in ,

İtalyan Yazar Dino Buzzati’nin İlk Romanı “Dağların Adamı Barnabo” Yeniden Türkçe Raflarında

Dino Buzzati’nin ilk romanı “Dağların Adamı Barnabo” yeniden raflardaki yerini alıyor. Eser, Timaş Yayınları etiketiyle yayımlanıyor. | Ön Okuma

Dağların Adamı Barnabo - Dino Buzzati
- Reklam -
- Reklam -

Dino Buzzati’nin ilk romanı olan Dağların Adamı Barnabo, yeni baskısıyla bir kez daha Timaş Yayınları etiketiyle raflardaki yerini aldı.

En çok, gerçeküstücü öğeleri içeren kısa hikâyeleriyle tanınan İtalyan yazar Dino Buzzati, aynı zamanda gazeteci ve ressamdır. Eserleri insan psikolojisi, varoluşsal temalar ve fantastik unsurlar üzerine odaklanır. En ünlü eseri Tatar Çölü (Il Deserto dei Tartari) adlı romanı olsa da, İtalyan edebiyatının ilk bilimkurgusu olan Büyük Portre Büyük Sır gibi yapıtlarıyla da ses getirmiştir. Ayrıca gazetecilik kariyeri boyunca La Stampa gazetesinde çalışmış ve önemli yazılar kaleme almıştır. Buzzati, edebi çalışmaları ve sanatsal yetenekleriyle İtalyan edebiyatının önemli figürlerinden biri olarak kabul edilir.

Dağların Adamı Barnabo, yazarın kariyerinde ortaya koyacağı eserlerin öncüsü niteliğinde bir eser olarak kabul ediliyor. Bu roman Buzzati’nin sevilen eserlerindeki yalnızlık, doğa-insan ilişkisi ve zaman gibi ortak temaların temellerinin atıldığı bir başlangıç noktası olarak değerlendiriliyor.

- Reklam -

Orijinal adı Bàrnabo della Montagne olan ve ilk defa 1933 yılında yayımlanan romanın tanıtım yazısına hemen aşağıdan ulaşabilirsiniz.

Dağların Adamı Barnabo – Dino Buzzati | Arka Kapak Tanıtım Yazısı

Dağların Adamı Barnabo - Dino Buzzati

Gazeteci, ressam ve hepsinin ötesinde ünlü romancı Dino Buzzati’nin ilk romanı Dağların Adamı Barnabo’nun hikâyesi bir İtalyan kasabasında geçer. Barnabo, ormanın saklı bir köşesinde, pek işe yaramayan bir cephaneliği beklemekle görevlendirilmiş bekçilerden biridir. Bekçilerden birinin öldürülmesiyle görevinden ve çok sevdiği dağlardan ayrılmak zorunda kalan Barnabo bir taraftan pişmanlık ve yalnızlık duygusuyla savaşırken, diğer taraftan akıp giden hayatla, her şeyi anıya dönüştüren zamanla, düşün ve hakikatin zıtlığından doğan çelişkinin yol açtığı sıkıntıyla mücadele ederek varoluşuna bir anlam bulmaya çalışır.

Buzzati, sembollerle dolu gerçeküstü bir dünyayı, gerçek dünyanın yanına yerleştirir; gerçeği inceden inceye istila eden o iç sıkıntısı ve yalnızlığı hikâyelerindeki kahramanlar ve nesneler aracılığıyla aktarır.

Dağların Adamı Barnabo, insanın dinmeyen yalnızlığına, doğaya içkin tabiatına ve zamanla çelişkili ilişkisine dair derinlikli bir roman…

- Reklam -

Dino Buzzati

Kitabın önsözünü yazan Ali Ayçil, şunları söylüyor:

“Ormanın kuytu bir yamacında, hiçbir işe yaramayan bir cephaneliği beklemekle görevlendirilmiş bekçilerin hikâyesinin anlatıldığı Dağların Adamı Barnabo, yazarın ilk kitabı. Kitabı okuyanlar, Buzzati’nin daha başından beri temel meselesinin değişmediğini, San Nicola kasabasının uzak bir yamacındaki cephaneliğin, Tatar Çölü’ne bakan Bastiani Kalesi’nin bir ilk taslağı olduğunu göreceklerdir. Bir de, bir ustanın çıraklığındaki güzelliği! On yedi yıl önce, Dino Buzzati’nin bir kitabına önsöz yazabileceğim, aklımın ucundan bile geçmezdi.”

Dağların Adamı Barnabo’nun İtalyanca aslından çevirisini Elçin Kumru, kapak tasarımını ise Barış Şehri üstleniyor. Toplamda 128 sayfadan oluşan eser, Haziran 2023 itibarıyla raflardaki ve dijital kitap satış mağazalarındaki yerini almaya başladı.

Son olarak, kitabın tadımlık ön okuması için buraya tıklayabilirsiniz.

Dino Buzzati eserleri hakkındaki yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da paylaşabilir, yeni edebiyat haberleri için bizi Google News’ten takip edebilirsiniz.

Hakan Tunç

Kocaeli Üniversitesi'nden mezun. Kitap okumayı, film izlemeyi ve özellikle animeleri çok sever.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

The Idol Dizisi Euphoria Aynı Evren

HBO’nun Yeni Dizisi “The Idol”, Kanalın Popüler Yapımı “Euphoria” ile Aynı Evreni Paylaşıyor Olabilir

Ahsoka Çıkış Tarihi Duyuruldu: Yeni Star Wars Dizisi Geliyor

Yeni “Star Wars” Dizisi “Ahsoka”nın Çıkış Tarihi Duyuruldu: İşte Yeni Tanıtım Fragmanı