Kenti’nde Kolosal Zeus Başı Bulundu

Aydın’ın Karacasu ilçesindeki Aphrodisias Antik Kenti’nde yapılan kazı çalışmaları sırasında, normal insan boyutlarını aşan bir Zeus heykeli başı bulundu.

Aydın'daki Aphrodisias Antik Kenti'nde Kolosal Zeus Başı Bulundu
- Reklam -
- Reklam -

Aydın’da gerçekleştirilen arkeolojik kazı çalışmaları Türkiye’nin zengin tarihini gün yüzüne çıkarmaya devam ediyor. UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alan Aphrodisias Antik Kenti’nde yapılan son keşif ile Yunan mitolojisinin en güçlü tanrısı Zeus başı bulundu.

Aphrodite Tapınağı’nın 50 metre batısında bulunan mermer baş, 66 santimetre yüksekliğinde ve oldukça etkileyici bir işçiliğe sahip. Mimari bir konsolun parçası olarak kabartma şekilde oyulmuş olan eser, yüzeye yakın bir seviyede ters dönmüş halde keşfedildi. Uzmanlar, başın milattan sonra 2. veya 3. yüzyıla ait olduğunu tahmin ediyor.

Eserin en dikkat çekici özelliklerinden biri, saç ve sakaldaki olağanüstü detaylı matkap işçiliği. Bu işçilik, heykelin üst düzey bir Aphrodisias atölyesinde yapıldığına işaret ediyor. Zeus’un klasik imgesine adeta nefes alıyormuş gibi gerçekçi bir etki katan bu teknik antik dönem heykeltraşlarının ustalığını gözler önüne seriyor.

- Reklam -

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, bulunan eserin önemini şu sözlerle vurguladı:

“Aphrodisias’ta benzersiz bir keşif: Kolosal Zeus Başı! Yüzyıllar sonra gün ışığıyla yeniden buluşan bu mermer baş, Zeus’un ihtişamını gözler önüne seriyor.”

Aydın'daki Aphrodisias Antik Kenti'nde Kolosal Zeus Başı Bulundu

Aydın’da Bulunan Zeus Başı Kentteki En Önemli Arkeolojik Bulgulardan Biri Olarak Nitelendiriliyor

Aphrodisias Antik Kenti’nin baş tanrıçası Aphrodite kadar önemli bir yerel tanrı olan Zeus’a ait olduğu düşünülen bu baş, kentin dini ve kültürel yaşamı hakkında yeni bilgiler sunuyor. Saç stili, sakalı ve kral tacı olarak kullanılan diademi, heykelin Zeus’u temsil ettiğini gösteriyor.

Bulunan eser, yoğun şekilde katılaşmış toprak birikintilerinden arındırılmak için titiz bir temizlik ve konservasyon sürecinden geçirildi. Orta taneli Aphrodisias mermerinden tek bir blok halinde yapılmış olan baş, antik kentin yerel taş işçiliğinin de bir örneği niteliğinde.

- Reklam -

Yeni keşif, Anadolu’nun zengin geçmişini gelecek nesillere aktarma çabalarının önemli bir parçası olarak görülüyor. Bakan Ersoy, “Anadolu’nun kültürel mirasını koruma ve tanıtma çalışmalarımız hız kesmeden devam edecek” diyerek, gelecekte de benzer keşiflerin yapılabileceğinin sinyalini verdi.

Aydın'daki Aphrodisias Antik Kenti'nde Kolosal Zeus Başı Bulundu

Aphrodisias Antik Kenti’ndeki bu son buluntu, kentin M.Ö. 5. bin yıl ortalarına kadar uzanan zengin tarihine ışık tutuyor. 2022 yılında bulunan bin 600 metrekare büyüklüğündeki ’Kibele Köşkü’nden sonra bu kolosal Zeus başı da kentin arkeolojik önemini bir kez daha gözler önüne seriyor.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: Türkiye’nin UNESCO Dünya Kültür Miras Listesi’nde Yer Alan 19 Eseri

Sizler de yeni buluntuyla ilgili yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da paylaşabilir, daha fazlası için bizleri Google News’ten takibe alabilirsiniz.

Kaynak: AA

Ethem Yekta Ulaş

21 yaşındayım ve Güzel Sanatlar Fakültesi'nde okuyorum. Çocukluğumdan beri bir şeyler üretmeyi seviyorum ve farklı alanlarda deneyim kazanmak istiyorum. Tutkum, öğrenme isteğim ve bu alanlarda kendi tarzımı oluşturma çabamla ilerlemeye devam ediyorum.

Bir Yorum Yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Sosis Partisi: Gıdatopya 2. Sezon Onayı Aldı

RTÜK’ün En Üst Sınırdan Ceza Verdiği “Sosis Partisi: Gıdatopya” 2. Sezon Onayını Aldı

Kaza: Linwood Barclay İmzalı Polisiye Kitabı Türkçede

“Psikoz”un Yazarı Linwood Barclay İmzalı Polisiye Kitabı “Kaza” Türkçede