Selahattin Özpalabıyıklar’ın Yazı, Yanıt, Söyleşi, Anı serisinin üçüncü ve son kitabı Böyle Everest Yayınları tarafından okurun beğenisine sunuldu.
Editör, yazar ve çevirmen kimlikleriyle tanınan Selahattin Özpalabıyıklar’ın 2018’de Göndermeler ile başladığı kitap serisi, 2021’de İtalik Benim ile devam etmişti. Şubat 2025 itibarıyla ise Böyle raflardaki yerini alıyor ve üçleme bu şekilde tamamlanmış oluyor.
Böyle, yayıncılık dünyasına dair metiniçi ve metindışı unsurları ele alan kapsamlı bir rehber olarak öne çıkıyor. Selahattin Özpalabıyıklar yeni eserinde editörlük süreci, tanıtım yazıları ve söyleşi gibi konulara odaklanarak yayıncılık sektörünün işleyişini detaylı bir şekilde gözler önüne sermeyi hedefliyor.
Böyle – Selahattin Özpalabıyıklar | Arka Kapak Tanıtımı
“Editör kitabın her yerindedir. Vallahi!”
Selahattin Özpalabıyıklar’dan bir yazı, yanıt, söyleşi, anı (ilki için bkz. Göndermeler, ikincisi için bkz. İtalik Benim) kitabı daha! (Everest Deneme dizisindeki üçüncü kitabı olduğunu da eklemeli tabii buraya.) Böyle’de (neden “böyle” olduğunu meraklı okur çözecektir) metiniçi ve metindışı meseleler, öne çıkan tanıtım, sunuş ve arka kapak yazıları, Özpalabıyıklar’la yapılan söyleşiler bir araya geliyor. Editörün kim olduğundan kullandığı bilgisayar programlarına (dahi!) varan konuşmalarıyla, yayıncılıkta içeriği ve tekniği birlikte didikliyor Özpalabıyıklar (Yayıncılık 101 desek deriz); dipnotları, sonnotları, altını çizmeyi, bold vurgulamayı ve italikleri (elbette!) unutmuyor. Böyle, uzun zaman önce tasarlanmış üçlemeye son noktayı koyuyor. Öyleyse: “Alkış olsun Selahattin Özpalabıyıklar’a!”
İlk defa editörlük yapmayı düşünen birine ne tavsiye edersin: Elindeki o kitabı bırak ve hemen uzaklaş!
Toplamda 360 sayfadan oluşan eserin editörlüğünü Beyza Ertem, kapak tasarımını ise Hamdi Akçay üstleniyor. Böyle Şubat 2025 tarihi itibarıyla raflardaki yerini alıyor.
Selahattin Özpalabıyıklar Kimdir?
1955 İstanbul doğumlu editör, çevirmen ve yazar Selahattin Özpalabıyıklar, yıllar içerisinde yayıncılık dünyasında önemli bir yer edindi. Yapı Kredi Yayınları, Doğan Kitap ve Sel Yayıncılık’ta editörlük yaptı; şiir, deneme ve roman çevirileriyle tanındı. Özpalabıyıklar özellikle editörlük, çeviri ve yayıncılık süreçlerine dair çalışmalarıyla dikkat çekti.
Selahattin Özpalabıyıklar’ın yeni kitabı Böyle hakkındaki görüşlerinizi yorumlarda veya Kayıp Rıhtım Forum’da paylaşabilir, edebiyat dünyasından yeni haberler için bizleri Google News ve WhatsApp’tan takip edebilirsiniz.
Forum üzerinden yorum yapıp sohbete katılmak için tıkla!