in ,

700 Milyon Yıl Önce Yaşamıştı: Bilim İnsanları, Dünya’nın İlk Hayvanını Bulmuş Olabilir

Dünya’nın ilk hayvanı tespit edilmiş olabilir. Araştırmacılar, 700 milyon yıl önce yaşadığı düşünülen tarak denizanasına dair önemli bir keşfe imza attı.

Dünya'nın İlk Hayvanı Bulunmuş Olabilir
- Reklam -
- Reklam -

“Dünya’nın ilk hayvanı hangisiydi ve neye benziyordu?” soruları yanıt bulmaya çok yakın. Yayımlanan yeni bir araştırma Dünya’nın ilk çok hücreli hayvanlarının peşine düştü.

Nature dergisinde yayımlanan yeni bir araştırmada bazı bilim insanları, yaklaşık 700 milyon yıl önce Dünya’da dolaşan ilk hayvanı tespit etmiş olabileceklerine inanıyor. Kaliforniya Üniversitesi’nden araştırmacılar, ilk hayvanın muhtemelen okyanusta yiyecek aramak için dolaşan bir denizanası ya da taraklılar familyasından bir yırtıcı olduğunu söylüyor.

Denizanasına benzemelerine rağmen bilimsel olarak “Ctenophora” adı verilen bu canlıların belirgin bir şekilde farklı oldukları ve dokunaçlar kullanmadan ilerledikleri biliniyor. Günümüzde hâlâ deniz ekosisteminin bir olan tarak denizanası, dünya genelindeki sularda bulunabiliyor.

- Reklam -

Çalışmanın ortak yazarı ve Kaliforniya Üniversitesi’nde profesörlük yapan Daniel Rokhsar, yaptığı açıklamada şunları söylüyor:

“Tüm hayvanların en son ortak atası muhtemelen 600 ya da 700 milyon yıl önce yaşadı. Yumuşak vücutlu hayvanlar oldukları ve doğrudan bir fosil kaydı bırakmadıkları için neye benzediklerini bilmek zor. Ancak ortak atalarımız hakkında bilgi edinmek için yaşayan hayvanlar arasındaki karşılaştırmaları kullanabiliriz.”

Bugüne dek Dünya’nın ilk hayvanının süngerler olabileceği düşünülüyordu. Üniversite, hangi hayvanın önce geldiği konusunda uzun zamandır bir tartışma olduğunu söyledi. Süngerler yaşamlarının çoğunu tek bir noktada geçiren, yiyecek parçacıklarını toplamak için gözeneklerinden suyu süzen canlılar olarak biliniyor.

Dünya'nın İlk Hayvanı Bulunmuş Olabilir

Dünya’nın İlk Hayvanı İçin Araştırmalar Sürüyor

Üniversite tarafından yapılan açıklamada, hangi hayvanın ilk geldiği konusunda uzun bir süredir sünger ve tarak denizanası arasında bir tartışma olduğu belirtildi. Bu yeni araştırma, süngerlerin erken gelmelerine rağmen, muhtemelen taraklılardan sonra ikinci sırada olduklarını belirledi.

Bu tespiti yapabilmek için bilim insanları organizmaların kromozomlarındaki genlerin dizilimine baktılar. Tarak denizanasının kromozomları süngerlerin, denizanalarının ve diğer omurgasızların kromozomlarından çok farklı görünüyordu. Bu durum tarak denizanasının diğer canlılardan çok daha önce ortaya çıkmış olabileceği ihtimalini doğuruyor.

- Reklam -

“İlk başta taraklıların kromozomlarının diğer hayvanlarınkinden farklı olup olmadığını söyleyemedik çünkü yüz milyonlarca yıl boyunca çok fazla değişim gösterdiler. Alternatif olarak, diğer tüm hayvan soyları ortaya çıkmadan önce ilk olarak dallandıkları için farklı olabilirler. Bunu çözmemiz gerekiyordu.”

Yeni Çalışma Günümüz Dünyasına Yeni Bir Işık Tutabilir

Araştırmacılar, dünyanın ilk hayvanının kromozomlarını diğer hayvanlarla ve hayvan olmayanlarla karşılaştırdıklarında ilginç bir keşfe ulaştılar. Yapılan açıklamada, “Ekip, çeşitli hayvanların ve hayvan olmayanların kromozomlarını karşılaştırdığında, ktenoforların ve hayvan olmayanların belirli gen-kromozom kombinasyonlarını paylaştığını, süngerlerin ve diğer hayvanların kromozomlarının ise farklı bir şekilde yeniden düzenlendiğini buldu,” ifadelerine yer verildi.

700 Milyon Yıl Önce Yaşamıştı: Bilim İnsanları, Dünya'nın İlk Hayvanını Bulmuş Olabilir

Araştırmacılara göre bu yeni bulgu, günümüzde tüm hayvanların ve insanların nasıl yemek yedikleri, hareket ettikleri ve çevrelerini nasıl algıladıkları gibi temel işlevleri hakkında bilgi edinmek açısından çok değerli.

Bilim insanları daha önce ölümsüz denizanalarının gen haritalarını da çıkarmış ve böylece yaşlanmayı geliştirecek tedaviler için ilerideki araştırmalara bir örnek oluşturacaklarını söylemişlerdi.

Sizce Dünya’nın ilk hayvanı bir denizanası türü olabilir mi? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da paylaşabilir, bilim dünyasından son gelişmeler için bizleri Google News’ten takibe alabilirsiniz.

Kaynak: CBS News

Hakan Tunç

Kocaeli Üniversitesi'nden mezun. Kitap okumayı, film izlemeyi ve özellikle animeleri çok sever.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Jimi Hendrix Hayatı Bilimkurgu Çizgi Romanı Oldu

Jimi Hendrix’in Hayatı Bilimkurgu Temalı Bir Çizgi Romana Uyarlanıyor

Kader - Aylık Öykü Seçkisi

Aylık Öykü Seçkisi’nin 158. Sayısı Yayında: “Kader Öyküleri”