Brezilya’da yapılan son paleontolojik keşif dünya tarihindeki en eski ve ilginç canlılardan birine ışık tuttu. Yaklaşık 250 milyon yıl önce yaşamış olan ve Parvosuchus aurelioi adı verilen timsah benzeri yeni bir sürüngen türüne ait fosiller, Santa Maria Formasyonu’nda bulundu. Dinozorların hakimiyetinden önceki dönemde yaşamış olan erken dönem sürüngenlerin çeşitliliği hakkında yeni bulgular ortaya çıkmaya devam ediyor.
Parvosuchus aurelioi, pseudosuchian olarak bilinen timsah benzeri sürüngenler grubuna ait. Bu canlılar Triyas Dönemi’nde (252-201 milyon yıl önce) yaygın olarak bulunuyordu ve bazı türleri dönemin en büyük etobur canlıları arasındaydı. Parvosuchus aurelioi ise bu grubun daha küçük bir üyesi olan gracilisuchid alt grubuna ait.
Scientific Reports dergisinde yayımlanan çalışmaya göre bulunan fosil, tam bir kafatası, alt çene, 11 sırt omuru, leğen kemiği ve kısmen korunmuş uzuvlardan oluşuyor. Kafatası 14,4 cm uzunluğunda ve geriye doğru kıvrılan sivri dişlere sahip uzun, ince çeneleri var. İskelet yapısı hafif ve toplam uzunluğunun 1 metreden az olduğu tahmin ediliyor.
Parvosuchus aurelioi adı, Latince “küçük” anlamına gelen “parvus” ve “timsah” anlamına gelen “suchus” kelimelerinden türetilmiş. Ayrıca fosil materyallerini keşfeden amatör paleontolog Pedro Lucas Porcela Aurélio’yu onurlandırıyor. Bulgular, Brezilya’da doğrulanan ilk gracilisuchid türü olma özelliğini taşıyor.
Dinozorlardan da Önce: Timas Benzeri Sürüngen Fosillerin Evrimsel Önemi
Triyas Dönemi’nde pseudosuchianlar çeşitli boyut ve şekillerde evrimleşerek farklı yaşam tarzlarına adapte oldular. Aetosauria, Ornithosuchidae, Rauisuchidae ve Crocodylomorpha gibi alt gruplara ayrılan bu canlılar, bitki yiyenlerden güçlü avcılara kadar geniş bir yelpazede çeşitlilik gösteriyordu.
Parvosuchus aurelioi’nin keşfi, Triyas ekosisteminde pseudosuchianların oynadığı rolün daha iyi anlaşılmasını sağlıyor. Bu dönemde rauisuchidler gibi büyük türler baskın kara avcıları olarak hüküm sürerken, aetosaurlar gibi diğerleri ana otçullar olarak işlev görüyordu.
Ne yazık ki pseudosuchianların çoğu Triyas Dönemi’nin sonunda, volkanik aktivite, iklim değişikliği ve erken dinozorlar gibi yeni ortaya çıkan archosaurlarla rekabet gibi faktörlerin bir kombinasyonu nedeniyle yok oldu. Ancak crocodylomorphların soyları devam etti ve günümüzde gördüğümüz çeşitli timsah türlerine evrildi.
Daha önce de benzer dönemlere ait bir timsah benzeri sürüngen fosili Güney Afrika’da bulunmuştu.
Dünyanın farklı yerlerinden benzer türlere ait dinozor öncesi fosillerin bulunmasını neye bağlıyorsunuz? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da paylaşabilir, arkeoloji dünyasından güncel gelişmeler için bizleri Google News üzerinden takip edebilirsiniz.
Kaynak: Earth
Forum üzerinden yorum yapıp sohbete katılmak için tıkla!