in ,

Dünya, Kısa Bir Süreliğine İki Uyduya Sahip Olacak

Dünya gezegeni bu eylül ayında kısa bir süreliğine iki uyduya sahip olacak. Asteroit 2024 PT5, Ay’a eşlik etmeye hazırlanıyor.

Dünya İki Uydu - Ay
- Reklam -
- Reklam -

Dünya, Güneş Sistemi’nde tek bir adet uyduya sahip olan yegane gezegen. Ancak eylül ayının sonuna doğru, kısa bir süreliğine ikinci bir uyduya kavuşacak.

7 Ağustos 2024 tarihinde Asteroit Karasal Etki Son Uyarı Sistemi (ATLAS) tarafından keşfedilen ve 2024 PT5 olarak adlandırılan bu asteroit, şimdilerde Dünya’nın yerçekimi etkisine gireceği bir yörüngede ilerliyor.

İspanya’da bulunan Madrid Complutense Üniversitesi’nden araştırmacı Carlos ve Raúl de la Fuente Marcos tarafından yayınlanan yeni bir makale, Dünya’nın yeni yoldaşı hakkında ilk detaylara yer verdi.

- Reklam -

Dünya - Asteroit 2024 PT5

İkili, asteroidin 29 Eylül’den 25 Kasım’a kadar Dünya’nın yörüngesinde döneceğini ifade etti. 2024 PT5 isimli bu asteroit, yaklaşık bir yörüngeyi tamamladıktan sonra Dünya’dan uzaklaşmaya başlayacak.

Dünya, Yeni Bir Uydu ile Tanışmaya Hazırlanıyor

Dünya, aynı anda iki uyduya sahip olma ayrıcalığına daha önce de şahitlik etmişti. Carlos ve Marcos makalede çift ay senaryosunun nadir de olsa daha önce de gerçekleştiğini yazıyor.

Bu durum geçmişte en az iki kez yaşanmıştı. Bunlardan ilk kaydedileni Temmuz 2006’da bir mini ayın yaklaşık bir yıl boyunca Dünya’nın yörüngesinde dönmesiydi. Daha sonra, Dünya’nın yerçekimine yakalanan başka bir gökcismi de keşfedildi.

Bu cisim 2020 yılında yörüngeden çıktı. Bilim insanları cisimlerin kısa bir süre için gezegenin yerçekimine dolanabileceğini söylediği için bu nadir bir durum değil.

Dünya Gezegeni İki Uydu - Ay

2020 yılında da bir mini ayın Dünya yakınlarında gizlendiği söylenmiş, ancak bilim insanları kesin bir veri bulamamıştı.

İkili bunun bir gök cismi olduğundan ve yapay bir cisim olmadığından emin. Makalede, 1981’de ve yine 2022’de mini-ay haline gelen başka bir asteroide atıfta bulunarak, “Kısa vadeli dinamik evrimi 2022 NX1’inkine çok benzediği için nesnenin yapay olması pek olası değil,” değerlendirmesinde bulundular.

- Reklam -

Asteroit 2024 PT5 muhtemelen Dünya’ya benzer yörüngeye sahip Arjuna asteroit kuşağında ortaya çıkmıştı.

Bununla birlikte asteroidin Dünya’ya geliş ve gidişini tasvir eden bir simülasyon, amatör astronom Tony Dunn tarafından X (eski Twitter) üzerinden de paylaşıldı.

Asteroit 9 Ocak 2025’te yörüngeye geri dönecek ve bir sonraki ziyareti ise 2055’e kadar gerçekleşmeyecek.

İlginizi Çekebilir: Güneş Sistemi’ndeki En Tuhaf 10 Uydu

Siz bu geçici durumu nasıl değerlendiriyorsunuz? Görüşlerinizi Kayıp Rıhtım Forum’da paylaşabilir, daha fazlası için bizleri Google News’ten takip edebilirsiniz.

Kaynak: Wio News

Devrim Beyaz

Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü mezunuyum. 2016'dan beri serbest editörlük yapıyor, çeşitli internet siteleri ve dergiler için haber ve incelemeler kaleme alıyorum.

Bir Yorum Yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Attack on Titan: The Last Attack Filminden Yeni Fragman

“Attack on Titan”ın Son Savaşı Beyaz Perdeye Geliyor: “The Last Attack”tan Yeni Fragman

Elizabeth Olsen Scarlet Witch Filmi ile Marvel'a Dönebilir

Elizabeth Olsen, Olası “Scarlet Witch” Filmine Sıcak Bakıyor: Ancak Bir Şartı Var