Almanya’nın başkenti Berlin’de ortaya çıkartılan Japon kılıcı, perde arkasındaki gizemli hikâye ile merak konusu oldu. Samuray kılıcı, Japonya’nın katı bir dışa kapalılık politikası izlediği Edo dönemine tarihleniyor.
Arkeologlar, II. Dünya Savaşı esnasında yıkılan bir mahzenin kalıntıları arasında, kökenine dair detayları hâlâ aydınlatılamamış bir 17. yüzyıl Japon kılıcı buldu.
Kılıç, Japonya’nın dış dünyadan gelen sömürgecileri ve farklı dinlerin etkileri durdurmak için katı bir izolasyon politikası izlediği ve neredeyse üç yüzyıl boyunca sınırlarını kapalı tuttuğu Edo dönemine tarihleniyor.
Berlin’in devlet arkeoloğu ve Tarih Öncesi ve Erken Tarih Müzesi müdürü Matthias Wemhoff yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi:
“Japonya’nın izole olduğu ve neredeyse hiçbir Avrupalı gezginin ülkeye gelmediği bir dönemde, böylesine uzun süre kullanılmış ve zengin süslerle bezenmiş bir silahın Berlin’e kadar gelmiş olabileceğini kim hayal edebilirdi ki?”
Berlin’de Bulunan Samuray Kılıcının Kökeni Araştırılıyor
Kılıç ilk olarak 2022 yılında, Berlin’in en eski şehir meydanı olan ve II. Dünya Savaşı sırasında harabeye dönen Molkenmarkt’taki mahzenlerde yapılan kazılar sırasında bulundu.
Arkeologlar, meydandaki eski bir konut binasının mahzenlerinden birinde, molozların arasında onları bekleyen aşınmış bir kılıç buldular. Kılıç daha sonra Wemhoff’un müzesi tarafından korunarak saklandı.
Başlangıçta bir Sovyet kılıcı olduğu düşünülen silah, daha sonra yapılan incelemelerde 1603-1868 yılları arasındaki Japonya’nın Edo dönemine ait olduğu çıkartıldı.
Araştırmacılar kılıcın ağzının gövdesinden daha da eski olduğuna, muhtemelen 16. yüzyıldan kaldığına şüpheleniyor.
Restorasyon çalışmaları sırasında, oldukça aşınmış durumda olan kılıcın bir Japon kısa kılıcı (Vakizaşi) olduğu ve yalnızca ileri gelen kişilerin kullandığı anlaşıldı.
Diplomatik Bir Görev Sırasında Almanya’ya Getirilmiş Olabilir
Kılıcın kökeni belirsizliğini korurken müzeden yapılan açıklamada kılıcın savaştan önce, büyük olasılıkla diplomatik bir görev sırasında Almanya’ya getirilmiş olabileceği belirtildi.
Kılıcın kabzasının bir tarafı maruz kaldığı yüksek ısı nedeniyle ciddi şekilde hasarlı. Ancak kabzanın ahşap kısımları ve derisi hâlâ korunuyor.
Kabza üzerindeki restorasyon çalışmaları, karakteristik çekici ve pirinç torbasıyla tanınan Japon şans tanrısı Daikoku’nun bir motifini ortaya çıkarttı. Sonraki yenileme çalışmalarında ise krizantem ve su çizgisi motiflerinin kaynaşmış süslemeleri gün yüzüne çıkartıldı.
Süslü kılıcın X-ışını analizinden bıçağın aslında daha uzun olduğu ve daha sonra kısaltıldığı anlaşıldı.
Analizler, kılıcın ilk yapıldığı dönemde muhtemelen farklı bir sapa sahip olduğunu ve şimdiki sapın sonradan takıldığını gösterdi.
Dr. Wemhoff durumu şu sözlerle açıkladı:
“Bu nedenle kabzadan çok daha eski ve hatta muhtemelen 16. yüzyıldan kalma.
“Bu buluntu, Berlin topraklarında keşfedilmeyi bekleyen birçok şaşırtıcı nesnenin olduğunu bir kez daha gösteriyor.”
İlginizi çekebilir: En İyi Samuray Animeleri
Siz bu samuray kılıcının kökenine dair ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi Kayıp Rıhtım Forum’da paylaşabilir, daha fazlası için bizleri Google News’ten takip edebilirsiniz.
Kaynak: The Independent
Forum üzerinden yorum yapıp sohbete katılmak için tıkla!