Dünya’nın kendi ekseni etrafındaki dönüşü ve manyetik alanı kullanılarak enerji üretilebileceği iddiası, yeni bir bilimsel çalışmayla yeniden gündeme geldi. Princeton Üniversitesi’nden Chris Chyba liderliğindeki araştırma ekibi, Dünya’nın dönüş hareketi ve eksenel manyetik alanı yardımıyla, oldukça basit bir cihaz kullanarak elektrik üretmeyi başardıklarını öne sürüyor.
İddia, elektromanyetizma alanında uzun süredir kabul gören fizik kuramlarına ters düştüğü için fizikçiler arasında tartışmalara yol açmış durumda.
Michael Faraday’in 19. yüzyılda elektromanyetizma üzerine yaptığı çalışmalar, Dünya’nın manyetik alanı ve dönüşüyle elektrik üretiminin mümkün olup olamayacağı sorusunu gündeme getirmişti. Günümüzde bilimsel genel kanaat, bu iki unsurun bir araya gelerek pratik anlamda kullanılabilir enerji üretmesinin mümkün olmadığı yönünde.
Ekip de çalışmasında bu klasik görüşü vurguluyor:
“Dünya, kendi eksenel simetrik manyetik alanı üzerinden döner, ancak bu durum, Dünya ile birlikte dönen bir iletkende elektrik üretmek için yeterli değildir.”
Dünya’nın Kendi Ekseni Etrafındaki Dönüşü Elektrik Üretiminde Kullanılabilir
Elektromanyetizma kuramına göre Dünya’nın manyetik alanında dönen bir iletkenin içinde oluşan manyetik kuvvet, serbest elektronları hareket ettirerek bir elektrik alan oluşturuyor. Ancak bu elektrik alan, çok kısa sürede manyetik kuvveti dengeleyecek biçimde yeniden dağılıyor. Bu denge sağlandığında, net kuvvet sıfırlanıyor ve iletken içinde sürekli bir elektrik akımı oluşamıyor.
Ekip, “Dünya’nın manyetik alanının m≠0 bileşenleri, Dünya ile birlikte dönen yükler üzerinde net bir kuvvet oluşturmaz ve bu nedenle elektrik akımı üretilemez,” diyerek bu noktayı netleştiriyor.
Ancak bilim insanları, 2016’dan bu yana klasik modele alternatif bir çözüm üretmeye çalışıyor. Physical Review Research dergisinde yayımlanan çalışmaya göre araştırmacılar, elektrik yüklerinin hızlı şekilde yeniden düzenlenmesini engelleyecek bir malzeme kombinasyonu ile yeni bir cihaz tasarlamayı başardı.
Geliştirilen cihaz, mangan, çinko ve demir gibi zayıf iletken materyallerden oluşan içi boş bir silindirden ibaret. Chyba, bu malzemeyi “deniz suyunun iletkenliğinin yaklaşık onda biri kadar, kötü bir iletken” olarak tanımlıyor.
Tükenmeyen Bataryalar Mümkün
Yapılan deneylerde silindirin farklı yönelimlerinde yaklaşık 18 mikrovoltluk (µV) bir gerilim üretildiği ölçüldü.
Araştırma ekibi, sıcaklık farklılıkları gibi çevresel etkileri hesaba kattıklarını ve gözlemlenen gerilimin, Dünya’nın dönüşü ile açıklanabilir olduğunu savunuyor. Ancak fizik camiası, bu sonuçlara temkinli yaklaşıyor. Nature News’a konuşan bazı uzmanlar, gözlemlenen etkinin başka, henüz hesaba katılmamış faktörlerden kaynaklanabileceğini belirtiyor.
Araştırmacılar, elde edilen bulguların başka ekipler tarafından da doğrulanması hâlinde bu etkinin daha büyük ölçekli enerji üretiminde kullanılıp kullanılamayacağının araştırılabileceğini belirtiyor.
Fizikçiler, “Eğer sadece konut enerjisi seviyesinin çok altında voltajlar üretilebiliyorsa bile, bu tür cihazlar yakıt gerektirmeyen ve klasik anlamda tükenmeyen ‘bataryalar’ olarak kullanılabilir,” ifadelerini kullanıyorlar.
İlginizi Çekebilir: Terizinozorların Evrimsel Yolculuğuna Işık Tutan Yeni Bir Tür Keşfedildi
Sizce Dünya’nın dönüş hızından enerji üretmek bir gün mümkün olacak mı? Görüşlerinizi yorumlarda veya Kayıp Rıhtım Forum’da paylaşabilir, bilim dünyasından yeni haberler için bizleri Google News ve WhatsApp’tan takip edebilirsiniz.
Kaynak: IFL Science
Forum üzerinden yorum yapıp sohbete katılmak için tıkla!