Guy Leschziner imzalı Beynin Gece Hayatı kitabı Metis Yayınları’nın Bilim dizisi kapsamında okurla buluşturuluyor.
1975 yılında İngiltere’nin Londra kentinde doğan Guy Leschziner; tıp eğitimini Oxford Üniversitesi çatısı altında bulunan Magdalen Üniversitesi’nde ve Imperial College’da tamamladı. Doktorasını Imperial College’da ve Wellcome Sanger Enstitüsü’nde epilepsinin genetiği ve ilaç yönetimi üzerine yaptı.
Nöroloji alanındaki eğitimini tamamladıktan sonra epilepsi ve uyku tıbbı üzerine uzmanlaşan Leschziner, 2010 senesinde Guy’s ve St. Thomas hastanelerinde görev yapmaya başladı. Narkolepsi, epilepsi, uyurgezerlik ve huzursuz bacak sendromu gibi konularda araştırmalar yürütmenin yanı sıra, nöbetler, Alzheimer ve Parkinson hastalıkları ile uyku bozuklukları üzerine de çalışmalar gerçekleştirdi.
Nöroloji ve uyku tıbbı profesörü olarak dersler de veren Leschziner, 2019’da Kraliyet Tıp Cemiyeti’nin Ellison-Cliffe Madalyası’na da layık görüldü.
Orijinal adı The Nocturnal Brain: Nightmares, Neuroscience and the Secret World of Sleep olan Beynin Gece Hayatı, kendi dilinde ilk defa 2019 yılında yayımlandı. Eser; uykunun biyolojik, sosyal, çevresel ve psikolojik faktörlerden etkilenen gizemlerle dolu mekanizmasını ele alıyor.
Beynin Gece Hayatı: Kâbuslar, Sinirbilim ve Uykunun Gizli Dünyası – Guy Leschziner | Arka Kapak Tanıtımı
Hayatımızın yaklaşık üçte birini uykuda geçiriyoruz ve uykunun fiziksel, nörolojik ve psikolojik sağlığımız açısından ne kadar önemli olduğunu biliyoruz. Ne yazık ki hepimiz gece boyu sıkı bir uyku çekip sabah zinde bir şekilde uyanacak kadar şanslı değiliz. Uzmanlık alanlarından biri de uyku bozuklukları olan nörolog Guy Leschziner bu kitabında uykuyla başı ciddi biçimde dertte olan hastalarının hikâyelerini anlatıyor: uykusunda motosikletine ya da arabasına atlayıp dolaşan Jackie; aksiyon filmlerini aratmayan rüyalar görürken o sahneleri bilfiil canlandırdığı için komik durumlara düşen Alex; espri yapıp güldüğü her seferinde birdenbire yere yığılıveren Adrian; uykusunda seks yapan Tom; uyurken hiç farkında olmaksızın tıka basa yiyen, yiyecek bulamadığında granül kahveden kuşyemine kadar birçok şeyi midesine indiren Don ve diğerleri.
“Peki bu hastalardan neden söz ediyorum? Daha da önemlisi, bunları neden okuyasınız ki?” diye soran Leschziner, anlattığı hikâyelerin uyku bozukluklarını uçlarda yaşayan insanlara dair olduğunu, ama bu uç durumları incelemenin uykunun genel işleyişine dair nispeten kısıtlı bilgimizi artırdığını söylüyor. Nitekim imsomni, narkolepsi, gece terörü, apne ve uyurgezerlik gibi bozukluklarla ilgili bu hikâyeleri okurken, uykunun biyolojik, sosyal, çevresel ve psikolojik faktörlerden etkilenen incelikli mekanizmasını ve bu mekanizmanın hayatımız üzerindeki etkilerini daha iyi anlıyoruz.
Toplamda 320 sayfadan oluşan eserin çevirisini Zeynep Arık Tozar, yayıma hazırlığını Özde Duygu Gürkan, kapak tasarımını Emine Bora üstleniyor. Haziran 2024 tarihi itibarıyla raflardaki yerini almaya başlayan kitabın kapak resminde ise Henri Rousseau’nun bir çalışması yer alıyor.
14 ana başlıktan oluşan eserin içindekiler bölümü şu şekilde sıralanıyor:
Beynin Gece Hayatı – İçindekiler
1. Greenwich Saati
2. Gecenin Sessizliğinde
3. Disney’nin Sezgisi
4. Soluk Kesilince
5. Sayıklayan Otobüs Şoförü
6. Gülmekten Bitap Düşmek
7. Vızıldayan Arılar
8. Boğulurcasına
9. Yüzen Gözler
10. Jekyll ve Hyde
11. Kahvenin Uyandırıcı Etkisi
12. Uykuya Doyamayanlar
13. Başlangıç
14. Uykusuz Her Gece
Beynin Gece Hayatı kitabı hakkındaki görüşlerinizi Kayıp Rıhtım Forum’da paylaşabilir, daha fazlası için bizleri Google News’ten takip edebilirsiniz.
Forum üzerinden yorum yapıp sohbete katılmak için tıkla!