in ,

Yaklaşık 100 Milyon Yıl Önce Yaşamış Dünyanın En Büyük Dinozor Türlerinden Birisi Keşfedildi

Dünyanın en büyük dinozor türlerinden birinin keşfi yapıldı. İşte, yaklaşık 100 milyon yıl önce yaşamış dev yaratıklar.

Dünyanın En Büyük Dinozor Türlerinden Birisi Keşfedildi
- Reklam -
- Reklam -

Dünyanın en büyük dinozor türlerinden biri daha açığa çıktı. Arjantinli bilim insanları, Patagonya bölgesinde devasa boyutlarda yeni bir uzun boyunlu otçul türün kalıntılarını keşfetti. Bu fosil, şimdiye kadar bulunan en büyük fosillerden biri olarak kabul ediliyor.

Kısa süre önce tanıtılan Pueblo Blanco Doğa Koruma Alanı’ndaki fosil ilk kez 2018 yılında bilim insanları tarafından keşfedildi. Yeni keşfedilen sürüngenin kemikleri o kadar büyüktü ki, onları Buenos Aires’teki bir laboratuvara taşıyan minibüsün devrilmesine neden oldu, ancak şans eseri hiç kimsenin yaralanmadığı ve kalıntıların zarar görmediği belirtildi.

Paleontolog Nicolas Chimento, bu dinozora “Chucarosaurus Diripienda” adını verdiklerini açıkladı. Bu isim, “yuvarlanıp kazadan kurtulduğu” anlamına gelen bir ifadeyi temsil ediyor.

- Reklam -

Dünyanın En Büyük Dinozor Türlerinden Birisi Keşfedildi

50 ton ağırlığında ve 30 metre uzunluğundaki Chucarosaurus, dağlık Rio Negro eyaletinde şimdiye kadar keşfedilen en büyük dinozor türü olarak kayıtlara geçti. Geç Kretase döneminde yırtıcılar, balıklar ve deniz kaplumbağalarıyla birlikte yaşamış olduğu tahmin ediliyor.

Dünyanın En Büyük Dinozor Türlerinden Olan Chucarosaurus Nasıl Bu Kadar Büyüyebildi?

Bilim insanları, Chucarosaurus’un 1.90 metre uzunluğundaki uyluk kemiğinin üç parçaya ayrıldığını ve her bir parçanın 100 kilogramdan daha ağır olduğunu belirtti. Bu kemikleri kaldırmak için en az üç kişinin gerektiği söyleniyor.

Patagonya, daha önce devasa Patagotitan mayorum gibi en büyük bitki yiyen dinozorların bulunduğu bir bölge olarak biliniyordu. Ancak bilim insanları, bu bölgedeki dinozor türlerinin neden bu kadar hızlı büyüdüğünü ve bazılarının yaşamları boyunca sürekli büyümeye devam ettiğini hala tam olarak anlamış değiller.

Paleontolog Matias Motta, Chucarosaurus’un diğer Patagonya devlerine boyut ve ağırlık olarak rakip olsa da, kalça, ön ve arka bacaklarının daha zarif ve ince olduğunu belirtti.

- Reklam -

Yaklaşık 100 Milyon Yıl Önce Yaşamış Dünyanın En Büyük Dinozor Türlerinden Birisi Keşfedildi

Arjantin, dünyanın en önde gelen araştırma ve keşif merkezlerinden biri olarak kabul ediliyor. Bugüne kadar yaklaşık 140 farklı tür bu ülkede keşfedildi. Çalışmalar, Bernardino Rivadavia Doğa Bilimleri Müzesi, Azara Vakfı ve ulusal araştırma konseyi Conicet’teki araştırmacılar tarafından National Geographic Society’nin desteğiyle yürütüldü.

Birkaç ay önce de, dünyanın en uzun boynuna sahip bir dinozorun keşfi yapılmıştı.

Siz bu dinozor hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da paylaşabilir, daha fazla arkeoloji haberi için bizleri Google Haberler’ten takibe alabilirsiniz.

Kaynak: Reuters

Hakan Tunç

Kocaeli Üniversitesi'nden mezun. Kitap okumayı, film izlemeyi ve özellikle animeleri çok sever.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Aklından Neler Geçiyor İncelemesi: Kirli Gerçekçi Öyküler

Şefik Karakoç’tan Kirli Gerçekçilik Esintili Öyküler: “Aklından Neler Geçiyor” – İnceleme

Kayıp Uygarlıklar ve Diller - Töre Sivrioğlu

Töre Sivrioğlu’ndan Büyük Arkeolojik Keşiflerin Öyküsü: “Kayıp Uygarlıklar ve Diller”