Evrenin işleyişine dair bildiklerimizi zorlayan bir keşif yapıldı. Bilim insanları, iki yıldızlı bir sistemde dev bir gaz gezegenin, yıldızların dönüş yönünün tersine hareket ettiğini ortaya koydu. Alışılmadık durum hem çok nadir görülüyor hem de gezegen oluşumuna dair bilinen teorileri sorgulatıyor. Gezegenin bu şekilde varlığını sürdürüyor olması ise hâlâ büyük bir gizem.
Güneş’ten yüzde 57 daha büyük bir yarı dev yıldız ve Güneş’ten yüzde 43 daha küçük bir beyaz cüce yıldızdan oluşan ʋ Octantis (nu Octantis) sistemi, gezegenlerin yaşaması için oldukça elverişsiz bir ortam sunuyor. Sistemdeki beyaz cüce yıldız, Güneş benzeri bir yıldızın hidrojenini tüketerek kırmızı dev aşamasına geçmesi ve ardından kalan yakıtını da tüketmesiyle oluşan bir yıldız kalıntısı.
Hong Kong Üniversitesi’nden Prof. Man Hoi Lee, keşfedilen gezegenin varlığının tartışmalı olduğunu söylüyor ve ekliyor:
“Çünkü ne gözlemsel bir örneği vardı ne de yıldızlarla aynı anda oluşan gezegenlerin ters yönde hareket etmesini bekliyorduk.”
İlk olarak 2004 yılında David Ramm tarafından keşfedilen sistemdeki gizemli sinyal, 18 yıllık gözlem verilerinin analizi sonucunda Jüpiter’in iki katı büyüklüğünde bir gezegenin varlığını doğruladı. Araştırmacılar aynı zamanda ikinci yıldızın bir beyaz cüce olduğunu da teyit etti.
Dev Gezegenin Gizemli Geçmişi Gün Yüzüne Çıkıyor
Bilim insanları sistemin yaklaşık 2,9 milyar yıl önce oluştuğunu tahmin ediyor. Beyaz cücenin atası olan yıldız Güneş’ten çok daha büyük olduğu için daha hızlı evrim geçirdi. Araştırmacılar gezegenin yıldızlarla aynı anda oluşmadığını, beyaz cücenin dış katmanlarını kaybetmesinden sonra meydana geldiğini düşünüyor.
Prof. Lee sözlerine şöyle devam ediyor:
“Nu Oct B’nin bir beyaz cüce olduğunun keşfedilmesi, ikili sistemin kütlesel ve yörüngesel olarak önemli bir evrim geçirdiğini gösteriyor. Nu Oct B yaklaşık 2 milyar yıl önce beyaz cüceye dönüştüğünde, gezegen ya Nu Oct B’den fırlayan malzemeden oluşan ters yönlü bir diskte oluştu ya da çift yıldız etrafındaki düz yörüngeden Nu Oct A etrafındaki ters yörüngeye geçti.”
Avrupa Güney Gözlemevi’nin Şili’deki HARPS spektrografı ve Çok Büyük Teleskop’u kullanılarak yapılan gözlemler, gezegenin sinyalinin 20 yılı aşkın süredir istikrarlı bir şekilde devam ettiğini gösteriyor. Texas Arlington Üniversitesi’nden Manfred Cuntz, “Keşif, bilim insanlarını yıldız ve gezegen oluşumu ile evrimi konusunda daha geniş senaryolar düşünmeye davet ediyor,” değerlendirmesinde bulundu.
Nature dergisinde yayımlanan ve Ho Wan Cheng liderliğindeki ekip tarafından gerçekleştirilen araştırma, ʋ Octantis sisteminin evrendeki olasılıkların sınırlarını zorladığını gösteriyor. Sistem, gezegenlerin yıldızlarından milyarlarca yıl sonra, ölü bir yıldızın katmanlarından oluşabileceğini ve hatta ters yönde hareket edebileceğini kanıtlıyor.
İlginizi Çekebilir: Güneş Sistemi’nde Benzeri Olmayan Yeni Bir Gezegen Keşfedildi
Yeni araştırma ile ilgili yorumlarınızı aşağıda veya Kayıp Rıhtım Forum’da paylaşabilir, daha fazlası için bizleri Google News ve WhatsApp kanalımızdan takip edebilirsiniz.
Kaynak: New Scientist
Forum üzerinden yorum yapıp sohbete katılmak için tıkla!